Antyfaszysta wyróżniony

[2012-10-27 10:21:16]

Mam bardzo mieszane uczucia obserwując dorobek organizacji Nigdy Więcej wraz z jej liderami.

Z jednej strony idea antyfaszyzmu jest słuszna, a skrajna prawica może stanowić zagrożenie. Z drugiej jednak antyfaszyzm NW to obrona "demokratycznego", czyli kapitalistycznego status quo przed "radykalnizmem". Nie raz przedstawiciele tego współpracującego z państwowym aparatem antyfaszyzmu dawali do zrozumienia, że za zagrożenie uważają wszystkie ruchy antysystemowe. Bardzo grożna jest również ich forma przeciwdziałania "ekstremizmom" za pomocą państwowych nakazów i zakazów. Nietrudno sobie wyobrazić, że mogłaby ona zostać skierowana równie dobrze przeciwko ideowej, antysystemowej lewicy.

Piotr Ciszewski

Marcin Kornak (na zdjęciu), aktywista antyfaszystowski, założyciel i prezes stowarzyszenia "Nigdy Więcej", został uhonorowany tytułem "Człowieka bez barier", w dziesiątej edycji tego konkursu. Podczas konkursowej gali na Zamku Królewskim w Warszawie statuetkę laureatowi wręczył Jarosław Duda, pełnomocnik rządu ds. osób niepełnosprawnych.

Marcin Kornak urodził się w Bydgoszczy w 1968 roku. Jako piętnastolatek, po nieudanym skoku do wody, został sparaliżowany. Od tego momentu porusza się na wózku, co nie przeszkodziło mu w działalności animatora muzycznej sceny niezależnej.

W 1992 r. Kornak założył Grupę Antynazistowską. Cztery lata później z jego inicjatywy powstało Stowarzyszenie "Nigdy Więcej" - największa w Polsce organizacja monitorująca incydenty o charakterze rasistowskim, prowadząca również liczne kampanie społeczne na rzecz tolerancji i promocji wielokulturowości. Kornak był inicjatorem akcji "Muzyka przeciwko rasizmowi", którego logo - czarno-biały odcisk dłoni – stało się jednym z najpopularniejszych symboli walki z ksenofobią.

Marcin jest nie tylko działaczem społecznym, ale także poetą, autorem tekstów piosenek i książek oraz komentatorem życia publicznego. W 2011 roku za swoją działalność został odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Fot. nigdywiecej.org

Marek Tobolewski

To zmienia wszystko. Kapitalizm kontra klimat - debata
Kraków, Spółdzielnia "Ogniwo" Kraków, ul. Paulińska 28, I piętro, 31-065 Kraków
30 maja (pon.), godz.. 19.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada

29 maja:

1861 - Zmarł Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych poglądach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilejów szlachty, którą oskarżał o doprowadzenie do rozbiorów i klęski powstania listopadowego.

1934 - Bojówka Obozu Narodowo-Radykalnego ostrzelała w Warszawie lokal Komitetu Dzielnicowego PPS na Woli; 7 osób rannych.

1958 - Zmarł Juan Ramón Jiménez, poeta hiszpański, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury za rok 1956; w czasie hiszpańskiej wojny domowej popierał Republikę.

1969 - Rewolta Cordobazo w argentyńskim mieście Cordoba.

1993 - W Solingen w Niemczech w wyniku podpalenia domu dla azylantów spłonęło 5 Turczynek.

1994 - Węgierska Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne.

2005 - Francuzi odrzucili Traktat konstytucyjny UE; przy 70-procentowej frekwencji 54,9% głosujących opowiedziało się przeciwko.