Zjazdy wojewódzkie SLD: Czarzasty pokonał Piekarską na Mazowszu

[2012-04-14 22:55:58]

W SLD wraca stare. Być może bardziej skuteczne i bardziej wyrachowane, ale czy lepsze? Śmiem wątpić. Bardzo symboliczne było, kiedy Katarzyna Piekarska z żalem stwierdziła, ustępując ze stanowiska, że nowy szef Mazowieckiego SLD nie zaprosił jej nawet do współpracy. Jeszcze bardziej zwolenników partii zmartwi to, co była szefowa Mazowieckiego Sojuszu napisała na swoim profilu na Facebooku: " Kandydowałam na przewodniczącą struktur mazowieckich- Przegrałam z Włodzimierzem Czarzastym 5 głosami. Symbolicznie był to ostatni zjazd na ul. Rozbrat. Zamiast dyskutować o programie , rozmawiano głównie o radach nadzorczych". A więc- Cała władza w ręce Rad!(nadzorczych).

Przemysław Prekiel

W całym kraju odbywają się wojewódzkie zjazdy Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Delegaci na zjazdy wojewódzkie wybierają władze regionalnych struktur, członków Rady Krajowej oraz delegatów na Kongres, który odbędzie się pod koniec kwietnia.

Największym zainteresowaniem mediów cieszyła się rywalizacja na Mazowszu. Dotychczasowa szefowa SLD na Mazowszu Katarzyna Piekarska przegrała w głosowaniu z Włodzimierzem Czarzastym, przewodniczącym stowarzyszenia „Ordynacka”. Czarzasty otrzymał 111 głosów, Piekarska 106. Sekretarzem wojewódzkim został ponownie wybrany Krzysztof Gawkowski.

Do ciekawej rywalizacji doszło też w Małopolsce. Europosłanka Jolanta Senyszyn przegrała z Kazimierzem Chrzanowskim. Senyszyn otrzymała w drugiej turze głosowania 65 głosów, Chrzanowski 74 głosy. W pierwszej turze odpadł Grzegorz Gondek. Sekretarzem SLD w Małopolsce został Krzysztof Klimczak.

Przewodniczącym Rady Wojewódzkiej SLD w województwie Świętokrzyskim został wybrany był euro poseł Andrzej Szejna. Pokonał zdecydowaną przewagą głosów Łukasza Wojciechowskiego. Sekretarzem ponownie został wybrany Roman Szular.

W województwie Zachodniopomorskim przewodniczącym SLD został wybrany poseł Grzegorz Napieralski. Nie miał kontrkandydata. Na sekretarza wybrano Artura Nycza.

Wicemarszałek województwa dolnośląskiego Radosław Mołoń został w sobotę wybrany na przewodniczącego Rady Dolnośląskiej SLD. Był jedynym kandydatem na to stanowisko. Sekretarzem wybrano Dawida Mirowskiego.

W województwie Kujawsko-Pomorskim szefem rady wojewódzkiej Sojuszu ponownie wybrano Krystiana Łuczaka. Sekretarzem SLD w województwie został ponownie Ireneusz Nitkiewicz.

W województwie Lubuskim swoją pozycję lidera SLD potwierdził poseł Bogusław Wontor. Nie miał kontrkandydata. Sekretarzem wybrano Jacka Karnownika.

Również w województwie SLD zwyciężyła kontynuacja. Działacze SLD ponownie wybrali posła Jacka Czerniaka na przewodniczącego partii w województwie. Nie zmienił się też sekretarz, którym został Piotr Zawrotniak.

Do niespodzianki doszło w województwie opolskim. Dotychczasowy lider wojewódzki, poseł Tomasz Garbowski przegrał z liderem nyskich struktur SLD Piotrem Woźniakiem. Na Woźniaka zagłosowało w sobotę 47 z 91 delegatów, Garbowski otrzymał 43 głosy. Na zjeździe wybrano także nową sekretarz rady województwa. Została nią Monika Zuchewicz, która zdobyła 50 głosów. Wyprzedziła Andrzeja Zarychtę - 36 głosów.

Cześć zjazdów wojewódzkich odbyła się już wcześniej. W województwie Warmińsko-Mazurskim ponownie przewodniczącym został wybrany Władysław Mańkut a sekretarzem Marcin Kulasek.

Do ważnej zmiany warty doszło na Śląsku. W wyborach przegrał wieloletni regionalny lider SLD poseł Zbyszek Zaborowski. Pokonał go poseł Marek Balt z Częstochowy. Sekretarzem ponownie wybrano Kazimierza Karolczaka z Sosnowca.

W Łodzi liderem wojewódzkim SLD został wybrany ponownie poseł Dariusz Joński. Sekretarzem wybrano Ryszarda Kaczkowskiego.

W pozostałych województwach zjazdy odbędą się w przyszłym tygodniu.

Bartosz Machalica

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.

1949 - Zawieszenie broni w wojnie izraelsko-arabskiej.