Antyfaszysta wyróżniony

[2012-10-27 10:21:16]

Mam bardzo mieszane uczucia obserwując dorobek organizacji Nigdy Więcej wraz z jej liderami.

Z jednej strony idea antyfaszyzmu jest słuszna, a skrajna prawica może stanowić zagrożenie. Z drugiej jednak antyfaszyzm NW to obrona "demokratycznego", czyli kapitalistycznego status quo przed "radykalnizmem". Nie raz przedstawiciele tego współpracującego z państwowym aparatem antyfaszyzmu dawali do zrozumienia, że za zagrożenie uważają wszystkie ruchy antysystemowe. Bardzo grożna jest również ich forma przeciwdziałania "ekstremizmom" za pomocą państwowych nakazów i zakazów. Nietrudno sobie wyobrazić, że mogłaby ona zostać skierowana równie dobrze przeciwko ideowej, antysystemowej lewicy.

Piotr Ciszewski

Marcin Kornak (na zdjęciu), aktywista antyfaszystowski, założyciel i prezes stowarzyszenia "Nigdy Więcej", został uhonorowany tytułem "Człowieka bez barier", w dziesiątej edycji tego konkursu. Podczas konkursowej gali na Zamku Królewskim w Warszawie statuetkę laureatowi wręczył Jarosław Duda, pełnomocnik rządu ds. osób niepełnosprawnych.

Marcin Kornak urodził się w Bydgoszczy w 1968 roku. Jako piętnastolatek, po nieudanym skoku do wody, został sparaliżowany. Od tego momentu porusza się na wózku, co nie przeszkodziło mu w działalności animatora muzycznej sceny niezależnej.

W 1992 r. Kornak założył Grupę Antynazistowską. Cztery lata później z jego inicjatywy powstało Stowarzyszenie "Nigdy Więcej" - największa w Polsce organizacja monitorująca incydenty o charakterze rasistowskim, prowadząca również liczne kampanie społeczne na rzecz tolerancji i promocji wielokulturowości. Kornak był inicjatorem akcji "Muzyka przeciwko rasizmowi", którego logo - czarno-biały odcisk dłoni – stało się jednym z najpopularniejszych symboli walki z ksenofobią.

Marcin jest nie tylko działaczem społecznym, ale także poetą, autorem tekstów piosenek i książek oraz komentatorem życia publicznego. W 2011 roku za swoją działalność został odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Fot. nigdywiecej.org

Marek Tobolewski

Spotkanie z R. Wosiem, autorem "Dziecięcej choroby liberalizmu"
Wrocław, Kawiarnia Europejska, ul. Piłsudskiego 88
18 grudnia (czwartek), g. 18:00
Panel dyskusyjny „Lata 60. Lekcje historii”
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 144
18 grudnia 2014, godz. 18.00
Oferta pracy!
Od zaraz
LeftRadio - Lewicowe radio
NOWY NUMER MAGAZYNU "NIGDY WIĘCEJ"
wiosna-lato 2014
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada

19 grudnia:

1910 - W Hawanie urodził się José Lezama Lima, kubański poeta, prozaik i eseista o orientacji homoseksualnej.

1917 - W Krakowie urodziła się Hanka Sawicka (wł. Hanna Szapiro), działaczka komunistyczna, organizatorka i przewodnicząca Związku Walki Młodych.

1918 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim z powodu nieuwzględnienia przez przedsiębiorców postulatów Rady Delegatów Robotniczych, w tym 100-procentowej podwyżki płac i opodatkowania się przedsiębiorstw na rzecz utrzymania Gwardii Czerwonej.

1922 - Pogrzeb zamordowanego prezydenta Gabriela Narutowicza.

1962 - 33 osoby zginęły, gdy wracający z Brukseli samolot rejsowy PLL LOT Vickers Viscount rozbił się podczas podchodzenia do lądowania na Okęciu.

2007 - Indianie Lakota wypowiedzieli traktaty z rządem USA, ogłaszając secesję z Unii i utworzenie Republiki Lakockiej.