Bielsko-Biała: Protest przeciwko wystawie antyaborcyjnej

[2009-07-26 23:25:35]

24 lipca w Bielsku-Białej na Placu Bolesława Chrobrego Młodzi Socjaliści, wspólnie z Nieformalną Grupą LADY ZONE oraz Grupą Inicjatyw Genderowych - GIGa Śląsk, zorganizowali protest przeciwko zgodzie Prezydenta Miasta Bielska-Białej oraz urzędników miejskich na umieszczenie na Placu antyaborcyjnej wystawy "Wybierz życie".

Ekspozycja przygotowana przez Fundację PRO, przy wsparciu bielskiego Klubu Inteligencji Katolickiej oraz miejscowej rady chrześcijańskiego Zakonu Rycerzy Kolumba, zestawia zdjęcia kilku- i kilkunastotygodniowych płodów z aborcji ze zdjęciami przedstawiającymi m.in. ofiary pogromu Ormian oraz czystek etnicznych w byłej Jugosławii. Aborcję nazywa "rzezią niewinnych dzieci i ludobójstwem", a polskiego lekarza przeprowadzającego aborcję "zbrodniarzem". Rafał Majka (Młodzi Socjaliści) razem z Małgorzatą Młynarz (LADY ZONE) odczytali list protestacyjny, który dzień wcześniej został wysłany do Prezydenta Bielska-Białej, Jacka Krywulta oraz Rady Miasta.

W pikiecie uczestniczyło kilkanaście osób. Protestujący trzymali transparenty z hasłami "Państwo bezwyznaniowe!", "STOP mowie nienawiści" oraz "Szacunek dla kobiet". Organizatorki i organizatorzy podkreślili, że wspólna przestrzeń publiczna powinna być miejscem konstruktywnego dialogu między różnymi opcjami etycznymi i ideologicznymi, prowadzonego na bazie merytorycznych, rzeczowych argumentów, podpartych wiedzą naukową.

Mateusz Mirys

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1953 - W fabryce na Żeraniu wyprodukowano pierwszy polski silnik do samochodu FSO Warszawa M-20.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.