Warszawa: Albert Garcia i inni na Weekendzie Antykapitalizmu 2012

[2012-05-17 14:45:28]

W piątek rozpoczyna się Weekend Antykapitalizmu 2012, coroczna impreza organizowana w Warszawie przez Pracowniczą Demokrację.

Wśród tegorocznych gości Weekendu jest Albert Garcia z Barcelony - jeden z liderów ruchu studenckiego i aktywista ruchu Indignados (oburzonych). Będzie on mówcą na sobotnim spotkaniu pt. "Hiszpania – ruch oburzonych i strajki generalne" oraz weźmie udział w niedzielnym panelu o budowie autentycznej lewicy.

Oprócz tego w Weekendzie weźmie udział wielu innych mówców (m.in. prof. Tadeusz Kowalik, dr hab. Ryszard Szarfenberg, Roman Kurkiewicz, szereg związkowców z różnych branż oraz Syryjczycy mieszkający w Polsce). W piątek odbędzie się pokaz filmu "Chleb i róże" Kena Loacha poprzedzony wstępem Magdaleny Sokalskiej z NSZZ "S", wyrzuconej z pracy za działalność związkową w Hotelu Sobieski.

Całość programu dostępna w dziale "ogłoszenia", na stronie pracowniczademokracja.org lub na Facebooku

Dla osób przyjeżdżających z innych miast zorganizowane są noclegi.

Filip Ilkowski

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.