Bielsko-Biała: Protest przeciwko wystawie antyaborcyjnej

[2009-07-26 23:25:35]

24 lipca w Bielsku-Białej na Placu Bolesława Chrobrego Młodzi Socjaliści, wspólnie z Nieformalną Grupą LADY ZONE oraz Grupą Inicjatyw Genderowych - GIGa Śląsk, zorganizowali protest przeciwko zgodzie Prezydenta Miasta Bielska-Białej oraz urzędników miejskich na umieszczenie na Placu antyaborcyjnej wystawy "Wybierz życie".

Ekspozycja przygotowana przez Fundację PRO, przy wsparciu bielskiego Klubu Inteligencji Katolickiej oraz miejscowej rady chrześcijańskiego Zakonu Rycerzy Kolumba, zestawia zdjęcia kilku- i kilkunastotygodniowych płodów z aborcji ze zdjęciami przedstawiającymi m.in. ofiary pogromu Ormian oraz czystek etnicznych w byłej Jugosławii. Aborcję nazywa "rzezią niewinnych dzieci i ludobójstwem", a polskiego lekarza przeprowadzającego aborcję "zbrodniarzem". Rafał Majka (Młodzi Socjaliści) razem z Małgorzatą Młynarz (LADY ZONE) odczytali list protestacyjny, który dzień wcześniej został wysłany do Prezydenta Bielska-Białej, Jacka Krywulta oraz Rady Miasta.

W pikiecie uczestniczyło kilkanaście osób. Protestujący trzymali transparenty z hasłami "Państwo bezwyznaniowe!", "STOP mowie nienawiści" oraz "Szacunek dla kobiet". Organizatorki i organizatorzy podkreślili, że wspólna przestrzeń publiczna powinna być miejscem konstruktywnego dialogu między różnymi opcjami etycznymi i ideologicznymi, prowadzonego na bazie merytorycznych, rzeczowych argumentów, podpartych wiedzą naukową.

Mateusz Mirys

21 czerwca:

1812 - W Bonn urodził się Mojżesz Hess, niemiecko-żydowski filozof, jeden z prekursorów socjalizmu.

1905 - Urodził się Jean-Paul Sartre, związany z lewicą powieściopisarz, dramaturg, eseista i filozof francuski. Przedstawiciel egzystencjalizmu. Rozwinął własną wersję socjologii marksistowskiej.

1913 - Urodził się Luis Taruc, filipiński działacz komunistyczny.

1914 - Zmarła Bertha von Suttner, austriacka pisarka, dziennikarka, jedna z wiodących postaci ruchu pacyfistycznego. W 1905 roku została pierwszą kobietą, która otrzymała Pokojową Nagrodę Nobla.

1918 - Zmarł Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu.

1935 - Urodziła się Françoise Sagan, pisarka francuska, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

1938 - W Warszawie otwarto I Kongres Pracy Społeczno-Obywatelskiej Kobiet z udziałem 40 organizacji kobiecych z całego kraju.

1940 - W nocy z 20 na 21 czerwca masowe egzekucje więźniów politycznych w podwarszawskich Palmirach. Rozstrzelany został m.in. działacz PPS Mieczysław Niedziałkowski.

1985 - Zmarł Tage Erlander, polityk szwedzki. W latach 1946-69 premier i przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP)

1996 - Stoczniowcy demonstrowali w Warszawie przeciwko planom likwidacji Stoczni Gdańskiej.

2004 - W wyniku rozłamu Komunistycznej Partii Kazachstanu powstała Komunistyczna Ludowa Partia Kazachstanu