Tanzania: Zmarł Geronimo ji-Jaga

[2011-06-06 16:47:48]

2 czerwca w w Tanzanii zmarł Elmer G. Pratt, znany jako Geronimo ji-Jaga, jeden z liderów Partii Czarnych Panter (Black Panthers Party), który spędził 27 lat w więzieniu za rzekome zabójstwo 27-letniej nauczycielki Caroline Olsen oraz ojciec chrzestny rapera Tupaca Shakura. Powodem śmierci był atak serca. Miał 63 lata.

Jako zabójcę Olsen, która zginęła podczas strzelaniny na korcie tenisowym w mieście Santa Monica w 1968 roku, wskazał Pratta działacz Czarnych Panter, a równocześnie policyjny informator Julius C. Butler. W 1972 roku skazano go na dożywocie. Pratt zawsze podkreślał że jest niewinny, a w chwili przestępstwa nie było go na miejscu zdarzenia.

W jego obronie wystąpiło wiele organizacji broniących praw człowieka oraz reprezentujących Afroamerykanów, w tym m.in. Amnesty International, Amerykańska Unia Praw Obywatelskich (American Civil Liberties Union) i N.A.A.C.P. W wywiadzie dla "The New York Times" w 1997 roku przewodniczący Ligi Miejskiej Los Angeles (Los Angeles Urban League) John Mack, że sprawa Pratta jest jednym z najbardziej bolesnych przykładów pozbycia się z życia politycznego afroamerykańskiego działacza.

W 1997 roku zawieszono mu karę po tym jak sąd przyznał, że główny świadek oskarżenia czyli Julius C. Butler nie przyznał się do tego, że był informatorem policji, nie wiedziała o tym także obrona Pratta. W 1999 roku odbył się nowy proces, który zakończył się jego uniewinnieniem. Na mocy ugody Pratt otrzymał 4,5 miliona dolarów od władz federalnych i stanowych za bezprawne uwięzienie. Przeprowadził się na stałe do Tanzanii, ponieważ deklarował, że zawsze chciał zamieszkać w Afryce.

Szymon Martys

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.