Piotr Gadzinowski: Jak zab造sn望 w mediach

[2013-01-07 11:01:34]

M這dzie lewicowa p販i obojga cz瘰to mnie pyta: „Co zrobi, by odtworzy w naszym kraju lewicowe dziennikarstwo?”. Zwykle pytanie to pada w czasie powracaj帷ych, pe軟ych gorzkich 瘸li, debat pod has貫m „Dlaczego lewica nie mo瞠 przebi si w mediach?”.

Moim zdaniem odpowiedzi na te pytania mo瞠 by wiele.

Lewica jest leniwa, zadufana w sobie i ob逝dna – to jedna z odpowiedzi na zadane we wst瘼ie pytania. Kiedy lewica by豉 u w豉dzy, pos逝sznie przyj窸a werdykt publicyst闚 „Gazety Wyborczej”, 瞠 SLD mniej wolno, i radowa豉 si z ka盥ej drobnej pochwa造 zamieszczonej na 豉mach GW. Jeszcze bardziej zadowala豉 si 闚czesnym lizusostwem medi闚 komercyjnych, zw豉szcza telewizji TVN i Polsat. Nie wykorzysta豉 czasu, kiedy mia豉 wp造w na media publiczne, czyli TVP i Polskie Radio. Kierowa豉 tam przede wszystkim mened瞠r闚, specjalist闚 od zarz康zania mediami. Nie stworzy豉 silnego lewicowego 鈔odowiska dziennikarskiego, kt鏎e mo瞠 produkowa lewicowe programy. Nie wykreowa豉 gwiazd lewicowej publicystyki, przys這wiowego „lewicowego Pospieszalskiego”. Tak jak to uczyni PiS. W efekcie w czasie koalicyjnego zarz康zania mediami publicznymi mened瞠rowie oddelegowani przez lewic pracowicie dbali o dobr kondycj finansow medi闚 publicznych, aby prawicowi publicy軼i mogli propagowa swoje pogl康y za bardzo przyzwoite honoraria. Kiedy lewica straci豉 w豉dz, media komercyjne przesta造 j kocha. A zdominowane przez prawicowc闚 media publiczne nadal opluskwia造 wszystko, co lewicowe, dzi瘯i warunkom, jakie im stworzyli nadani przez lewic spece od marketingu i zarz康zania.

By mo瞠 lewica nie mo瞠 si przebi w mediach, bo w Polsce parlamentarna lewica nie m闚i豉 lewicowym, lecz przede wszystkim pragmatycznym j瞛ykiem. Jak s逝sznie zauwa篡 Micha Syska, postkomunistyczna SdRP, a potem SLD na prze這mie wiek闚 akcentowa造 przede wszystkim swoj propa雟twowo嗆, pro-NATO-wsko嗆, pro-Unio-Europejsko嗆, a dopiero potem lewicowo嗆. Zw豉szcza, 瞠 闚czesn polityczn poprawno軼i by Balcerowiczowski neoliberalizm, skompromitowany obecnie przez kryzys finansowy. Wtedy ka盥 lewicowo嗆 w gospodarce og逝pia貫 media traktowa造 jak wezwanie do recydywy bolszewizmu. A lewica wej嗆 w debat nie chcia豉. Skoro parlamentarna lewica nie m闚i豉 lewicowym j瞛ykiem, tylko podobnie jak wszyscy inni, to po co tak lewic zaprasza do medi闚? Media preferuj tych, kt鏎zy maj okre郵one, wr璚z wyraziste pogl康y. No i co do powiedzenia. Ch鏎zy軼i nie s preferowani. Dodatkowo lewica zaakceptowa豉 stopniow marginalizacj i likwidacj swojej lewicowej gazety „Trybuna”. Rol dziennikarskiego g這su lewicy zacz瘭i pe軟i publicy軼i „Gazety Wyborczej”.

To nieprawda, 瞠 politycy lewicy nie mog si przebi w mediach. Codziennie mo瞠my us造sze: Millera, Kalisza, Czarzastego, Gawkowskiego, Jo雟kiego. W weekendy Olejniczaka, Iwi雟kiego, czasem Senyszyn, Balta. Warunek jest jeden. Trzeba mie co interesuj帷ego do powiedzenia i m闚i wyrazistym, lewicowym j瞛ykiem. Problem nie w tym, 瞠 si lewica nie przebija, tylko w tym, 瞠 jest za ma豉 jej reprezentacja. A kobiet jak na lekarstwo.

Aby mie co do powiedzenia, trzeba, jak pisa Lenin – ulubiony autor ministra Gowina – „czyta, czyta, czyta”. Najlepiej autor闚 lewicowych. Najlepiej w mediach lewicowych. Aby co sensownego zgrabnie powiedzie, warto „pisa, pisa, pisa”. Bo pisanie porz康kuje my郵i. Aby pisa sensownie i u篡tecznie, trzeba media lewicowe wspiera. Nie tylko dobrym s這wem, co cz瘰to s造sz na lewicy, ale te finansowo. Co rzadko dostrzegam.

Paradoksalnie ludzie lewicy podkre郵aj sw鎩 materialistyczny 鈍iatopogl康, a w praktyce 篡ciowej uwa瘸j, 瞠 media w Polsce 篡wi si tradycyjnym „B鏬 zap豉”. Nie trafia do nich, 瞠 kupowanie lewicowych ksi捫ek, pism, wspieranie finansowe stron internetowych to po篡teczna, pozytywistyczna praca na rzecz wzbogacania zbiorowej m康ro軼i lewicy. Bez wsparcia finansowego my郵 lewicowa b璠zie ubo窺za.

I je郵i dzi nie odpowiemy na postawione na wst瘼ie pytania, to niebawem zn闚 b璠ziemy mogli us造sze: „Dlaczego lewica nie przebija si w mediach, co uczyni, by odtworzy w naszym kraju lewicowe dziennikarstwo?”.

Piotr Gadzinowski

Tekst pochodzi z gazety "Socjaldemokraci".

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wroc豉w, ksi璕arnia Tajne Komplety, ul. Przej軼ie Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

Wi璚ej og這sze...

29 kwietnia:

1966 - Oddano do u篡tku nowy o鈔odek TVP Katowice wraz z 90-metrow wie膨 telewizyjn.

1970 - Wojna wietnamska: w celu tropienia partyzant闚 Viet Congu wojska USA i Wietnamu P責. dokonuj inwazji na s御iedni Kambod輳.

1991 - Haiti: Obalenie demokratycznie wybranego prezydenta Jeana-Bertranda Aristide'a.

2004 - W Warszawie odby si Antyszczyt Europejskiego Forum Ekonomicznego.

2006 - Zmar John K. Galbraith, ameryka雟ki ekonomista, zwolennik keynesizmu i interwencjonizmu w gospodarce.

2007 - W Zagrzebiu zmar Ivica Ra醀n, premier Chorwacji w latach 2000-2003, za這篡ciel i lider Socjaldemokratycznej Partii Chorwacji.