Argentyna: Ostatni dyktator skazany na 25 lat więzienia

[2010-04-21 07:46:18]

Reynaldo Bignone, ostatni przywódca argentyńskiej dyktatury został 20 kwietnia razem z sześcioma oficerami wojska i policji uznany winnym wydawania rozkazów bicia i uśmiercania prądem elektrycznym przeciwników wojskowej junty, która rządziła w latach 1976–1983.

Bignone został skazany na 25 lat więzienia za swój udział w porywaniu, torturowaniu i zamordowaniu w obozie koncentracyjnym 56 ludzi. Dziesiątki krewnych ofiar, trzymając w ręku ich zdjęcia, wyraziło uznanie po odczytaniu przez sędziego wyroku w prowizorycznej sali sądowej w sali gimnastycznej. Sprawiedliwość była nieśpieszna, ale ostatecznie nadeszła - powiedziała Estela de Calotto, szefowa organizacji obrony praw człowieka Obywatelskie Stowarzyszenie Babć z Plaza de Mayo (Asociación Civil Abuelas de Plaza de Mayo).

Wyrok był ostatnim z kilku, które zapadły wobec byłych urzędników po tym, jak sąd najwyższy Argentyny, zachęcony przez byłego prezydenta Néstora Kirchnera, uchylił w 2005 roku dwa prawa o amnestii, które chroniły ich od odpowiedzialności karnej, związanej z zarzutami stawianymi przez aktywistów praw człowieka.

Jak podaje aljazeera.net, Bignone, aktualnie przebywający w areszcie domowym, ma odsiadywać wyrok w normalnym więzieniu, ale jego adwokaci prawdopodobnie będą ubiegali się o to, żeby ze względów zdrowotnych nie trzymano ich klienta w więzieniu.

Skazany był ostatnim z czterech wojskowych prezydentów Argentyny w czasie rządów, które zakończyły się głębokim kryzysem ekonomicznym i klęską w wojnie o Falklandy z Wielką Brytanią. Obecnie wielu z najwyższych rangą przywódców z tamtego okresu przebywa w areszcie domowym pod zarzutami porywania małych dzieci, urodzonych przez matki, które uwięziono w czasie rządów armii.

Podczas argentyńskiej "Brudnej Wojny" – systematycznej rozprawy rządu z opozycją, lewicową i nie tylko – ponad 11 tysięcy osób zostało zabitych lub zaginęło na zawsze. Organizacje obrony praw człowieka utrzymują, że liczba ta była znacznie wyższa – bliższa 30 tysiącom.

Jarosław Klebaniuk

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
” Świat 10 lat po kryzysie. Co dalej?” -dyskusja
Warszawa, Centrum Konferencyjne Zielna, ul. Zielna 37
26 marca (wtorek), godz. 18.00

25 marca:

1873 - W Mainz (Moguncji) urodził się Rudolf Rocker, jeden z głównych teoretyków anarchosyndykalizmu, twórca Międzynarodowego Zrzeszenia Robotników (IWA).

1918 - Białoruś ogłosiła niepodległość. Powstała Białoruska Republika Ludowa.

1936 - Pogrzeb robotników zabitych poczas demonstracji z 23 marca; współcześni określali jego rozmiary jako porównywalne z pogrzebem Józefa Piłsudskiego.

1946 - Urodził się Daniel Bensaïd, filozof, teoretyk francuskiego trockizmu.

1947 - USA: W wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Centralii w stanie Illinois zginęło 111 górników.

1957 - Przedstawiciele rządów Francji, Włoch, Niemiec, Belgii, Holandii i Luksemburga podpisali Traktaty rzymskie, tworzące Europejską Wspólnotę Gospodarczą (EWG).

1969 - John Lennon i Yoko Ono w Amsterdamie rozpoczęli pierwszą akcję Bed-In for Peace.