KRRiT upomina Radio Maryja

[2014-01-30 19:52:53]

Szef KRRiT, Jan Dworak skierował do dyrektora Radia Maryja, Tadeusza Rydzyka upomnienie w sprawie jego wypowiedzi na antenie rozgłośni, w której określił homoseksualizm jako chorobę. 13 listopada ubiegłego roku na antenie Radia Maryja Rydzyk komentował podpalenie tęczy na pl. Zbawiciela w Warszawie, które miało miejsce podczas Marszu Niepodległości. Powiedział wtedy: „Tęcza (...) szkoda, że to piękny znak przymierza z Bogiem - tęcza, że zawłaszczają, oddają, prawda, ludziom, którzy są chorzy, bo homoseksualizm, czy lesbijstwo, czy coś, to jest choroba. Człowieka szanuję, ale choremu mówię - jesteś chory i trzeba leczyć, prawda, nie zabijam chorego, ale leczę z choroby”.

Skargę w sprawie tej wypowiedzi do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji skierowało Warszawskie Forum Lewicy. Domagało się nałożenia na katolicką rozgłośnię kary finansowej.

KRRiT przychyliła się do krytycznej oceny słów Rydzyka, ale nie zdecydowała się ukarać nadawcy, lecz jedynie upomnieć.

W odpowiedzi na skargę, Dworak napisał do Rydzyka oświadczenie, w którym pisze, że materiały dotyczące osób homoseksualnych emitowane w Radiu Maryja „są sprzeczne z zakazem dyskryminacji zapisanym w Konstytucji RP”. Dworak przytoczył art. 32 Konstytucji RP, w którym jest mowa o tym, że „nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny”. Zdaniem Dworaka „homoseksualizm nie jest chorobą, co zostało potwierdzone przed laty decyzjami Światowej Organizacji Zdrowia". W piśmie Dworak przywołał także stanowisko Polskiego Towarzystwa Seksuologicznego z 2006 roku, w którym zwrócono uwagę na problem nietolerancji wobec osób o odmiennej orientacji seksualnej.

W podsumowaniu listu Dworak napisał, że zwraca się do dyrektora Radia Maryja o „zaniechanie promowania postaw dyskryminacyjnych, które godzą w godność innych ludzi”.

Michał Więckiewicz, prezes Warszawskiego Forum Lewicy. Zapowiada on, że jeśli Radio Maryja nadal będzie łamało Konstytucję i głosiło podobne wypowiedzi, mogą zostać wysłane kolejne skargi do KRRiT.

To nie pierwsza skarga na Radio Maryja. W styczniu ubiegłego roku Rafał Maszkowski i Piotr Szumlewicz wysłali skargę przeciwko Rydzykowi do KRRiT, w której przytaczyli liczne przykłady antysemickich, ksenofobicznych i homofobicznych wypowiedzi, które padły w programach emitowanych w Radiu Maryja w ciągu ostatnich dwóch lat. Przykładowo, 26 i 27 stycznia 2011 roku zostało nadane kolejne nagranie stałej audycji Stanisława Michalkiewicza, który wyzwał homoseksualistów od sodomitów, dewiantów i matołów. 13 maja 2011 roku został nadany przez redakcję felieton dr Marka Czachorowskiego, w którym homoseksualistów określił jako „uprawiających i zachwalających bydlęce zachowania”. 6 czerwca 2012 roku biskup Stanisław Stefanek w audycji transmitowanej z kościoła w Łomży określił m.in. „małżeństwa jednopłciowe i wszystkie inne bakterie” jako zarazy. KRRiT oddaliła jednak wtedy skargę.

Piotr Szumlewicz

Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.