IPSOS: Unia Lewicy - 1 proc.

[2005-02-26 13:48:06]

Nowy sondaż przedwyborczy firmy IPSOS uwzględnił po raz kolejny Unię Lewicy jako odrębny podmiot polityczny. Z badania wynika, że w pierwszej połowie lutego, zaledwie 1 proc. respondentów gotowych było poprzeć tę formację. Pozostałe partie centrolewicy, SLD i SdPl, uzyskały odpowiednio 8 i 6 proc. poparcia.

Na czele rankingu IPSOS znalazła się Platforma Obywatelska, na którą głosowałoby 24 proc. respondentów. Tuż za nią jest PiS z 22-procentowym poparciem. Kolejne miejsca zajęły Samoobrona (15 proc.), UW (9 proc.), LPR (8 proc.) i PSL (6 proc.). Na 1 proc. głosów mogłyby liczyć także UPR oraz KPEiR.

Chęć wzięcia udziału w głosowaniu zadeklarowało 44 proc. badanych. Sondaż przeprowadzono między 10 a 15 lutego na ogólnopolskiej reprezentatywnej losowo-kwotowej próbie liczącej 957 dorosłych Polaków.

Krzysztof Kobrzak

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.