Warszawa: Albert Garcia i inni na Weekendzie Antykapitalizmu 2012

[2012-05-17 14:45:28]

W piątek rozpoczyna się Weekend Antykapitalizmu 2012, coroczna impreza organizowana w Warszawie przez Pracowniczą Demokrację.

Wśród tegorocznych gości Weekendu jest Albert Garcia z Barcelony - jeden z liderów ruchu studenckiego i aktywista ruchu Indignados (oburzonych). Będzie on mówcą na sobotnim spotkaniu pt. "Hiszpania – ruch oburzonych i strajki generalne" oraz weźmie udział w niedzielnym panelu o budowie autentycznej lewicy.

Oprócz tego w Weekendzie weźmie udział wielu innych mówców (m.in. prof. Tadeusz Kowalik, dr hab. Ryszard Szarfenberg, Roman Kurkiewicz, szereg związkowców z różnych branż oraz Syryjczycy mieszkający w Polsce). W piątek odbędzie się pokaz filmu "Chleb i róże" Kena Loacha poprzedzony wstępem Magdaleny Sokalskiej z NSZZ "S", wyrzuconej z pracy za działalność związkową w Hotelu Sobieski.

Całość programu dostępna w dziale "ogłoszenia", na stronie pracowniczademokracja.org lub na Facebooku

Dla osób przyjeżdżających z innych miast zorganizowane są noclegi.

Filip Ilkowski

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

17 lutego:

1600 - W Rzymie spalono na stosie Giordano Bruno.

1856 - W Paryżu zmarł Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa, autor m.in. "Pieśni śląskich tkaczy".

1935 - W Warszawie odbyła się narada partii robotniczych zwołana przez Radę Naczelną PPS z udziałem KPP i Bundu; wysunięto postulat walki o 6-godzinny dzień pracy.

2013 - Rafael Correa zwyciężył w I turze wyborów prezydenckich w Ekwadorze, zdobywając 57 proc. głosów.