Indie: Zabito lidera militarnego skrzydła maoistów

[2011-11-27 16:15:17]

24 listopada indyjskie służby bezpieczeństwa zabiły w dżungli w stanie Bengal Zachodni na wschodzie kraju, po blisko 30-minutowej wymianie ognia, Mallojula Koteshwara Rao (na zdjęciu), znanego jako Kishenji, członka Biura Politycznego Komunistycznej Partii Indii (Maoistowskiej) (Communist Party of India (Maoist) i lidera militarnego skrzydła ugrupowania. Indyjskie władze obwiniały go o śmierć wielu funkcjonariuszy policji. Poza nim mieli zginąć także m.in. inni liderzy maoistów - Jayanto i Ramkrishna.

Po tym jak oficjalnie potwierdzono jego śmierć wielu działaczy indyjskiej lewicy, a wśród nich pisarz (używający języka telugu) Varavara Rao, rzecznik prasowy CPI(M) Akash, a także liderzy Komunistycznej Partii Indii (Communist Party of India) Gurudas Dasgupta, Komunistycznej Partii Indii (Marksistowsko-Leninowskiej) (Communist Party of India (Marxist-Leninist) Raj Kumar Singh i Krishna Adhikari oraz Partii Samajwadi (Samajwadi Party) Mohan Singh, oskarżyło władze, że Kishenji nie zginął podczas wymiany ognia, a został zabity po zatrzymaniu.

Kishenji urodził się w bramińskiej (Bramini to członkowie kasty kapłańskiej) rodzinie w stanie Andhra Pradesh. Na początku swojej działalności politycznej angażował się w Unię Radykalnych Studentów (Radical Students Union). W 1974 roku zaangażował się w działalność Komunistycznej Partii Indii (Marksistowsko-Leninowskiej) Wojna Ludowa (Communist Party of India (Marxist-Leninist) People's War) znanej też jako Grupa Wojny Ludowej (People's War Group). W 1977 roku stanął na czele ruchu chłopskiego do którego włączyło się blisko 60 tysięcy osób. W 1990 roku gdy był sekretarzem stanowym partii CPI(M-L)PW nakazało mu przeniesienie się do Dandakaranya, potem do Zachodniego Bengalu i w końcu Jharkhand. Związał się ze zbrojnym ruchem maoistowskim i m.in. dzięki jego staraniom w 2004 roku doszło do połączenia Grupy Wojny Ludowej z Maoistowskim Centrum Komunistycznym Indii (Maoist Communist Centre of India).

Szymon Martys

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.