Francja: Głośna prowokacja Érica Cantony

[2012-01-11 19:01:56]

Éric Cantona zadeklarował, że chce wystartować w wyborach prezydenckich. Były piłkarz obwieścił, że zgłosi swoją kandydaturę jako osoby bezpartyjnej. Propozycja okazała się być jednak prowokacją legendy francuskiej i angielskiej piłki nożnej. Cantona chciał za pomocą swojego obwieszczenia zwrócić uwagę na ciężką sytuację francuskich bezdomnych, o co poprosiła go fundacja "Abbe Pierre".

Cantona był przed laty znanym piłkarzem. Występował m.in. w Olympique Marsylia i Leeds, oraz przede wszystkim w Manchesterze United. To właśnie występy w tym klubie przyniosły mu światową sławę. Był wielokrotnym reprezentantem Francji, a w 2005 r. wybrano go najlepszym piłkarzem w historii angielskiej Premier League.

Głośno zrobiło się o nim znowu w 2010 r., kiedy to wezwał do "bezkrwawej rewolucji" polegającej na obaleniu niesprawiedliwego systemu bankowego. Deklaracja słynnego sportowca zaskoczyła wówczas wiele osób. Cantona zaproponował wówczas przeprowadzenie akcji masowego wycofywania pieniędzy z kont bankowych, która miała być przeprowadzona w ciągu jednego dnia w celu destabilizacji systemu finansowego. Dawniej kojarzono go natomiast nie tylko jako piłkarza, ale także medialną gwiazdę znaną m.in. z reklam telewizyjnych.

Bartłomiej Kacper Przybylski

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.