Agnosiewicz: Idea ślubów humanistycznych

[2009-09-04 09:09:28]

Z Mariuszem Agnosiewiczem, redaktorem naczelnym portalu Racjonalista.pl, koordynatorem krajowym ceremonii humanistycznych rozmawia Przemysław Prekiel.

Mariusz, powiedz na czym polega ślub humanistyczny?

Śluby humanistyczne skupiają całą uwagę na człowieku oraz relacjach międzyludzkich i społecznych, gdzie całkowicie pomijany jest Bóg. Mają wzbogaconą treść oraz kładą nacisk na stronę estetyczną ceremonii.

Jakie są główne różnice między ślubem humanistycznym a tym cywilnym/kościelnym?

W stosunku do cywilnego humanistyczny jest: a) bogatszy estetycznie i treściowo b) kształtowany swobodnie, włącznie z przysięgą c) zorientowany ideowo na wartości humanistyczne.

W stosunku do kościelnego: a) brak odniesień religijnych, nawet jak para wierzy w boga b) kształtowany swobodnie, włącznie z przysięgą c) zorientowany ideowo na wartości humanistyczne

Skąd w ogóle wzięła się idea ślubów humanistycznych, od kiedy one funkcjonują?

To zwyczaj zachodni, praktykowany przez organizacje humanistyczne na całym świecie. Rozwinęły się w ostatnim 50-leciu i są coraz popularniejsze.

Blisko dwa lata temu odbył się w Polsce pierwszy ślub humanistyczny - myślisz, że wzrośnie jego znaczenie? Ma szanse stać się bardziej atrakcyjny niż ślub w Kościele?

Ze ślubu humanistycznego można dostać tyle ile się włoży. Mówiąc innymi słowy: jeśli para jest kreatywna to bez problemu zrobi ceremonie bez porównania bardziej spektakularną niż ślub kościelny.

Gdzie ludzie chcący zawrzeć małżeństwo - a chcący wziąć ślub humanistyczny - mogą się zwracać o pomoc?

Powstał specjalny serwis ceremonii humanistycznych, gdzie można znaleźć dane kontaktowe oraz formularz zgłoszeniowy na ceremonie humanistyczną: http://www.ceremoniehumanistyczne.pl/

Oprócz ślubów humanistycznych PSR prowadzi inne ceremonie, m.in pogrzeb humanistyczny oraz ceremonię dedykacji. Na czym to polega?

Analogicznie jak w przypadku ślubów humanistycznych. Główne idee tych ceremonii to zorientowanie na wartości humanistyczne, swoboda kreacji, personalizacja do konkretnych osób, głębia estetyczna, treściowa i ideowa. W ten sposób można celebrować wszystkie ważne dla człowieka momenty w życiu. Najważniejsze z nich to tzw. momenty przejścia, wiążące się głównie z narodzinami dziecka, założeniem rodziny, śmiercią. Ale dla różnych osób mogą być ważne także inne momenty w życiu, które można ubrać w formę ceremonii humanistycznych.

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

22 listopada:

1869 - W Paryżu urodził się André Gide, pisarz francuski. Autor m.in. "Lochów Watykanu". Laureat Nagrody Nobla w 1947 r.

1908 - W Łodzi urodził się Szymon Charnam pseud. Szajek, czołowy działacz Komunistycznego Związku Młodzieży Polskiej. Zastrzelony podczas przemówienia do robotników fabryki Bidermana.

1916 - W Glen Ellen zmarł Jack London, pisarz amerykański. Idee socjalistyczne łączył z teorią walki o byt.

1942 - W Radomiu grupa wypadowa GL dokonała akcji odwetowej na niemieckie kino Apollo.

1944 - Grupa bojowa AL okręgu Bielsko wykoleiła pociąg towarowy na stacji w Gliwicach.

1963 - W Los Angeles zmarł angielski pisarz Aldous Huxley. Autor m.in. "Nowego, wspaniałego świata".

1967 - Rada Bezpieczeństwa ONZ przyjęła rezolucję wzywającą Izrael do wycofania się z okupowanych ziem palestyńskich.

2006 - W Warszawie zmarł Lucjan Motyka, działacz OMTUR i PPS.