Kochanowski zaskarży podatek progresywny do TK

[2009-07-11 12:57:42]

Rzecznik Praw Obywatelskich dr Janusz Kochanowski zamierza zaskarżyć obowiązujący w Polsce podatek progresywny od oób fizycznych do Trybunału Konstytucyjnego jako niezgodny z Konstytucją. Wskazuje on, że dwie stawki podatku PIT obowiązujące w Polsce 18 proc. i 32 proc. Są niezgodne ustawą zasadniczą, szczególnie w punkach mówiących o równości obywateli wobec prawa.

Według Kochanowskiego podatek progresywny niesie ze sobą niesprawiedliwe inklinacje społeczne i powoduje, że Polacy dzieleni są na grupy mniej i bardziej uprzywilejowane. Uznanie tego wniosku przez Trybunał Konstytucyjny zaskutkuje koniecznością zmiany obowiązującego w Polsce prawa i wprowadzeniu jednolitej liniowej stawki podatkowej.

Pod względem prawnym problem może być ciężki do oceny. Wiedząc, że potencjalne dwie osoby zarabiają różne sumy pieniędzy faktycznie przy równej stawce podatku odprowadzą do Skarbu Państwa różne sumy. Istotą argumentacji zwolenników podatku liniowego może być fakt, że podatek liniowy dodatkowo pogłębia faktycznie występując nierówności.

Podatek liniowy występuje obecnie tylko w krajach Europy Wschodniej: Rosji, Estonii, Łotwie, Litwie, Ukrainie, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii, Serbii, Czarnogórze, Macedonii, Albanii i Gruzji.

Szymon Andrzejewski

14 sierpnia:

1919 - Strajk 140 tys. polskich robotników na Górnym Śląsku, poprzedzający wybuch zbrojnego powstania.

1955 - W Warszawie zakończył się V Światowy Festiwal Młodzieży i Studentów.

1956 - Zmarł Bertolt Brecht, niemiecki pisarz, dramaturg, poeta, teoretyk teatru, inscenizator.

1958 - Zmarł Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.