Antyfaszysta wyróżniony

[2012-10-27 10:21:16]

Mam bardzo mieszane uczucia obserwując dorobek organizacji Nigdy Więcej wraz z jej liderami.

Z jednej strony idea antyfaszyzmu jest słuszna, a skrajna prawica może stanowić zagrożenie. Z drugiej jednak antyfaszyzm NW to obrona "demokratycznego", czyli kapitalistycznego status quo przed "radykalnizmem". Nie raz przedstawiciele tego współpracującego z państwowym aparatem antyfaszyzmu dawali do zrozumienia, że za zagrożenie uważają wszystkie ruchy antysystemowe. Bardzo grożna jest również ich forma przeciwdziałania "ekstremizmom" za pomocą państwowych nakazów i zakazów. Nietrudno sobie wyobrazić, że mogłaby ona zostać skierowana równie dobrze przeciwko ideowej, antysystemowej lewicy.

Piotr Ciszewski

Marcin Kornak (na zdjęciu), aktywista antyfaszystowski, założyciel i prezes stowarzyszenia "Nigdy Więcej", został uhonorowany tytułem "Człowieka bez barier", w dziesiątej edycji tego konkursu. Podczas konkursowej gali na Zamku Królewskim w Warszawie statuetkę laureatowi wręczył Jarosław Duda, pełnomocnik rządu ds. osób niepełnosprawnych.

Marcin Kornak urodził się w Bydgoszczy w 1968 roku. Jako piętnastolatek, po nieudanym skoku do wody, został sparaliżowany. Od tego momentu porusza się na wózku, co nie przeszkodziło mu w działalności animatora muzycznej sceny niezależnej.

W 1992 r. Kornak założył Grupę Antynazistowską. Cztery lata później z jego inicjatywy powstało Stowarzyszenie "Nigdy Więcej" - największa w Polsce organizacja monitorująca incydenty o charakterze rasistowskim, prowadząca również liczne kampanie społeczne na rzecz tolerancji i promocji wielokulturowości. Kornak był inicjatorem akcji "Muzyka przeciwko rasizmowi", którego logo - czarno-biały odcisk dłoni – stało się jednym z najpopularniejszych symboli walki z ksenofobią.

Marcin jest nie tylko działaczem społecznym, ale także poetą, autorem tekstów piosenek i książek oraz komentatorem życia publicznego. W 2011 roku za swoją działalność został odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Fot. nigdywiecej.org

Marek Tobolewski

drukuj poleć znajomym poprzedni tekst nastepny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za pośrednictwem aplikacji LewicaPL dla iOS i Androida:

Książka z dedykacją prof. Marii Szyszkowskiej do zdobycia na aukcji charytatywnej
17.07.2014 - 26.07.2014 (do godz 22:00)
LeftRadio - Lewicowe radio
NOWY NUMER MAGAZYNU "NIGDY WIĘCEJ"
wiosna-lato 2014
Wakacje w akcji - letni obóz feministyczny dla kobiet
baza ZHP w Drogomyślu koło Skoczowa (powiat cieszyński, woj. śląskie)
19 lipca - 1 sierpnia 2014
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada
Kontrnarracja wobec IPN
cbwydawnictwo.home pl
od zaraz

23 lipca:

1870 - Rady Generalne zatwierdziły I Międzynarodówkę.

1921 - W Łodzi początek obrad XVIII Kongresu PPS, który przyjął nowy statut partii. Uchwalono, że PPS nie będzie brać udziału w rządach koalicyjnych z partiami burżuazyjnymi. Podjęto decyzję o wystąpieniu z II Międzynarodówki. PPS liczyło 55 tys. członków.

1936 - Hiszpania: W Katalonii, utworzona przez anarchistów "Żelazna Kolumna", licząca ponad tysiąc milicjantów, wyruszyła z Barcelony, by walczyć z frankistami.

1952 - Egipt: Rewolucja lipcowa - obalenie monarchii.

1974 - Grecja: Upadek prawicowego reżimu "czarnych pułkowników".