Birma: Zdecydowane zwycięstwo wyborcze opozycji

[2012-04-04 04:00:42]

Według podanych do wiadomości 3 kwietnia oficjalnych wyników w wyborach uzupełniających, które odbyły się 1 kwietnia w Birmie, miażdżące zwycięstwo odniosła opozycyjna Narodowa Liga na rzecz Demokracji (NLD), kierowana przez laureatkę pokojowej Nagrody Nobla, Aung San Suu Kyi (na zdjęciu). Liga zdobyła 43 spośród 45 będących do obsadzenia mandatów w wyborach uzupełniających do obu izb parlamentu krajowego oraz parlamentów stanowych i regionalnych – wszystkie 37 miejsc w Izbie Reprezentantów, 4 w Izbie Narodowości i 2 w parlamentach regionalnych. Aung San Suu Kyi uzyskała 85 proc. w swoim okręgu wyborczym w stolicy kraju – Rangunie.

Związana ze sprawującą władzę armią Związkowa Partia Solidarności Rozwoju (USDP) uzyskała 1 mandat w Izbie Narodowości, podobnie jak reprezentująca grupę etniczną Szan – Narodowa Demokratyczna Partia Szan, znana również jako Partia Białego Tygrysa. W wyborach wzięło udział 189 kandydatów reprezentujących 17 partii politycznych i jeden kandydat niezależny. Przy wyborach asystowało ponad 150 obserwatorów zagranicznych z azjatyckiego ugrupowania ASEAN, Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych.

Wybory z 1 kwietnia były wyborami uzupełniającymi mającym na celu obsadzenie wakujących miejsc w organach wybieralnych różnych szczebli. Zgodnie z konstytucją osoby, które objęły posady rządowe musiały zrezygnować z mandatów w parlamencie i wybieralnych organach lokalnych. Dopuszczenie do wyborów opozycji, zwłaszcza tej skupionej wokół Aung San Suu Kyi, było najpoważniejszą decyzją polityczną birmańskich władz, realizujących politykę stopniowych reform politycznych i demokratyzacji. Ponieważ jednak w pierwszych od 20 lat wyborach z listopada 2010 r., zbojkotowanych przez NLD, znakomita większość mandatów przypadła USDP, to partia ta nadal dysponuje większością 80 proc.miejsc w parlamencie.

Tuż po ogłoszeniu wstępnych wyników wyborów Aung San Suu Kyi wezwała wszystkie partie polityczne do włączenia się w proces narodowej konsolidacji. Obiecała również ochronę praw mniejszości narodowych.

Bolesław K. Jaszczuk

Fot. Wikimedia Commons

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.

1949 - Zawieszenie broni w wojnie izraelsko-arabskiej.