Nepal: Sąd Najwyższy nakazuje zagwarantowanie praw mniejszościom seksualnym

[2007-12-23 20:01:23]

22 grudnia Sąd Najwyższy Nepalu nakazał rządowi tego kraju aby przyjął regulacje prawne które pozwolą mniejszościom seksualnym cieszyć się pełnią praw publicznych.

Lesbijki, geje, biseksualiści, transseksualiści i osoby interseksualne (LGBTI) są "naturalnymi osobami", nie są jednak męskie lub żeńskie z perspektywy płci - stwierdził sąd. Przedstawiciele tych mniejszości powinni mieć pełne prawa wynikające z regulacji krajowych i międzynarodowych - dodano w orzeczeniu.

Według sędziów nepalski rząd powinien dopilnować przestrzegania obecnie obowiązujących uregulowań prawnych dotyczących mniejszości, jak również przyjąć nowe prawa dotyczące tej materii. Sąd Najwyższy wezwał także rząd do przestudiowania praw dotyczących małżeństw osób tej samej płci w innych krajach, aby przyjąć odpowiednie uregulowania w himalajskim państwie.

Zadowolenia z decyzji Sądu Najwyższego nie krył Sunil Babu Pant, przewodniczący Stowarzyszenia "Niebieski Diament", skupiającego członków społeczności LGBTI. Mamy teraz legalny status. Werdykt sądu zagwarantował prawa "trzeciej płci" - stwierdził Pant.

Szymon Martys

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.