Bielsko-Biała: Protest przeciwko wystawie antyaborcyjnej

[2009-07-26 23:25:35]

24 lipca w Bielsku-Białej na Placu Bolesława Chrobrego Młodzi Socjaliści, wspólnie z Nieformalną Grupą LADY ZONE oraz Grupą Inicjatyw Genderowych - GIGa Śląsk, zorganizowali protest przeciwko zgodzie Prezydenta Miasta Bielska-Białej oraz urzędników miejskich na umieszczenie na Placu antyaborcyjnej wystawy "Wybierz życie".

Ekspozycja przygotowana przez Fundację PRO, przy wsparciu bielskiego Klubu Inteligencji Katolickiej oraz miejscowej rady chrześcijańskiego Zakonu Rycerzy Kolumba, zestawia zdjęcia kilku- i kilkunastotygodniowych płodów z aborcji ze zdjęciami przedstawiającymi m.in. ofiary pogromu Ormian oraz czystek etnicznych w byłej Jugosławii. Aborcję nazywa "rzezią niewinnych dzieci i ludobójstwem", a polskiego lekarza przeprowadzającego aborcję "zbrodniarzem". Rafał Majka (Młodzi Socjaliści) razem z Małgorzatą Młynarz (LADY ZONE) odczytali list protestacyjny, który dzień wcześniej został wysłany do Prezydenta Bielska-Białej, Jacka Krywulta oraz Rady Miasta.

W pikiecie uczestniczyło kilkanaście osób. Protestujący trzymali transparenty z hasłami "Państwo bezwyznaniowe!", "STOP mowie nienawiści" oraz "Szacunek dla kobiet". Organizatorki i organizatorzy podkreślili, że wspólna przestrzeń publiczna powinna być miejscem konstruktywnego dialogu między różnymi opcjami etycznymi i ideologicznymi, prowadzonego na bazie merytorycznych, rzeczowych argumentów, podpartych wiedzą naukową.

Mateusz Mirys

14 sierpnia:

1919 - Strajk 140 tys. polskich robotników na Górnym Śląsku, poprzedzający wybuch zbrojnego powstania.

1955 - W Warszawie zakończył się V Światowy Festiwal Młodzieży i Studentów.

1956 - Zmarł Bertolt Brecht, niemiecki pisarz, dramaturg, poeta, teoretyk teatru, inscenizator.

1958 - Zmarł Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.