SLD zmienia formułę obchodów 1-ego Maja

[2011-04-10 14:23:27]

"Spin doktorom" SLD można by zaproponować symboliczne połączenie taktyk działania dwóch głównych twarzy tej formacji - przewodniczącego Grzegorza Napieralskiego oraz byłego premiera Leszka Millera... Z okazji 1-ego Maja Miller mógłby w otoczeniu towarzyszy rozdawać jabłka pod - zlikwidowaną za jego rządów - fabryką kabli w Ożarowie. Taki gest jeszcze mocniej połączyłby ze sobą młodsze i starsze pokolenie polskiej lewicy.

Ci z kolei politycy związani z SLD, którzy - zgodnie z rodzącą się właśnie nową, nieświecką tradycją - 1-ego Maja wybierają się na beatyfikację "naszego papieża" do Watykanu (jak były prezydent Kwaśniewski) mogliby się tam zająć rozdawaniem różańców.

W ten oto sposób SLD zadowoli zarówno propracowniczy, jak i konserwatywny elektorat swojej partii.

Anna Kowalczyk

Jak poinformował rzecznik Sojuszu Lewicy Demokratycznej Tomasz Kalita w tym roku jego partia zrezygnuje z tradycyjnych pochodów pierwszomajowych. Doszliśmy do wniosku, że Święto Pracy musi zmienić swój charakter, bo nie ma czego świętować. Bezrobocie jest wysokie, a zarobki niskie - tłumaczy Kalita.

Partia jednak nie wycofa się zupełnie z manifestowania 1-ego Maja. Zamiast kroczyć w pochodzie, będziemy protestować pod którymś z zamykanych zakładów pracy - informuje rzecznik Sojuszu. Decyzja o miejscu manifestacji jeszcze nie zapadła. Prawdopodobnie partia zorganizuje dwa protesty (na Śląsku oraz w Szczecinie lub w Warszawie). Ponadto SLD, wraz z Ogólnopolskim Porozumieniem Związków Zawodowych, planuje odbyć w tym dniu poświęconą pracy konferencję w warszawskiej siedzibie związku, a także zorganizować niewielki majowy piknik.

Piotr Kuligowski

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.