Pozew palestyńskiego więźnia politycznego przeciwko Izraelowi

[2009-10-18 19:01:40]

22 października więziony przez Izrael sekretarz generalny Ludowego Frontu Wyzwolenia Palestyny Ahmad Saadat wystąpi przed sądem przeciwko praktykom izolacji palestyńskich więźniów politycznych, których liczbę ocenia się na co najmniej 10 tys., a zdaniem niektórych prawie 12 tys. Wśród nich znajduje się 27 osób wybranych do Palestyńskiego Zgromadzenia Narodowego, w tym Saadat.

Pozostawał on uwięziony przez Władze Palestyńskie od 2002 r., zaś 14 marca 2006 r. armia izraelska podjęła szturm na więzienie w Jerychu, w którym się znajdował, odbijając go oraz pięć innych osób. W trakcie tego szturmu zginęło dwóch strażników więziennych. 25 grudnia 2008 r. Saadat został skazany na 30 lat więzienia.

Jak pisze w swym wydanym właśnie oświadczeniu Kampania Na Rzecz Uwolnienia Ahmada Saadata: Ahmad Saadat przetrzymywany był przez sześć miesięcy w więzieniu w więzieniu Ramon na pustyni Nakab, skąd przeniesiono go do więzienia Hadarim w Aszkelonie po 14 dniach izolacji. Tego rodzaju praktyki oraz upokarzające traktowanie więźniów są wedle Kampanii powszechnie stosowaną praktyką, szczególnie wobec więzionych przywódców palestyńskich. Saadatowi zabroniono nawet kontaktu z innymi więźniami, skonfiskowano należące doń książki i ograniczono dostęp do prasy do jednego, góra dwóch dni w tygodniu. Od kilku miesięcy uniemożliwia mu się jakikolwiek kontakt z rodziną, jak również kontakt z prawnikiem i zakupy w kantynie, w tym zakupy papierosów.

Saadat wyprowadzany jest na dziedziniec więzienia zakuty w kajdany na kostkach, i pozwala mu się tylko na godzinę ćwiczeń i rekreacji. Siły okupacyjne "uzasadniły" to jako "karę" za podarowanie innemu więźniowi dwóch paczek papierosów - pisze dalej Kampania. Przypomina ona również, że pobyt w areszcie izraelskim zaliczyła połowa wszystkich mężczyzn zamieszkałych na Zachodnim Brzegu, oraz że palestyńscy więźniowie polityczni to członkowie wszystkich palestyńskich partii i frakcji politycznych, przedstawiciele wszystkich zawodów - aktywiści, nauczyciele, rolnicy, studenci. To kobiety i mężczyźni, dzieci i młodzież. Setki z nich znajdują się w aresztach administracyjnych - arbitralnie przetrzymywani bez wyroku na podstawie utajnionego materiału dowodowego. Wszyscy ci więźniowie znajdują się w więzieniach izraelskich, gdyż walczą o wolność swego narodu i swej ziemi.

Saadat konsekwentnie odmawiał i odmawia jakiejkolwiek legitymacji ciału, które wydało nań wyrok skazujący i które jego zdaniem nie jest prawowitym sądem, a co najwyżej sądem kapturowym. 14 stycznia 2007 r. wygłosił on przed tym ciałem mowę, którą zakończył słowami: To wasz sąd i posiadacie władzę prowadzenia procesu i skazania mnie w oparciu o waszą listę oskarżeń, publicznych i tajnych, możecie podyktować wyrok, jaki przygotują aparat polityczny i aparat bezpieczeństwa, stojące za tym procesem. Lecz z kolei ja posiadam wolę, wypływającą ze słuszności naszej sprawy oraz determinacji naszego ludu, by odrzucić precz każdą decyzję tego sądu kapturowego, zachować logiczną, spójną równowagę, oraz zachować determinację by walczyć z waszą okupacją wraz z synami i córkami naszego ludu, bez względu na ograniczoność mego pola manewru, już wcześniej ograniczonego mi jako "więźniowi wolności"! Po usłyszeniu niemal dwa lata później wyroku potwierdził, że nie uznaje tej jurysdykcji, jak również, że pozostaje wierny postulatom palestyńskim takim jak prawo powrotu dla uchodźców palestyńskich oraz utworzenie jednego dwunarodowego państwa w całej historycznej Palestynie.

Kampania wzywa do akcji solidarnościowych z Ahmadem Saadatem i innymi więźniami palestyńskimi, w tym do pisania do ambasady izraelskiej w kraju zamieszkania korespondencji z żądaniem ich uwolnienia.

Paweł Michał Bartolik

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada
Kontrnarracja wobec IPN
cbwydawnictwo.home pl
od zaraz

1 sierpnia:

1919 - Upadek Węgierskiej Republiki Rad.

1930 - Urodził się Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

1933 - Urodził się Antonio Negri, włoski filozof marksistowski i pisarz polityczny. Przez wiele lat więziony. Współautor (z M. Hardtem) książki "Imperium" (2000), autor "Multitude" (2004) i "Rzecz-pospolitej" (2009).

1944 - Wybuch Powstania Warszawskiego. Pierwszą jednostką wojskową, która podjęła walkę jest żoliborski batalion OW PPS im. J. Dąbrowskiego.

1944 - Poległ Włodzimierz Kaczanowski, przewodniczący Komitetu Wykonawczego Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej, komendant główny Socjalistycznej Organizacji Bojowej.

2009 - Zmarła Corazon Cojuangco Aquino, filipińska polityk, prezydent Filipin w latach 1986-1992. Była pierwszą kobietą-prezydentem w historii Azji.

2010 - Holenderski kontyngent rozpoczął wycofywanie się z Afganistanu.