USA: Sąd Najwyższy uchyla trzy wyroki śmierci

[2007-04-28 17:46:44]

Amerykański Sąd Najwyższy w trzech oddzielnych głosowaniach uchylił trzy wyroki śmierci, wydane w Teksasie. W jednym z przypadków (Smith v. Texas), podstawą było prawdopodobne upośledzenie umysłowe skazańca, a w dwóch następnych (Abdul-Kabir v. Quarterman oraz Brewer v. Quarterman) podkreślono brak jednoznacznych dowodów, przemawiających za winą skazańców.

W każdym przypadku decyzję podjęto stosunkiem 5 głosów do 4 tych samych sędziów. Za głosowali John Paul Stevens, Anthony Kennedy, David Souter, Ruth Bader Ginsburg oraz Stephen Breyer, uznawani za członków "lewego" lub "umiarkowanego" skrzydła tego grona. Przeciwko opowiedzieli się Antonin Scalia, Clarence Thomas, prezes John Roberts oraz Samuel Alito, uważani za konserwatystów.

Te trzy przypadki mogą stanowić furtkę, do zajęcia się przez władze federalne 47 innymi więźniami cel śmierci z Teksasu, których skazano na podstawie prawa, nazwanego w orzeczeniu "wadliwym".

Obecnie na egzekucję w całym kraju oczekuje blisko 3370 osób, w tym w samym Teksasie (gdzie wykonano wszystkie poza dwiema egzekucjami w roku bieżącym) 404.

Krzysztof Pacyński

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

25 czerwca:

1678 - Wenecjanka Elena Cornaro Piscopia jako pierwsza kobieta otrzymała stopień naukowy doktora.

1903 - W Motihari w Bengalu urodził się George Orwell (właśc. Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1905 - Rewolucja 1905: Starcia z wojskiem w Częstochowie; 20 zabitych.

1984 - Zmarł na AIDS Michel Foucault, francuski filozof i historyk. Przedstawiciel poststrukturalizmu. W latach 1950-53 członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

2003 - Holenderskie feministki z organizacji Kobiety na falach wpłynęły statkiem Langenort do portu we Władysławowie.

2005 - Bułgaria: Opozycyjna koalicja lewicowa wygrała wybory parlamentarne.