RPA: Malema wyrzucony z ANC

[2012-03-02 14:59:19]

Kontrowersyjny lider młodzieżówki Afrykańskiego Kongresu Narodowego (ANC), Julius Malema, został z niego wyrzucony decyzją tego samego Komitetu Dyscyplinarnego, który w listopadzie ub. roku zawiesił go w prawach członka partii na pięć lat.

Malema, często porównywany do Hugo Chaveza, pomógł wynieść do władzy obecnego prezydenta, Jacoba Zumę, jednak w ostatnim czasie ci dwaj politycy się poróżnili. Malema wzywał do nacjonalizacji kopalń i reformy rolnej, co nie podobało się umiarkowanym przywódcom Kongresu i Południowoafrykańskiej Partii Komunistycznej (która wraz z ANC współtworzy rząd RPA). Ustawiło go to w pozycji "trybuna ludowego", broniącego biedoty tak przed kapitalistami, jak i przed nominalnie lewicowym rządem. Przeciwnicy zarzucali mu rasizm (Malema przegrał już kilka procesów o podżeganie nienawiści do Afrykanerów) i korupcję (w sprawie której obecnie toczy się postępowanie).

Zwolennicy Malemy protestowali przeciwko zawieszeniu i późniejszemu wykluczeniu lidera młodzieżówki z ANC, twierdząc, że Zuma próbuje w ten sposób uciszyć opozycję. Niektórzy zwracali też uwagę, że przewodniczący Komitetu Dyscyplinarnego, Derek Hanekom, jest z pochodzenia Afrykanerem.

Nowym przywódcą południowoafrykańskiej radykalnej lewicy może stać się sekretarz generalny centrali związkowej COSATU, Zwelenzima Vavi, ostro występujący przeciwko korupcji w rządzie i administracji publicznej. Związkowcy niechętnie odnosili się do Malemy i atakowali jego wystawny tryb życia, niechęć do białych oraz agresywny styl uprawiania polityki.

Michał Dobrzyński

Fot. Wikimedia Commons

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1968 - Zmarł Johann Koplenig, austriacki polityk, przewodniczący Komunistycznej Partii Austrii.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

1984 - W Australii powstał drugi gabinet premiera Boba Hawke’a (ALP).

1997 - Zmarł David Rousset, francuski dziennikarz, publicysta, polityk trockistowski.