Pierwsza rocznica śmierci Saddama Husajna

[2007-12-31 01:45:56]

30 grudnia minął rok od śmierci Saddama Husajna.

Były iracki dyktator został uznany winnym doprowadzenia do masakry 148 szyitów, zgładzonych w odwecie za nieudany zamach na życie Saddama w 1982 roku w miejscowości Dudżail i skazany na śmierć uchwałą Trybunału, który obradował 5 listopada. Wyrok wykonano o świcie, 30 grudnia w irackiej bazie wojskowej w jednej z dzielnic Bagdadu.

Obchody upamiętniające śmierć Husajna miały skromny charakter. Zwolennicy Saddama zgromadzili się przy grobie dyktatora, w jego rodzinnej wsi Audży, koło Tikritu, aby złożyć kwiaty. Na ceremonii nie pojawił się żaden polityk reprezentujący okoliczną społeczność sunnicką.

Władze Iraku postanowiły przeciwdziałać ewentualnym atakom ze strony zwolenników Saddama, rozmieszczając irackie siły bezpieczeństwa na terenach dawniej wiernych byłemu dyktatorowi. Wzmocniono kontrole i patrole wojskowe, a w samych Tikricie i Audży wprowadzono godzinę policyjną.

Dawid Dobrowolski

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1952 - W Hopkinsville urodziła się bell hooks ( właśc. Gloria Jean Watkins) amerykańska pisarka, poetka, feministka „trzeciej fali”, jedna z czołowych przedstawicielek czarnego feminizmu.

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.