Iran: Największe zamieszki od ponad 10 lat

[2009-06-13 17:25:02]

Po ogłoszeniu przez ministerstwo spraw wewnętrznych oficjalnych wyników wyborów prezydenckich, według których urzędujący skrajnie konserwatywny prezydent Mahmud Ahmadineżad uzyskał 62 proc. głosów, w Teheranie i innych większych miastach kraju wybuchły zamieszki. Istnieją podejrzenia, że wybory zostały sfałszowane, z uwagi na rzekomą wielką przewagę prezydenta oraz frekwencję, która zdecydowanie faworyzowała jego przeciwnika.

Tysiące zwolenników reformistycznego kandydata, Mira-Hosejna Musawiego starło się z policją, wznosząc barykady i paląc opony. Są ranni.

Najwyższy przywódca Iranu, ajatollah Ali Chamenei (na zdjęciu) stanął po stronie Ahmadineżada, oświadczając, że wynik jest prawdziwym świętem.

Krzysztof Pacyński

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.