Unia Europejska: Polacy i Polki pośród najuboższych

[2012-12-13 23:05:21]

Eurostat ogłosił dane za 2011 dotyczące Produktu Krajowego Brutto wyrażonego w jednostkach siły nabywczej (Purchasing Power Standard) na jednego mieszkańca każdego z 27 krajów Unii Europejskiej. Metoda ta pozwala brać pod uwagę różnice cen pomiędzy poszczególnymi krajami i dokonywać porównań rzeczywistej zamożności mieszkańców.

W najbogatszym Luksemburgu na mieszkańca przypadło ponad dwa i pół razy więcej niż średnio w UE, w Holandii, Irlandii, Austrii, Danii i Niemczech – pomiędzy 10 a 20 proc. powyżej średniej, w Wielkiej Brytanii i Francji PKB na mieszkańca był o niemal 10 proc. wyższy niż średnio w Unii, zaś we Włoszech i dotkniętej kryzysem Hiszpanii – mniej więcej tyle, co średnio.

Na Cyprze zamożność mierzona PKB na głowę była około 5 proc. poniżej średniej, na Malcie, w Słoweniii i w Czechach – pomiędzy 15 a 20 proc. poniżej, w Grecji, Portugalii i na Słowacji – pomiędzy 20 a 30 proc. poniżej średniej, w Estonii, na Litwie, na Węgrzech i w Polsce – o około jednej trzeciej poniżej, na Łotwie ponad 40 proc. poniżej, a w Rumunii i Bułgarii – pomiędzy 50 a 55 proc. poniżej.

Znaczne różnice wystąpiły też pod względem rzeczywistej jednostkowej konsumpcji na mieszkańca. W Luksemburgu wynosiła ona ponad 40 proc. więcej niż średnio w Unii Europejskiej, zaś w Bułgarii – 55 proc. poniżej średniej.

Polska pod względem PKB na mieszkańca była czwarta od końca. Wyprzedzaliśmy jedynie Łotwę, Rumunię i Bułgarię, a ustępowaliśmy takim krajom, jak: Litwa, Słowacja, Portugalia i Grecja. Pod względem konsumpcji na mieszkańca – oprócz wymienionych trzech krajów Polska w rankingu uplasowała się wyżej niż Estonia i Węgry.

Jarosław Klebaniuk

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.