Francja: Głośna prowokacja Érica Cantony

[2012-01-11 19:01:56]

Éric Cantona zadeklarował, że chce wystartować w wyborach prezydenckich. Były piłkarz obwieścił, że zgłosi swoją kandydaturę jako osoby bezpartyjnej. Propozycja okazała się być jednak prowokacją legendy francuskiej i angielskiej piłki nożnej. Cantona chciał za pomocą swojego obwieszczenia zwrócić uwagę na ciężką sytuację francuskich bezdomnych, o co poprosiła go fundacja "Abbe Pierre".

Cantona był przed laty znanym piłkarzem. Występował m.in. w Olympique Marsylia i Leeds, oraz przede wszystkim w Manchesterze United. To właśnie występy w tym klubie przyniosły mu światową sławę. Był wielokrotnym reprezentantem Francji, a w 2005 r. wybrano go najlepszym piłkarzem w historii angielskiej Premier League.

Głośno zrobiło się o nim znowu w 2010 r., kiedy to wezwał do "bezkrwawej rewolucji" polegającej na obaleniu niesprawiedliwego systemu bankowego. Deklaracja słynnego sportowca zaskoczyła wówczas wiele osób. Cantona zaproponował wówczas przeprowadzenie akcji masowego wycofywania pieniędzy z kont bankowych, która miała być przeprowadzona w ciągu jednego dnia w celu destabilizacji systemu finansowego. Dawniej kojarzono go natomiast nie tylko jako piłkarza, ale także medialną gwiazdę znaną m.in. z reklam telewizyjnych.

Bartłomiej Kacper Przybylski

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.