Sondaż PBS: SLD-UP nie traci

[2003-02-21 20:29:27]

Według zrobionego na zlecenie "Rzeczpospolitej" sondażu PBS, gdyby wybory odbyły się w lutym koalicja SLD-UP otrzymałaby 31 proc. głosów, tyle samo ile miesiąc wcześniej. Samoobrona mogłaby liczyć na 16-procentowe poparcie (-1), PiS - 13 (+2), LPR - 11 (bez zmian), PO - 11 (+1), PSL 7 (-3), UW - 4, KPEiR - 2 proc.

"Rz" zwraca uwagę, że wyniki jej sondażu nie wskazują na wahania poparcia dla SLD, które notuje przeprowadzony w tym samym czasie sondaż OBOP. Według badania OBOP, o którym pisaliśmy w środę, SLD miało jedynie 28 proc., o 10 proc. mniej niż w styczniu. W grudniu ubiegłego roku swoje poparcie dla Sojuszu wyraziło 25 proc. respondentów OBOP.

Metody badań obu firm znacznie różnią się od siebie. PBS sprawdza łączne poparcie dla SLD-UP, OBOP rozdziela obie partie, a na karcie ankiety obok nazwy formacji dodaje nazwisko lidera.

Zdaniem szefa OBOP doskonały styczniowy wynik SLD jest zasługą zakończenia w grudniu negocjacji w Kopenhadze oraz świątecznego optymizmu wyborców. Przedstawiciel PBS zdaje się sugerować błędy w badaniach konkurencji, mówiąc, że tak duże wahania poparcia w tak krótkim czasie to wśród Polaków rzecz niespotykana.

Pracownia Badań Społecznych przeprowadziła sondaż w dniach 8-9 lutego na 1014-osobowej próbie reprezentatywnej dla dorosłych Polaków.

Marek Tobolewski

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.