Radziszewska promuje "równość i różnorodność"?

[2010-11-18 15:32:49]

Trudno stwierdzić, co tak naprawdę promuje spot minister Radziszewskiej - społeczeństwo wielokulturowe i uczestniczące, czy raczej ją samą (a zarazem formację polityczną, którą reprezentuje). Czyżbyśmy przypadkiem nie mieli tutaj do czynienia z kryptoreklamą wyborczą za pieniądze rządowe? W spocie zawarta jest wszakże informacja o zbliżających się wyborach samorządowych...?

Czy można poważnie traktować nawoływanie do równości i różnorodności przez polityczkę, która zasłynęła wypowiedziami kwestionującymi pełne prawo do zatrudnienia dla lesbijek, wytykała w debacie telewizyjnej swojemu adwersarzowi orientację homoseksualną czy przeforsowała tzw. ustawę równościową (dla żartu nazywaną "ogryzkową") redukującą do minimum antydyskryminacyjne gwarancje prawne m.in. na tle płci, wieku, wyznania, niepełnosprawności i orientacji seksualnej? Czy można wreszcie poważnie traktować slogany o równościowych wyborach, kiedy polskie lokale i karty wyborcze wciąż nie są dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych, a w tym niewidomych (ustawa pani minister również nie uregulowała tej kwestii)? Czy współczesna polityka musi opierać się wyłącznie na tanich (-drogich) chwytach marketingowych w mediach? I czy ktoś jeszcze zadaje sobie takie pytania?

Joanna Darkiewicz

W stacji telewizyjnej TVN, na zlecenie kierowanego przez minister Elżbietę Radziszewską Biura Pełnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania, emitowany jest spot dotyczący tematyki społecznej i przedwyborczej.

W spocie pojawiają się twarze osób reprezentujących różne grupy społeczne, wiekowe i rasowo-etniczne, w tym twarz osoby czarnoskórej.

Następnie na planie występuje znany tancerz, choreograf i prezenter telewizyjny Michał Piróg, który wygłasza hasło: "Jesteśmy różni - jesteśmy równi". Spot kończy wystąpienie minister Radziszewskiej mówiącej: "Głosuj na różnorodność!", jest on również opatrzony napisem "Wybory samorządowe 2010".

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.