Sąd Rejestrowy: Filemonowicz przewodniczącym SdPl

[2011-09-26 10:44:24]

Sąd Rejestrowy w Warszawie odrzucił wszystkie wnioski dotyczące zmian w zarządzie SdPl. Oznacza to, że szefem partii pozostaje Wojciech Filemonowicz.

W czerwcu doszło do rozłamu W SdPl. Zdominowany przez zwolenników Filemonowicza zarząd zawiesił w prawach członków przywódców wewnątrzpartyjnej opozycji. Jednocześnie Sąd partyjny wyrzucił z partii Filemonowicza. Opozycjoniści na tymczasowego przewodniczącego wybrali byłego posła Bogdana Lewandowskiego.

Filemonowicz startuje do Sejmu z list Platformy Obywatelskiej.

Bartosz Machalica

16 kwietnia:

1775 - Urodził się Wojciech Gutkowski, inżynier wojskowy, uczestnik insurekcji kościuszkowskiej i wojen napoleońskich, autor oświeceniowej utopii "Podróż do Kalopei", w której opisał nierzeczywiste, demokratyczne społeczeństwo.

1844 - W Paryżu urodził się Anatol France, poeta, powieściopisarz i krytyk francuski o postępowych poglądach; laureat Nagrody Nobla.

1889 - W Londynie urodził się Charles Chaplin, reżyser, scenarzysta, aktor, producent filmowy i kompozytor muzyki do swoich filmów; jeden z najwybitniejszych artystów w historii kina.

1896 - W Moineşti urodził się Tristan Tzara, francuski malarz i eseista pochodzenia rumuńskiego, twórca dadaizmu, zwolennikiem marksizmu, wstąpił w 1937 r. do FPK, brał udział w hiszpańskiej wojnie domowej, a w czasie II wojny światowej w Resistance.

1919 - W Warszawie odbył się zjazd Związku Polskiej Młodzieży Socjalistycznej; przewodniczącym Komitetu Centralnego wybrano Stanisława Dubois.

1920 - Początek 10-dniowego strajku ekonomicznego 50 tys. włókniarzy okręgu łódzkiego, Żyrardowa, Zawiercia i Częstochowy.

1934 - W Zawierciu urodziła się Halina Snopkiewicz, postępowa powieściopisarka, tłumaczka, autorka powieści dla młodzieży.

1936 - "Krwawy czwartek" we Lwowie: w czasie pogrzebu zabitego przez policję bezrobotnego Antoniego Kozaka policja zabiła 49 demonstrantów.

2020 - W Oviedo zmarł na COVID-19 Luis Sepúlveda, chilijski pisarz, dziennikarz, reżyser i scenarzysta filmowy, aktywista polityczny i ekologiczny.