SLD zmienia formułę obchodów 1-ego Maja

[2011-04-10 14:23:27]

"Spin doktorom" SLD można by zaproponować symboliczne połączenie taktyk działania dwóch głównych twarzy tej formacji - przewodniczącego Grzegorza Napieralskiego oraz byłego premiera Leszka Millera... Z okazji 1-ego Maja Miller mógłby w otoczeniu towarzyszy rozdawać jabłka pod - zlikwidowaną za jego rządów - fabryką kabli w Ożarowie. Taki gest jeszcze mocniej połączyłby ze sobą młodsze i starsze pokolenie polskiej lewicy.

Ci z kolei politycy związani z SLD, którzy - zgodnie z rodzącą się właśnie nową, nieświecką tradycją - 1-ego Maja wybierają się na beatyfikację "naszego papieża" do Watykanu (jak były prezydent Kwaśniewski) mogliby się tam zająć rozdawaniem różańców.

W ten oto sposób SLD zadowoli zarówno propracowniczy, jak i konserwatywny elektorat swojej partii.

Anna Kowalczyk

Jak poinformował rzecznik Sojuszu Lewicy Demokratycznej Tomasz Kalita w tym roku jego partia zrezygnuje z tradycyjnych pochodów pierwszomajowych. Doszliśmy do wniosku, że Święto Pracy musi zmienić swój charakter, bo nie ma czego świętować. Bezrobocie jest wysokie, a zarobki niskie - tłumaczy Kalita.

Partia jednak nie wycofa się zupełnie z manifestowania 1-ego Maja. Zamiast kroczyć w pochodzie, będziemy protestować pod którymś z zamykanych zakładów pracy - informuje rzecznik Sojuszu. Decyzja o miejscu manifestacji jeszcze nie zapadła. Prawdopodobnie partia zorganizuje dwa protesty (na Śląsku oraz w Szczecinie lub w Warszawie). Ponadto SLD, wraz z Ogólnopolskim Porozumieniem Związków Zawodowych, planuje odbyć w tym dniu poświęconą pracy konferencję w warszawskiej siedzibie związku, a także zorganizować niewielki majowy piknik.

Piotr Kuligowski

Zapraszam

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.