Francja: Głośna prowokacja Érica Cantony

[2012-01-11 19:01:56]

Éric Cantona zadeklarował, że chce wystartować w wyborach prezydenckich. Były piłkarz obwieścił, że zgłosi swoją kandydaturę jako osoby bezpartyjnej. Propozycja okazała się być jednak prowokacją legendy francuskiej i angielskiej piłki nożnej. Cantona chciał za pomocą swojego obwieszczenia zwrócić uwagę na ciężką sytuację francuskich bezdomnych, o co poprosiła go fundacja "Abbe Pierre".

Cantona był przed laty znanym piłkarzem. Występował m.in. w Olympique Marsylia i Leeds, oraz przede wszystkim w Manchesterze United. To właśnie występy w tym klubie przyniosły mu światową sławę. Był wielokrotnym reprezentantem Francji, a w 2005 r. wybrano go najlepszym piłkarzem w historii angielskiej Premier League.

Głośno zrobiło się o nim znowu w 2010 r., kiedy to wezwał do "bezkrwawej rewolucji" polegającej na obaleniu niesprawiedliwego systemu bankowego. Deklaracja słynnego sportowca zaskoczyła wówczas wiele osób. Cantona zaproponował wówczas przeprowadzenie akcji masowego wycofywania pieniędzy z kont bankowych, która miała być przeprowadzona w ciągu jednego dnia w celu destabilizacji systemu finansowego. Dawniej kojarzono go natomiast nie tylko jako piłkarza, ale także medialną gwiazdę znaną m.in. z reklam telewizyjnych.

Bartłomiej Kacper Przybylski

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

21 stycznia:

1793 - Decyzją Konwentu zgilotywano obywatela Kapeta, czyli króla Ludwika XVI.

1923 - W Warszawie powstało Towarzystwo Uniwersytetu Robotniczego, organizacja kulturalno-oświatowa związana z PPS i utworzona z inicjatywy I. Daszyńskiego.

1924 - W Moskwie zmarł Włodzimierz Lenin, przywódca rewolucji bolszewickiej.

1950 - W Londynie zmarł George Orwell (właściwie Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1968 - Amerykański bombowiec z 4 bombami wodorowymi na pokładzie rozbił się w pobliżu Grenlandii. Spowodowało to znaczne napięcie pomiędzy Danią a USA.

2006 - W Warszawie powstał Komitet Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników (KPiORP).