Nepal: Sąd Najwyższy nakazuje zagwarantowanie praw mniejszościom seksualnym

[2007-12-23 20:01:23]

22 grudnia Sąd Najwyższy Nepalu nakazał rządowi tego kraju aby przyjął regulacje prawne które pozwolą mniejszościom seksualnym cieszyć się pełnią praw publicznych.

Lesbijki, geje, biseksualiści, transseksualiści i osoby interseksualne (LGBTI) są "naturalnymi osobami", nie są jednak męskie lub żeńskie z perspektywy płci - stwierdził sąd. Przedstawiciele tych mniejszości powinni mieć pełne prawa wynikające z regulacji krajowych i międzynarodowych - dodano w orzeczeniu.

Według sędziów nepalski rząd powinien dopilnować przestrzegania obecnie obowiązujących uregulowań prawnych dotyczących mniejszości, jak również przyjąć nowe prawa dotyczące tej materii. Sąd Najwyższy wezwał także rząd do przestudiowania praw dotyczących małżeństw osób tej samej płci w innych krajach, aby przyjąć odpowiednie uregulowania w himalajskim państwie.

Zadowolenia z decyzji Sądu Najwyższego nie krył Sunil Babu Pant, przewodniczący Stowarzyszenia "Niebieski Diament", skupiającego członków społeczności LGBTI. Mamy teraz legalny status. Werdykt sądu zagwarantował prawa "trzeciej płci" - stwierdził Pant.

Szymon Martys

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.