Antyfaszysta wyróżniony

[2012-10-27 10:21:16]

Mam bardzo mieszane uczucia obserwując dorobek organizacji Nigdy Więcej wraz z jej liderami.

Z jednej strony idea antyfaszyzmu jest słuszna, a skrajna prawica może stanowić zagrożenie. Z drugiej jednak antyfaszyzm NW to obrona "demokratycznego", czyli kapitalistycznego status quo przed "radykalnizmem". Nie raz przedstawiciele tego współpracującego z państwowym aparatem antyfaszyzmu dawali do zrozumienia, że za zagrożenie uważają wszystkie ruchy antysystemowe. Bardzo grożna jest również ich forma przeciwdziałania "ekstremizmom" za pomocą państwowych nakazów i zakazów. Nietrudno sobie wyobrazić, że mogłaby ona zostać skierowana równie dobrze przeciwko ideowej, antysystemowej lewicy.

Piotr Ciszewski

Marcin Kornak (na zdjęciu), aktywista antyfaszystowski, założyciel i prezes stowarzyszenia "Nigdy Więcej", został uhonorowany tytułem "Człowieka bez barier", w dziesiątej edycji tego konkursu. Podczas konkursowej gali na Zamku Królewskim w Warszawie statuetkę laureatowi wręczył Jarosław Duda, pełnomocnik rządu ds. osób niepełnosprawnych.

Marcin Kornak urodził się w Bydgoszczy w 1968 roku. Jako piętnastolatek, po nieudanym skoku do wody, został sparaliżowany. Od tego momentu porusza się na wózku, co nie przeszkodziło mu w działalności animatora muzycznej sceny niezależnej.

W 1992 r. Kornak założył Grupę Antynazistowską. Cztery lata później z jego inicjatywy powstało Stowarzyszenie "Nigdy Więcej" - największa w Polsce organizacja monitorująca incydenty o charakterze rasistowskim, prowadząca również liczne kampanie społeczne na rzecz tolerancji i promocji wielokulturowości. Kornak był inicjatorem akcji "Muzyka przeciwko rasizmowi", którego logo - czarno-biały odcisk dłoni – stało się jednym z najpopularniejszych symboli walki z ksenofobią.

Marcin jest nie tylko działaczem społecznym, ale także poetą, autorem tekstów piosenek i książek oraz komentatorem życia publicznego. W 2011 roku za swoją działalność został odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Fot. nigdywiecej.org

Marek Tobolewski

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 października:

1915 - 25 tysięcy kobiet na ulicach Nowego Jorku domagało się przyznania praw wyborczych.

1943 - Oddział Gwardii Ludowej dokonał zamachu na Bar Podlaski w Warszawie, zabijając 18 hitlerowców.

1944 - Założono Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.

1956 - Początek powstania na Węgrzech.