Sondaż PBS: SLD-UP nie traci

[2003-02-21 20:29:27]

Według zrobionego na zlecenie "Rzeczpospolitej" sondażu PBS, gdyby wybory odbyły się w lutym koalicja SLD-UP otrzymałaby 31 proc. głosów, tyle samo ile miesiąc wcześniej. Samoobrona mogłaby liczyć na 16-procentowe poparcie (-1), PiS - 13 (+2), LPR - 11 (bez zmian), PO - 11 (+1), PSL 7 (-3), UW - 4, KPEiR - 2 proc.

"Rz" zwraca uwagę, że wyniki jej sondażu nie wskazują na wahania poparcia dla SLD, które notuje przeprowadzony w tym samym czasie sondaż OBOP. Według badania OBOP, o którym pisaliśmy w środę, SLD miało jedynie 28 proc., o 10 proc. mniej niż w styczniu. W grudniu ubiegłego roku swoje poparcie dla Sojuszu wyraziło 25 proc. respondentów OBOP.

Metody badań obu firm znacznie różnią się od siebie. PBS sprawdza łączne poparcie dla SLD-UP, OBOP rozdziela obie partie, a na karcie ankiety obok nazwy formacji dodaje nazwisko lidera.

Zdaniem szefa OBOP doskonały styczniowy wynik SLD jest zasługą zakończenia w grudniu negocjacji w Kopenhadze oraz świątecznego optymizmu wyborców. Przedstawiciel PBS zdaje się sugerować błędy w badaniach konkurencji, mówiąc, że tak duże wahania poparcia w tak krótkim czasie to wśród Polaków rzecz niespotykana.

Pracownia Badań Społecznych przeprowadziła sondaż w dniach 8-9 lutego na 1014-osobowej próbie reprezentatywnej dla dorosłych Polaków.

Marek Tobolewski

Debata o praworządności
Warszawa, Austriackie Forum Kultury, ul. Próżna 7/9
19 listopada (poniedziałek), godz. 18.00-20.00
Brazylia po wyborach prezydenckich
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
18 listopada (niedziela), godz. 19.00-22.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2002 - U wybrzeży hiszpańskiej Galicji zatonął tankowiec MT Prestige z ładunkiem 70 tys. ton ropy naftowej, która wydostała się ze zbiorników i zniszczyła unikatowe wybrzeża oraz tradycyjne łowiska galicyjskich rybaków.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.