SLD zmienia formułę obchodów 1-ego Maja

[2011-04-10 14:23:27]

"Spin doktorom" SLD można by zaproponować symboliczne połączenie taktyk działania dwóch głównych twarzy tej formacji - przewodniczącego Grzegorza Napieralskiego oraz byłego premiera Leszka Millera... Z okazji 1-ego Maja Miller mógłby w otoczeniu towarzyszy rozdawać jabłka pod - zlikwidowaną za jego rządów - fabryką kabli w Ożarowie. Taki gest jeszcze mocniej połączyłby ze sobą młodsze i starsze pokolenie polskiej lewicy.

Ci z kolei politycy związani z SLD, którzy - zgodnie z rodzącą się właśnie nową, nieświecką tradycją - 1-ego Maja wybierają się na beatyfikację "naszego papieża" do Watykanu (jak były prezydent Kwaśniewski) mogliby się tam zająć rozdawaniem różańców.

W ten oto sposób SLD zadowoli zarówno propracowniczy, jak i konserwatywny elektorat swojej partii.

Anna Kowalczyk

Jak poinformował rzecznik Sojuszu Lewicy Demokratycznej Tomasz Kalita w tym roku jego partia zrezygnuje z tradycyjnych pochodów pierwszomajowych. Doszliśmy do wniosku, że Święto Pracy musi zmienić swój charakter, bo nie ma czego świętować. Bezrobocie jest wysokie, a zarobki niskie - tłumaczy Kalita.

Partia jednak nie wycofa się zupełnie z manifestowania 1-ego Maja. Zamiast kroczyć w pochodzie, będziemy protestować pod którymś z zamykanych zakładów pracy - informuje rzecznik Sojuszu. Decyzja o miejscu manifestacji jeszcze nie zapadła. Prawdopodobnie partia zorganizuje dwa protesty (na Śląsku oraz w Szczecinie lub w Warszawie). Ponadto SLD, wraz z Ogólnopolskim Porozumieniem Związków Zawodowych, planuje odbyć w tym dniu poświęconą pracy konferencję w warszawskiej siedzibie związku, a także zorganizować niewielki majowy piknik.

Piotr Kuligowski

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

3 czerwca:

1837 - W Berdyczowie powstał Związek Ludu Polskiego; dążył do radykalnej reformy stosunków społecznych.

1916 - Sukcesem zakończył się strajk górników Zagłębia Dąbrowskiego przeciwko pracy w niedzielę i święta.

1992 - W Rio de Janeiro rozpoczęła się konferencja "Środowisko i rozwój", znana również jako "Szczyt Ziemi".

1997 - Lionel Jospin z Partii Socjalistycznej został premierem Francji.

2008 - Strajk pracowników Poczty Polskiej.

2015 - Raimonds Vējonis ze Związku Zielonych i Rolników został wybrany przez Sejm na urząd prezydenta Łotwy.