RPA: Malema wyrzucony z ANC

[2012-03-02 14:59:19]

Kontrowersyjny lider młodzieżówki Afrykańskiego Kongresu Narodowego (ANC), Julius Malema, został z niego wyrzucony decyzją tego samego Komitetu Dyscyplinarnego, który w listopadzie ub. roku zawiesił go w prawach członka partii na pięć lat.

Malema, często porównywany do Hugo Chaveza, pomógł wynieść do władzy obecnego prezydenta, Jacoba Zumę, jednak w ostatnim czasie ci dwaj politycy się poróżnili. Malema wzywał do nacjonalizacji kopalń i reformy rolnej, co nie podobało się umiarkowanym przywódcom Kongresu i Południowoafrykańskiej Partii Komunistycznej (która wraz z ANC współtworzy rząd RPA). Ustawiło go to w pozycji "trybuna ludowego", broniącego biedoty tak przed kapitalistami, jak i przed nominalnie lewicowym rządem. Przeciwnicy zarzucali mu rasizm (Malema przegrał już kilka procesów o podżeganie nienawiści do Afrykanerów) i korupcję (w sprawie której obecnie toczy się postępowanie).

Zwolennicy Malemy protestowali przeciwko zawieszeniu i późniejszemu wykluczeniu lidera młodzieżówki z ANC, twierdząc, że Zuma próbuje w ten sposób uciszyć opozycję. Niektórzy zwracali też uwagę, że przewodniczący Komitetu Dyscyplinarnego, Derek Hanekom, jest z pochodzenia Afrykanerem.

Nowym przywódcą południowoafrykańskiej radykalnej lewicy może stać się sekretarz generalny centrali związkowej COSATU, Zwelenzima Vavi, ostro występujący przeciwko korupcji w rządzie i administracji publicznej. Związkowcy niechętnie odnosili się do Malemy i atakowali jego wystawny tryb życia, niechęć do białych oraz agresywny styl uprawiania polityki.

Michał Dobrzyński

Fot. Wikimedia Commons

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.

1949 - Zawieszenie broni w wojnie izraelsko-arabskiej.