Warszawa: Dzień Gniewu Społecznego

[2012-04-02 08:08:45]

W sobotę 31 marca w Warszawie odbyła się demonstracja z okazji Dnia Gniewu Społecznego, zorganizowana przez Związek Syndykalistów Polski oraz Komitet Obrony Lokatorów.

Podczas Dnia Gniewu Społecznego wyrażano hasła sprzeciwu wobec neoliberalnej polityki władz, cięciom socjalnym, traktowaniu miast jako firm, a także sprzeciw wobec antyspołecznej polityki wobec lokatorów.

W proteście uczestniczyli również członkowie Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów, wrocławskiej Akcji Lokatorskiej, Lewicowej Alternatywy i Młodych Socjalistów.

Marek Jasiński z KOL przemawiając na rozpoczynającym protest wiecu, mówił o tym, że KOL jest w posiadaniu dokumentu w którym warszawski ratusz zaleca dzielnicom jak najszybsze oddawanie kamienicznikom takim jak Marek Mossakowski kamienic w ramach reprywatyzacji.

Przedstawicielka ZSP powiedziała, że podobne protesty odbywają się pod zbliżonymi hasłami jeszcze w kilku miastach Europy.

Andrzej Smosarski przypomniał, że w roku 2012 okazuje się, że niemal wszystkie z 21 postulatów pierwszej solidarności zostały podeptane. Dodał również, że przemysł został zniszczony, a bezrobocie znowu rośnie. Mówił o trwającej w Warszawie reprywatyzacji budynków mieszkalnych oraz jej tragicznych skutkach.
Piotr Ciszewski z WSL i LA przypomniał o tym, że w marcu zeszłego roku w do dziś niewyjaśnionych okolicznościach została zabita działaczka lokatorska Jolanta Brzeska.
Niektórzy uczestnicy demonstracji nieśli zdjęcia Brzeskiej.

Po wystąpieniach około 200 osób przeszło z placu Zamkowego pod Pałac Prezydencki. Tutaj po raz kolejny wystąpił Andrzej Smosarski. Mówił, że obrzydzeniem napawa go trwająca w Polsce dyskusja o tym czy wolno torturować ludzi i że winni powstania na terenie kraju tajnych więzień CIA powinni być surowo ukarani. W odpowiedzi zebrani skandowali "znajdzie się cela dla Leszka Millera".

Demonstranci zatrzymali się przed pubem Nowy Wspaniały Świat prowadzonym przez Krytykę Polityczną. Tutaj przedstawiciel ZSP mówił o nadużywaniu umów śmieciowych między innymi wobec pracowników NWŚ prowadzonego podobno przez "lewicową" grupę.

Przed Ministerstwem Gospodarki skandowano "ministerstwo korporacji". Przypomniano o likwidacji zakładów pracy i cięciach socjalnych.

Przed ambasadą USA protestujący zatrzymali się i wysłuchali wystąpień antywojennych. Mówca z ZSP nawiązał również do stojącego naprzeciwko ambasady pomnika Ronalda Reagana twierdząc, że to jemu zawdzięczamy model polityki jawnie stawiający zyski i pieniądz ponad jakimikolwiek innymi wartościami.

Protest zakończył się pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Demonstrujący zapowiedzieli, że będą kontynuowali protesty, a jeśli polityka władz się nie zmieni zaostrzą ich formę.

(fot. J.E.)

Michał Warecki

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

25 marca:

1873 - W Mainz (Moguncji) urodził się Rudolf Rocker, jeden z głównych teoretyków anarchosyndykalizmu, twórca Międzynarodowego Zrzeszenia Robotników (IWA).

1918 - Białoruś ogłosiła niepodległość. Powstała Białoruska Republika Ludowa.

1936 - Pogrzeb robotników zabitych poczas demonstracji z 23 marca; współcześni określali jego rozmiary jako porównywalne z pogrzebem Józefa Piłsudskiego.

1946 - Urodził się Daniel Bensaïd, filozof, teoretyk francuskiego trockizmu.

1947 - USA: W wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Centralii w stanie Illinois zginęło 111 górników.

1957 - Przedstawiciele rządów Francji, Włoch, Niemiec, Belgii, Holandii i Luksemburga podpisali Traktaty rzymskie, tworzące Europejską Wspólnotę Gospodarczą (EWG).

1969 - John Lennon i Yoko Ono w Amsterdamie rozpoczęli pierwszą akcję Bed-In for Peace.