Tanzania: Zmarł Geronimo ji-Jaga

[2011-06-06 16:47:48]

2 czerwca w w Tanzanii zmarł Elmer G. Pratt, znany jako Geronimo ji-Jaga, jeden z liderów Partii Czarnych Panter (Black Panthers Party), który spędził 27 lat w więzieniu za rzekome zabójstwo 27-letniej nauczycielki Caroline Olsen oraz ojciec chrzestny rapera Tupaca Shakura. Powodem śmierci był atak serca. Miał 63 lata.

Jako zabójcę Olsen, która zginęła podczas strzelaniny na korcie tenisowym w mieście Santa Monica w 1968 roku, wskazał Pratta działacz Czarnych Panter, a równocześnie policyjny informator Julius C. Butler. W 1972 roku skazano go na dożywocie. Pratt zawsze podkreślał że jest niewinny, a w chwili przestępstwa nie było go na miejscu zdarzenia.

W jego obronie wystąpiło wiele organizacji broniących praw człowieka oraz reprezentujących Afroamerykanów, w tym m.in. Amnesty International, Amerykańska Unia Praw Obywatelskich (American Civil Liberties Union) i N.A.A.C.P. W wywiadzie dla "The New York Times" w 1997 roku przewodniczący Ligi Miejskiej Los Angeles (Los Angeles Urban League) John Mack, że sprawa Pratta jest jednym z najbardziej bolesnych przykładów pozbycia się z życia politycznego afroamerykańskiego działacza.

W 1997 roku zawieszono mu karę po tym jak sąd przyznał, że główny świadek oskarżenia czyli Julius C. Butler nie przyznał się do tego, że był informatorem policji, nie wiedziała o tym także obrona Pratta. W 1999 roku odbył się nowy proces, który zakończył się jego uniewinnieniem. Na mocy ugody Pratt otrzymał 4,5 miliona dolarów od władz federalnych i stanowych za bezprawne uwięzienie. Przeprowadził się na stałe do Tanzanii, ponieważ deklarował, że zawsze chciał zamieszkać w Afryce.

Szymon Martys

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
” Świat 10 lat po kryzysie. Co dalej?” -dyskusja
Warszawa, Centrum Konferencyjne Zielna, ul. Zielna 37
26 marca (wtorek), godz. 18.00

25 marca:

1873 - W Mainz (Moguncji) urodził się Rudolf Rocker, jeden z głównych teoretyków anarchosyndykalizmu, twórca Międzynarodowego Zrzeszenia Robotników (IWA).

1918 - Białoruś ogłosiła niepodległość. Powstała Białoruska Republika Ludowa.

1936 - Pogrzeb robotników zabitych poczas demonstracji z 23 marca; współcześni określali jego rozmiary jako porównywalne z pogrzebem Józefa Piłsudskiego.

1946 - Urodził się Daniel Bensaïd, filozof, teoretyk francuskiego trockizmu.

1947 - USA: W wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Centralii w stanie Illinois zginęło 111 górników.

1957 - Przedstawiciele rządów Francji, Włoch, Niemiec, Belgii, Holandii i Luksemburga podpisali Traktaty rzymskie, tworzące Europejską Wspólnotę Gospodarczą (EWG).

1969 - John Lennon i Yoko Ono w Amsterdamie rozpoczęli pierwszą akcję Bed-In for Peace.