Nepal: Sąd Najwyższy nakazuje zagwarantowanie praw mniejszościom seksualnym

[2007-12-23 20:01:23]

22 grudnia Sąd Najwyższy Nepalu nakazał rządowi tego kraju aby przyjął regulacje prawne które pozwolą mniejszościom seksualnym cieszyć się pełnią praw publicznych.

Lesbijki, geje, biseksualiści, transseksualiści i osoby interseksualne (LGBTI) są "naturalnymi osobami", nie są jednak męskie lub żeńskie z perspektywy płci - stwierdził sąd. Przedstawiciele tych mniejszości powinni mieć pełne prawa wynikające z regulacji krajowych i międzynarodowych - dodano w orzeczeniu.

Według sędziów nepalski rząd powinien dopilnować przestrzegania obecnie obowiązujących uregulowań prawnych dotyczących mniejszości, jak również przyjąć nowe prawa dotyczące tej materii. Sąd Najwyższy wezwał także rząd do przestudiowania praw dotyczących małżeństw osób tej samej płci w innych krajach, aby przyjąć odpowiednie uregulowania w himalajskim państwie.

Zadowolenia z decyzji Sądu Najwyższego nie krył Sunil Babu Pant, przewodniczący Stowarzyszenia "Niebieski Diament", skupiającego członków społeczności LGBTI. Mamy teraz legalny status. Werdykt sądu zagwarantował prawa "trzeciej płci" - stwierdził Pant.

Szymon Martys

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.