Iran: Największe zamieszki od ponad 10 lat

[2009-06-13 17:25:02]

Po ogłoszeniu przez ministerstwo spraw wewnętrznych oficjalnych wyników wyborów prezydenckich, według których urzędujący skrajnie konserwatywny prezydent Mahmud Ahmadineżad uzyskał 62 proc. głosów, w Teheranie i innych większych miastach kraju wybuchły zamieszki. Istnieją podejrzenia, że wybory zostały sfałszowane, z uwagi na rzekomą wielką przewagę prezydenta oraz frekwencję, która zdecydowanie faworyzowała jego przeciwnika.

Tysiące zwolenników reformistycznego kandydata, Mira-Hosejna Musawiego starło się z policją, wznosząc barykady i paląc opony. Są ranni.

Najwyższy przywódca Iranu, ajatollah Ali Chamenei (na zdjęciu) stanął po stronie Ahmadineżada, oświadczając, że wynik jest prawdziwym świętem.

Krzysztof Pacyński

PRZEGLĄD na Targach Książki w Warszawie 2022
Warszawa, Plac Defilad w Warszawie
26 maja (czwartek) - 29 maja (niedziela)
UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

2000 - Po trwającej 22 lata okupacji wojska Izraela wycofały się z południowego Libanu.

2008 - I Zgromadzenie Krajowe partii Polska Lewica dokonało wyboru przewodniczącego – został nim Leszek Miller.