Indie: Zabito lidera militarnego skrzydła maoistów

[2011-11-27 16:15:17]

24 listopada indyjskie służby bezpieczeństwa zabiły w dżungli w stanie Bengal Zachodni na wschodzie kraju, po blisko 30-minutowej wymianie ognia, Mallojula Koteshwara Rao (na zdjęciu), znanego jako Kishenji, członka Biura Politycznego Komunistycznej Partii Indii (Maoistowskiej) (Communist Party of India (Maoist) i lidera militarnego skrzydła ugrupowania. Indyjskie władze obwiniały go o śmierć wielu funkcjonariuszy policji. Poza nim mieli zginąć także m.in. inni liderzy maoistów - Jayanto i Ramkrishna.

Po tym jak oficjalnie potwierdzono jego śmierć wielu działaczy indyjskiej lewicy, a wśród nich pisarz (używający języka telugu) Varavara Rao, rzecznik prasowy CPI(M) Akash, a także liderzy Komunistycznej Partii Indii (Communist Party of India) Gurudas Dasgupta, Komunistycznej Partii Indii (Marksistowsko-Leninowskiej) (Communist Party of India (Marxist-Leninist) Raj Kumar Singh i Krishna Adhikari oraz Partii Samajwadi (Samajwadi Party) Mohan Singh, oskarżyło władze, że Kishenji nie zginął podczas wymiany ognia, a został zabity po zatrzymaniu.

Kishenji urodził się w bramińskiej (Bramini to członkowie kasty kapłańskiej) rodzinie w stanie Andhra Pradesh. Na początku swojej działalności politycznej angażował się w Unię Radykalnych Studentów (Radical Students Union). W 1974 roku zaangażował się w działalność Komunistycznej Partii Indii (Marksistowsko-Leninowskiej) Wojna Ludowa (Communist Party of India (Marxist-Leninist) People's War) znanej też jako Grupa Wojny Ludowej (People's War Group). W 1977 roku stanął na czele ruchu chłopskiego do którego włączyło się blisko 60 tysięcy osób. W 1990 roku gdy był sekretarzem stanowym partii CPI(M-L)PW nakazało mu przeniesienie się do Dandakaranya, potem do Zachodniego Bengalu i w końcu Jharkhand. Związał się ze zbrojnym ruchem maoistowskim i m.in. dzięki jego staraniom w 2004 roku doszło do połączenia Grupy Wojny Ludowej z Maoistowskim Centrum Komunistycznym Indii (Maoist Communist Centre of India).

Szymon Martys

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

12 grudnia:

1841 - W Londynie powstała Gromada Praga Ludu Polskiego. Nazwa nawiązywała do rzezi Pragi w powstaniu kościuszkowskim. Organizacja w swym programie głosiła rewolucję agrarną oraz łączyla socjalizm z chrześcijaństwem.

1886 - Urodził się Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, za rządów sanacji więzień twierdzy brzeskiej.

1890 - W Berlinie powstało Towarzystwo Socjalistów Polskich.

1916 - Zmarła Helena Patursson, pisarka pochodząca z Wysp Owczych, feministka.

1925 - Położono kamień węgielny pod budowę pierwszej kolonii Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.

1946 - Francja: Na czele mniejszościowego rządu złożonego z samych socjalistów stanął Leon Blum.

1947 - Palestyna: Żydowska organizacja terrorystyczna Irgun przeprowadziła zamachy bombowe na autobusy w Hajfie i Ramli. Zginęło 27 osób, a 30 zostało rannych.

1969 - Włochy: 17 osób zginęło, a 88 zostało rannych w wyniku wybuchu bomby podłożonej przez neofaszystów w Mediolanie.

2015 - Arabia Saudyjska: Po raz pierwszy kobiety wzięły udział w wyborach samorządowych.