KRRiT upomina Radio Maryja

[2014-01-30 19:52:53]

Szef KRRiT, Jan Dworak skierował do dyrektora Radia Maryja, Tadeusza Rydzyka upomnienie w sprawie jego wypowiedzi na antenie rozgłośni, w której określił homoseksualizm jako chorobę. 13 listopada ubiegłego roku na antenie Radia Maryja Rydzyk komentował podpalenie tęczy na pl. Zbawiciela w Warszawie, które miało miejsce podczas Marszu Niepodległości. Powiedział wtedy: „Tęcza (...) szkoda, że to piękny znak przymierza z Bogiem - tęcza, że zawłaszczają, oddają, prawda, ludziom, którzy są chorzy, bo homoseksualizm, czy lesbijstwo, czy coś, to jest choroba. Człowieka szanuję, ale choremu mówię - jesteś chory i trzeba leczyć, prawda, nie zabijam chorego, ale leczę z choroby”.

Skargę w sprawie tej wypowiedzi do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji skierowało Warszawskie Forum Lewicy. Domagało się nałożenia na katolicką rozgłośnię kary finansowej.

KRRiT przychyliła się do krytycznej oceny słów Rydzyka, ale nie zdecydowała się ukarać nadawcy, lecz jedynie upomnieć.

W odpowiedzi na skargę, Dworak napisał do Rydzyka oświadczenie, w którym pisze, że materiały dotyczące osób homoseksualnych emitowane w Radiu Maryja „są sprzeczne z zakazem dyskryminacji zapisanym w Konstytucji RP”. Dworak przytoczył art. 32 Konstytucji RP, w którym jest mowa o tym, że „nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny”. Zdaniem Dworaka „homoseksualizm nie jest chorobą, co zostało potwierdzone przed laty decyzjami Światowej Organizacji Zdrowia". W piśmie Dworak przywołał także stanowisko Polskiego Towarzystwa Seksuologicznego z 2006 roku, w którym zwrócono uwagę na problem nietolerancji wobec osób o odmiennej orientacji seksualnej.

W podsumowaniu listu Dworak napisał, że zwraca się do dyrektora Radia Maryja o „zaniechanie promowania postaw dyskryminacyjnych, które godzą w godność innych ludzi”.

Michał Więckiewicz, prezes Warszawskiego Forum Lewicy. Zapowiada on, że jeśli Radio Maryja nadal będzie łamało Konstytucję i głosiło podobne wypowiedzi, mogą zostać wysłane kolejne skargi do KRRiT.

To nie pierwsza skarga na Radio Maryja. W styczniu ubiegłego roku Rafał Maszkowski i Piotr Szumlewicz wysłali skargę przeciwko Rydzykowi do KRRiT, w której przytaczyli liczne przykłady antysemickich, ksenofobicznych i homofobicznych wypowiedzi, które padły w programach emitowanych w Radiu Maryja w ciągu ostatnich dwóch lat. Przykładowo, 26 i 27 stycznia 2011 roku zostało nadane kolejne nagranie stałej audycji Stanisława Michalkiewicza, który wyzwał homoseksualistów od sodomitów, dewiantów i matołów. 13 maja 2011 roku został nadany przez redakcję felieton dr Marka Czachorowskiego, w którym homoseksualistów określił jako „uprawiających i zachwalających bydlęce zachowania”. 6 czerwca 2012 roku biskup Stanisław Stefanek w audycji transmitowanej z kościoła w Łomży określił m.in. „małżeństwa jednopłciowe i wszystkie inne bakterie” jako zarazy. KRRiT oddaliła jednak wtedy skargę.

Piotr Szumlewicz

Spontaniczny 1 Maja
Wrocław, ul. Zelwerowicza
1 Maja, godz. 12.00-12.20
1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

27 kwietnia:

1848 - Francja zniosła niewolnictwo.

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1968 - Na mocy przyjętego w październiku Abortion Act w Wielkiej Brytanii przerywanie ciąży stało się legalne.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów