Argentyna: Ostatni dyktator skazany na 25 lat więzienia

[2010-04-21 07:46:18]

Reynaldo Bignone, ostatni przywódca argentyńskiej dyktatury został 20 kwietnia razem z sześcioma oficerami wojska i policji uznany winnym wydawania rozkazów bicia i uśmiercania prądem elektrycznym przeciwników wojskowej junty, która rządziła w latach 1976–1983.

Bignone został skazany na 25 lat więzienia za swój udział w porywaniu, torturowaniu i zamordowaniu w obozie koncentracyjnym 56 ludzi. Dziesiątki krewnych ofiar, trzymając w ręku ich zdjęcia, wyraziło uznanie po odczytaniu przez sędziego wyroku w prowizorycznej sali sądowej w sali gimnastycznej. Sprawiedliwość była nieśpieszna, ale ostatecznie nadeszła - powiedziała Estela de Calotto, szefowa organizacji obrony praw człowieka Obywatelskie Stowarzyszenie Babć z Plaza de Mayo (Asociación Civil Abuelas de Plaza de Mayo).

Wyrok był ostatnim z kilku, które zapadły wobec byłych urzędników po tym, jak sąd najwyższy Argentyny, zachęcony przez byłego prezydenta Néstora Kirchnera, uchylił w 2005 roku dwa prawa o amnestii, które chroniły ich od odpowiedzialności karnej, związanej z zarzutami stawianymi przez aktywistów praw człowieka.

Jak podaje aljazeera.net, Bignone, aktualnie przebywający w areszcie domowym, ma odsiadywać wyrok w normalnym więzieniu, ale jego adwokaci prawdopodobnie będą ubiegali się o to, żeby ze względów zdrowotnych nie trzymano ich klienta w więzieniu.

Skazany był ostatnim z czterech wojskowych prezydentów Argentyny w czasie rządów, które zakończyły się głębokim kryzysem ekonomicznym i klęską w wojnie o Falklandy z Wielką Brytanią. Obecnie wielu z najwyższych rangą przywódców z tamtego okresu przebywa w areszcie domowym pod zarzutami porywania małych dzieci, urodzonych przez matki, które uwięziono w czasie rządów armii.

Podczas argentyńskiej "Brudnej Wojny" – systematycznej rozprawy rządu z opozycją, lewicową i nie tylko – ponad 11 tysięcy osób zostało zabitych lub zaginęło na zawsze. Organizacje obrony praw człowieka utrzymują, że liczba ta była znacznie wyższa – bliższa 30 tysiącom.

Jarosław Klebaniuk

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.