USA: Fundacja Wiesela oszukana przez Madoffa

[2008-12-24 23:38:19]

Nie ulega wątpliwości, iż w wybuchu obecnego kryzysu wiodącą rolę odegrały dzikie deregulacje, umożliwiające działalność rozmaitym oszustom, którzy przez lata bez przeszkód mogli grabić fundusze nie tylko przedsiębiorstw (przy czym naturalnie cierpieli głównie szeregowi pracownicy), ale też organizacji non-profit, żeby nie wspomnieć o tysiącach zwykłych obywateli, tracących z dnia na dzień dachy nad głową i należne świadczenia.

Pozostaje tylko wyrazić nadzieję, iż przykre doświadczenia, powodujące tragedię tysięcy, położą kres działalności tego typu "szanowanych finansistów", którzy są największym zagrożeniem dla gospodarki światowej.

Krzysztof Pacyński

Fundacja założona i prowadzona przez laureata pokojowej nagrody Nobla, pisarza Elie Wiesela straciła ponad 15 milionów dolarów (czyli prawie cały fundusz, jakim dysponowała) w wyniku działań oszusta giełdowego Bernarda Madoffa (na zdjęciu), przed zdemaskowaniem "szanowanego finansisty".

Zasoby finansowe fundacji były zarządzane przez przykrywkę działalności Madoffa, Bernard Madoff Investment Securities.

8 kwietnia:

1917 - W Charkowie odbył się I zjazd polskich organizacji socjalistycznych w Rosji; działały do września 1917 r.

1970 - Izraelskie samoloty wojskowe zbombardowały egipską miejscowość Bahr el-Baqar, zabijając w tamtejszej szkole 46 dzieci i raniąc ponad 50.

1973 - W Mougins we Francji zmarł Pablo Picasso, wybitny malarz hiszpański, twórca m.in. "Guerniki", członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1985 - Indie wytoczyły proces amerykańskiej kompanii Union Carbide, odpowiedzialnej za katastrofę przemysłową w Bhopalu, w której zginęło ponad 3 tys. osób.

2003 - Amerykański czołg ostrzelał hotel Palestyna w Bagdadzie, gdzie byli zakwaterowani zagraniczni korespondenci. Zginął dziennikarz agencji Reutera T. Prociuk, a 4 innych zostało rannych.

2005 - W Szefaram dezerter z armii izraelskiej Eden Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów (2 chrześcijan i 2 muzułmanów) i raniąc 22 innych.

2008 - W Warszawie zmarł Ludwik Hass, historyk, znawca wolnomularstwa, działacz trockistowski.