Antyfaszysta wyróżniony

[2012-10-27 10:21:16]

Mam bardzo mieszane uczucia obserwując dorobek organizacji Nigdy Więcej wraz z jej liderami.

Z jednej strony idea antyfaszyzmu jest słuszna, a skrajna prawica może stanowić zagrożenie. Z drugiej jednak antyfaszyzm NW to obrona "demokratycznego", czyli kapitalistycznego status quo przed "radykalnizmem". Nie raz przedstawiciele tego współpracującego z państwowym aparatem antyfaszyzmu dawali do zrozumienia, że za zagrożenie uważają wszystkie ruchy antysystemowe. Bardzo grożna jest również ich forma przeciwdziałania "ekstremizmom" za pomocą państwowych nakazów i zakazów. Nietrudno sobie wyobrazić, że mogłaby ona zostać skierowana równie dobrze przeciwko ideowej, antysystemowej lewicy.

Piotr Ciszewski

Marcin Kornak (na zdjęciu), aktywista antyfaszystowski, założyciel i prezes stowarzyszenia "Nigdy Więcej", został uhonorowany tytułem "Człowieka bez barier", w dziesiątej edycji tego konkursu. Podczas konkursowej gali na Zamku Królewskim w Warszawie statuetkę laureatowi wręczył Jarosław Duda, pełnomocnik rządu ds. osób niepełnosprawnych.

Marcin Kornak urodził się w Bydgoszczy w 1968 roku. Jako piętnastolatek, po nieudanym skoku do wody, został sparaliżowany. Od tego momentu porusza się na wózku, co nie przeszkodziło mu w działalności animatora muzycznej sceny niezależnej.

W 1992 r. Kornak założył Grupę Antynazistowską. Cztery lata później z jego inicjatywy powstało Stowarzyszenie "Nigdy Więcej" - największa w Polsce organizacja monitorująca incydenty o charakterze rasistowskim, prowadząca również liczne kampanie społeczne na rzecz tolerancji i promocji wielokulturowości. Kornak był inicjatorem akcji "Muzyka przeciwko rasizmowi", którego logo - czarno-biały odcisk dłoni – stało się jednym z najpopularniejszych symboli walki z ksenofobią.

Marcin jest nie tylko działaczem społecznym, ale także poetą, autorem tekstów piosenek i książek oraz komentatorem życia publicznego. W 2011 roku za swoją działalność został odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Fot. nigdywiecej.org

Marek Tobolewski

"Jaka demokracja?"- panel dyskusyjny
Częstochowa, Kamieniczka, ul. Mirowska 4 (róg Targowej)
13 lutego (sobota), godz. 16.00
Kłopotliwe związki rynku sztuki i finansów w czasie dekadencji kapitalizmu
Częstochowa, CPJ, Willa Generała, Al. Wolności 30
26 lutego (piątek), godz. 19.00
Nowy numer Przeglądu Socjalistycznego
22 stycznia
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

13 lutego:

1921 - Moskwa: Pogrzeb Piotra Kropotkina, jednego z głównych ideologów anarchizmu, przerodził się w ostatnią legalną demonstrację anarchistyczną. Wkrótce potem bolszewicy aresztowali większość anarchistycznych działaczy.

1930 - Powstała Komunistyczna Partia Wietnamu.

1961 - Władze separatystycznej kongijskiej prowincji Katanga ogłosiły śmierć Patrice'a Lumumby.

1991 - Około 400 irackich cywilów zginęło, gdy amerykańska bomba zniszczyła bunkier w Bagdadzie

1992 - Tadeusz Zieliński został Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

2008 - Laburzystowski premier Australii Kevin Rudd wygłosił w parlamencie przemówienie, w którym publicznie przeprosił Aborygenów za dyskryminację i prześladowania, w tym praktyki tzw. "skradzionego pokolenia".