Ełk: Protest głodowy w obronie gminy

[2008-07-22 12:28:36]

Od 21 lipca trwa protest głodowy w gminie Ełk. Co ciekawe, głodówkę rozpoczął wójt gminy - Antoni Polkowski, radni, a także kilkoro mieszkańców - łącznie 14 osób. Dziś do protestu przyłączyły się dwie kolejne osoby. Wszyscy pozostają pod kontrolą lekarza. W razie kłopotów ze zdrowiem którejś z protestujących osób, ma ona zostać zastąpiona przez nowego uczestnika głodówki.

Protest związany jest z wnioskiem, z jakim miasto Ełk wystąpiło do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji. Prezydent Ełku chce, aby granice miasta zostały rozszerzone kosztem terenów wiejskiej gminy Ełk. Przyczyną wniosku jest brak terenów pod nowe inwestycje w mieście i duże zagęszczenie ludności.

Władze i mieszkańcy gminy Ełk nie chcą wcale przyłączenia ich terenów do miasta. Wykazują, że pogorszy to sytuację materialną obywateli, którzy - po objęciu ich miejscowości granicami miasta - straciliby unijne dotacje dla obszarów wiejskich. Ponadto, mniejsze przychody - między innymi z podatków - miałaby sama gmina Ełk.

Negatywną opinię co do wniosku o poszerzenie granic miasta Ełk wydał już wojewoda warmińsko-mazurski. Przeprowadzone wśród mieszkańców gminy konsultacje społeczne również wykazały, że pomysł poszerzenia granic miasta nie znajduje poparcia - 92 proc. wypowiadających się było przeciwnych temu rozwiązaniu. Głodujący chcą, aby wniosek odrzuciło teraz Ministerstwo. Władze gminy zapowiadają, że po pomoc zwrócą się do Związku Gmin Wiejskich, a sam protest będą prowadzili do skutku.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

24 stycznia:

1977 - W Madrycie faszystowscy bojówkarze zastrzelili 5 prawników lewicowego związku zawodowego CCOO, a 4 ciężko zranili.

1993 - W Wiedniu ponad 200 tys. osób demonstrowało przeciwko fali agresji wobec obcokrajowców. Był to największy wiec w Austrii od 1938 r.

2006 - W San Salvador zmarł Schafik Handal, lewicowy polityk salwadorski. Nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich w 2004 r.

2011 - Lara Giddings (ALP) została pierwszą kobietą-premierem australijskiego stanu Tasmania.