Ełk: Protest głodowy w obronie gminy

[2008-07-22 12:28:36]

Od 21 lipca trwa protest głodowy w gminie Ełk. Co ciekawe, głodówkę rozpoczął wójt gminy - Antoni Polkowski, radni, a także kilkoro mieszkańców - łącznie 14 osób. Dziś do protestu przyłączyły się dwie kolejne osoby. Wszyscy pozostają pod kontrolą lekarza. W razie kłopotów ze zdrowiem którejś z protestujących osób, ma ona zostać zastąpiona przez nowego uczestnika głodówki.

Protest związany jest z wnioskiem, z jakim miasto Ełk wystąpiło do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji. Prezydent Ełku chce, aby granice miasta zostały rozszerzone kosztem terenów wiejskiej gminy Ełk. Przyczyną wniosku jest brak terenów pod nowe inwestycje w mieście i duże zagęszczenie ludności.

Władze i mieszkańcy gminy Ełk nie chcą wcale przyłączenia ich terenów do miasta. Wykazują, że pogorszy to sytuację materialną obywateli, którzy - po objęciu ich miejscowości granicami miasta - straciliby unijne dotacje dla obszarów wiejskich. Ponadto, mniejsze przychody - między innymi z podatków - miałaby sama gmina Ełk.

Negatywną opinię co do wniosku o poszerzenie granic miasta Ełk wydał już wojewoda warmińsko-mazurski. Przeprowadzone wśród mieszkańców gminy konsultacje społeczne również wykazały, że pomysł poszerzenia granic miasta nie znajduje poparcia - 92 proc. wypowiadających się było przeciwnych temu rozwiązaniu. Głodujący chcą, aby wniosek odrzuciło teraz Ministerstwo. Władze gminy zapowiadają, że po pomoc zwrócą się do Związku Gmin Wiejskich, a sam protest będą prowadzili do skutku.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 lipca:

1867 - Portugalia: Zniesiono stosowanie kary śmierci.

1876 - Zmarł Michał Bakunin, rosyjski myśliciel, rewolucjonista. Uznawany za jednego z ojców anarchizmu, a ściślej - jego kolektywistycznej wersji.

1879 - Urodził się Léon Jouhaux, francuski działacz związkowy. Założyciel CGT-Force Ouvrierè . Współzałożyciel MOP i Międzynarodowej Konfederacji Związków Zawodowych. 1951 Pokojowa Nagroda Nobla.

1921 - Chiny: Założono Komunistyczną Partię Chin (KPCh).

1956 - Prasa radziecka opublikowała utajniony do tej pory, choć od dawna znany na Zachodzie, fragment testamentu Lenina ostrzegający przed samowładztwem Stalina.

1962 - Belgijskie kolonie Burundi i Rwanda uzyskały niepodległość.

1980 - Po podwyżkach cen żywności strajki w Lublinie i zablokowanie węzła kolejowego.

1994 - Jaser Arafat powrócił do Strefy Gazy po 27 latach spędzonych na wygnaniu.

2000 - Odbył się XXXVI Kongres PPS; przewodniczącym RN został Piotr Ikonowicz, a przewodniczącym CKW Cezary Miżejewski.