Agnosiewicz: Idea ślubów humanistycznych

[2009-09-04 09:09:28]

Z Mariuszem Agnosiewiczem, redaktorem naczelnym portalu Racjonalista.pl, koordynatorem krajowym ceremonii humanistycznych rozmawia Przemysław Prekiel.

Mariusz, powiedz na czym polega ślub humanistyczny?

Śluby humanistyczne skupiają całą uwagę na człowieku oraz relacjach międzyludzkich i społecznych, gdzie całkowicie pomijany jest Bóg. Mają wzbogaconą treść oraz kładą nacisk na stronę estetyczną ceremonii.

Jakie są główne różnice między ślubem humanistycznym a tym cywilnym/kościelnym?

W stosunku do cywilnego humanistyczny jest: a) bogatszy estetycznie i treściowo b) kształtowany swobodnie, włącznie z przysięgą c) zorientowany ideowo na wartości humanistyczne.

W stosunku do kościelnego: a) brak odniesień religijnych, nawet jak para wierzy w boga b) kształtowany swobodnie, włącznie z przysięgą c) zorientowany ideowo na wartości humanistyczne

Skąd w ogóle wzięła się idea ślubów humanistycznych, od kiedy one funkcjonują?

To zwyczaj zachodni, praktykowany przez organizacje humanistyczne na całym świecie. Rozwinęły się w ostatnim 50-leciu i są coraz popularniejsze.

Blisko dwa lata temu odbył się w Polsce pierwszy ślub humanistyczny - myślisz, że wzrośnie jego znaczenie? Ma szanse stać się bardziej atrakcyjny niż ślub w Kościele?

Ze ślubu humanistycznego można dostać tyle ile się włoży. Mówiąc innymi słowy: jeśli para jest kreatywna to bez problemu zrobi ceremonie bez porównania bardziej spektakularną niż ślub kościelny.

Gdzie ludzie chcący zawrzeć małżeństwo - a chcący wziąć ślub humanistyczny - mogą się zwracać o pomoc?

Powstał specjalny serwis ceremonii humanistycznych, gdzie można znaleźć dane kontaktowe oraz formularz zgłoszeniowy na ceremonie humanistyczną: http://www.ceremoniehumanistyczne.pl/

Oprócz ślubów humanistycznych PSR prowadzi inne ceremonie, m.in pogrzeb humanistyczny oraz ceremonię dedykacji. Na czym to polega?

Analogicznie jak w przypadku ślubów humanistycznych. Główne idee tych ceremonii to zorientowanie na wartości humanistyczne, swoboda kreacji, personalizacja do konkretnych osób, głębia estetyczna, treściowa i ideowa. W ten sposób można celebrować wszystkie ważne dla człowieka momenty w życiu. Najważniejsze z nich to tzw. momenty przejścia, wiążące się głównie z narodzinami dziecka, założeniem rodziny, śmiercią. Ale dla różnych osób mogą być ważne także inne momenty w życiu, które można ubrać w formę ceremonii humanistycznych.

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

15 października:

1817 - W Solurze w Szwajcarii zmarł Tadeusz Kościuszko, przywódca Insurekcji, autor znoszącego poddaństwo chłopów Uniwersału Połanieckiego.

1905 - Na posiedzeniu II Rady Partyjnej PPS w Mińsku Litewskim Organizacja Spiskowo-Bojowa PPS została przekształcona w Organizację Bojową PPS (zwaną również „Centralną Bojówką”). Szefem Wydziału Bojowego mianowano Józefa Piłsudskiego.

1907 - Urodził się Varian Fry, amerykański dziennikarz, który kierował w czasie II wojny światowej siecią pomocy dla uchodźców z Francji. Jego sieć pomogła ocalić ok. 2 tys. Żydów i antyfaszystów.

1923 - Początek 3-dniowego strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego; postulaty płacowe.

1923 - Urodził się Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku, 1945-56 - dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1926 - Urodził się francuski lewicowy filozof i historyk Michel Foucault. W latach 1958-59 dyrektor Centrum Francuskiego na Uniwersytecie Warszawskim. Autor m.in. "Historii seksualności".

1937 - Strajk studentów żydowskich protestujacych przeciwko wprowadzeniu getta ławkowego.

1938 - Zmarł Tadeusz Reger, współtwórca ruchu socjalistycznego na Śląsku Cieszyńskim, parlamentarzysta, działacz kulturalno-oświatowy, członek władz naczelnych PPS.

1964 - W. Brytania: Partia Pracy wygrała wybory parlamentarne.

1978 - Marek Kotański założył w Głoskowie pierwsze centrum Monaru.

2013 - Antje Jackelén została wybrana na arcybiskupa Uppsali i pierwszą kobietę-prymasa w historii Kościoła Szwecji.

2014 - Filipe Nyusi z centrolewicowej partii FRELIMO wygrał wybory prezydenckie w Mozambiku, uzyskując 57% głosów.