Francja: Głośna prowokacja Érica Cantony

[2012-01-11 19:01:56]

Éric Cantona zadeklarował, że chce wystartować w wyborach prezydenckich. Były piłkarz obwieścił, że zgłosi swoją kandydaturę jako osoby bezpartyjnej. Propozycja okazała się być jednak prowokacją legendy francuskiej i angielskiej piłki nożnej. Cantona chciał za pomocą swojego obwieszczenia zwrócić uwagę na ciężką sytuację francuskich bezdomnych, o co poprosiła go fundacja "Abbe Pierre".

Cantona był przed laty znanym piłkarzem. Występował m.in. w Olympique Marsylia i Leeds, oraz przede wszystkim w Manchesterze United. To właśnie występy w tym klubie przyniosły mu światową sławę. Był wielokrotnym reprezentantem Francji, a w 2005 r. wybrano go najlepszym piłkarzem w historii angielskiej Premier League.

Głośno zrobiło się o nim znowu w 2010 r., kiedy to wezwał do "bezkrwawej rewolucji" polegającej na obaleniu niesprawiedliwego systemu bankowego. Deklaracja słynnego sportowca zaskoczyła wówczas wiele osób. Cantona zaproponował wówczas przeprowadzenie akcji masowego wycofywania pieniędzy z kont bankowych, która miała być przeprowadzona w ciągu jednego dnia w celu destabilizacji systemu finansowego. Dawniej kojarzono go natomiast nie tylko jako piłkarza, ale także medialną gwiazdę znaną m.in. z reklam telewizyjnych.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 stycznia:

1923 - Klub sejmowy Związku Ludowo-Narodowego (endecja) złożył wniosek w sprawie numerus clausus dla młodzieży żydowskiej na uniwersytetach.

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2006 - Ellen Johnson-Sirleaf została prezydentem Liberii.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2016 - Tsai Ing-wen (Demokratyczna Partia Postępowa) jako pierwsza kobieta wygrała wybory prezydenckie na Tajwanie.