Czechy: Były premier zakłada nową partię

[2011-10-09 10:41:04]

Były premier Czech Jiří Paroubek (na zdjęciu), który 7 października opuścił Czeską Partię Socjaldemokratyczną (Česká strana sociálně demokratická, ČSSD), zapowiedział, że stworzy nową partię, która będzie nosiła nazwę Narodowi Socjaliści - Lewica XXI Wieku. Wkrótce rozpocznie rozmowy o integracji i połączeniu z pozaparlametarną centrolewicową Czeską Partią Narodowo-Socjalistyczną (Česká strana národně sociální, ČSNS 2005). Program nowego ugrupowania zostanie przedstawiony na kongresie zjednoczeniowym 26 listopada.

Stanowisko członków CSNS 2005 wobec planów Paroubka było niejednomyślne. 8 października centralna rada partii wyrzuciła swojego przywódcę - Karela Janka, który kategorycznie przeciwstawiał się planom Paroubka. Te uzyskały poparcie m.in. wiceprzewodniczących CSNS Stanislava Palšy i Přemysla Votavy.

Jak donoszą ceskenoviny.cz, 59-letni Paroubek, premier Czech w latach 2005-2006, powiedział, że pewien etap jego politycznej kariery zakończył się, gdy jako lider ČSSD doprowadził partię do zwycięstwa w wyborach w 2010 roku, po których socjaldemokraci nie byli jednak w stanie utworzyć rządu.

Jarosław Klebaniuk

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.

1949 - Zawieszenie broni w wojnie izraelsko-arabskiej.