Radziszewska promuje "równość i różnorodność"?

[2010-11-18 15:32:49]

Trudno stwierdzić, co tak naprawdę promuje spot minister Radziszewskiej - społeczeństwo wielokulturowe i uczestniczące, czy raczej ją samą (a zarazem formację polityczną, którą reprezentuje). Czyżbyśmy przypadkiem nie mieli tutaj do czynienia z kryptoreklamą wyborczą za pieniądze rządowe? W spocie zawarta jest wszakże informacja o zbliżających się wyborach samorządowych...?

Czy można poważnie traktować nawoływanie do równości i różnorodności przez polityczkę, która zasłynęła wypowiedziami kwestionującymi pełne prawo do zatrudnienia dla lesbijek, wytykała w debacie telewizyjnej swojemu adwersarzowi orientację homoseksualną czy przeforsowała tzw. ustawę równościową (dla żartu nazywaną "ogryzkową") redukującą do minimum antydyskryminacyjne gwarancje prawne m.in. na tle płci, wieku, wyznania, niepełnosprawności i orientacji seksualnej? Czy można wreszcie poważnie traktować slogany o równościowych wyborach, kiedy polskie lokale i karty wyborcze wciąż nie są dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych, a w tym niewidomych (ustawa pani minister również nie uregulowała tej kwestii)? Czy współczesna polityka musi opierać się wyłącznie na tanich (-drogich) chwytach marketingowych w mediach? I czy ktoś jeszcze zadaje sobie takie pytania?

Joanna Darkiewicz

W stacji telewizyjnej TVN, na zlecenie kierowanego przez minister Elżbietę Radziszewską Biura Pełnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania, emitowany jest spot dotyczący tematyki społecznej i przedwyborczej.

W spocie pojawiają się twarze osób reprezentujących różne grupy społeczne, wiekowe i rasowo-etniczne, w tym twarz osoby czarnoskórej.

Następnie na planie występuje znany tancerz, choreograf i prezenter telewizyjny Michał Piróg, który wygłasza hasło: "Jesteśmy różni - jesteśmy równi". Spot kończy wystąpienie minister Radziszewskiej mówiącej: "Głosuj na różnorodność!", jest on również opatrzony napisem "Wybory samorządowe 2010".

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.