Komitet protestów przeciwko polityce rządu

[2009-02-13 21:20:09]

9 lutego zawiązał się komitet organizacyjny protestów przeciwko biernej polityce rządu wobec kryzysu gospodarczego. W komitecie biorą udział przedstawiciele Unii Pracy, RACJI Polskiej Lewicy, Polskiej Partii Pracy, Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" i Komunistycznej Partii Polski. Komitet posiada formułę otwartą i zaprasza wszystkie organizacje lewicy do współorganizowania demonstracji w drugiej połowie marca br.

Celem demonstracji będzie przedstawienie ministrowi gospodarki propozycji przezwycięże­nia skutków kryzysu z zastosowaniem środków chroniących interesy ekonomiczne pracują­cych. Przedstawiane postulaty mają też zwrócić uwagę społeczną na prawdziwą przyczynę kryzysu, czyli nierozwiązywalne problemy kapitalizmu. Osoby, które chciałyby się włączyć do redakcji postulatów proszone są o przesłanie uwag na adres zielenie@kr.onet.pl.

Rafał Zieleniewski

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.