Agnosiewicz: Idea ślubów humanistycznych

[2009-09-04 09:09:28]

Z Mariuszem Agnosiewiczem, redaktorem naczelnym portalu Racjonalista.pl, koordynatorem krajowym ceremonii humanistycznych rozmawia Przemysław Prekiel.

Mariusz, powiedz na czym polega ślub humanistyczny?

Śluby humanistyczne skupiają całą uwagę na człowieku oraz relacjach międzyludzkich i społecznych, gdzie całkowicie pomijany jest Bóg. Mają wzbogaconą treść oraz kładą nacisk na stronę estetyczną ceremonii.

Jakie są główne różnice między ślubem humanistycznym a tym cywilnym/kościelnym?

W stosunku do cywilnego humanistyczny jest: a) bogatszy estetycznie i treściowo b) kształtowany swobodnie, włącznie z przysięgą c) zorientowany ideowo na wartości humanistyczne.

W stosunku do kościelnego: a) brak odniesień religijnych, nawet jak para wierzy w boga b) kształtowany swobodnie, włącznie z przysięgą c) zorientowany ideowo na wartości humanistyczne

Skąd w ogóle wzięła się idea ślubów humanistycznych, od kiedy one funkcjonują?

To zwyczaj zachodni, praktykowany przez organizacje humanistyczne na całym świecie. Rozwinęły się w ostatnim 50-leciu i są coraz popularniejsze.

Blisko dwa lata temu odbył się w Polsce pierwszy ślub humanistyczny - myślisz, że wzrośnie jego znaczenie? Ma szanse stać się bardziej atrakcyjny niż ślub w Kościele?

Ze ślubu humanistycznego można dostać tyle ile się włoży. Mówiąc innymi słowy: jeśli para jest kreatywna to bez problemu zrobi ceremonie bez porównania bardziej spektakularną niż ślub kościelny.

Gdzie ludzie chcący zawrzeć małżeństwo - a chcący wziąć ślub humanistyczny - mogą się zwracać o pomoc?

Powstał specjalny serwis ceremonii humanistycznych, gdzie można znaleźć dane kontaktowe oraz formularz zgłoszeniowy na ceremonie humanistyczną: http://www.ceremoniehumanistyczne.pl/

Oprócz ślubów humanistycznych PSR prowadzi inne ceremonie, m.in pogrzeb humanistyczny oraz ceremonię dedykacji. Na czym to polega?

Analogicznie jak w przypadku ślubów humanistycznych. Główne idee tych ceremonii to zorientowanie na wartości humanistyczne, swoboda kreacji, personalizacja do konkretnych osób, głębia estetyczna, treściowa i ideowa. W ten sposób można celebrować wszystkie ważne dla człowieka momenty w życiu. Najważniejsze z nich to tzw. momenty przejścia, wiążące się głównie z narodzinami dziecka, założeniem rodziny, śmiercią. Ale dla różnych osób mogą być ważne także inne momenty w życiu, które można ubrać w formę ceremonii humanistycznych.

Z czego wynika przewaga mediów prawicowo-liberalnych w Polsce?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
24 maja (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1997 - Odbyło się referendum w sprawie przyjęcia nowej Konstytucji RP.

2000 - Po trwającej 22 lata okupacji wojska Izraela wycofały się z południowego Libanu.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.