KRRiT upomina Radio Maryja

[2014-01-30 19:52:53]

Szef KRRiT, Jan Dworak skierował do dyrektora Radia Maryja, Tadeusza Rydzyka upomnienie w sprawie jego wypowiedzi na antenie rozgłośni, w której określił homoseksualizm jako chorobę. 13 listopada ubiegłego roku na antenie Radia Maryja Rydzyk komentował podpalenie tęczy na pl. Zbawiciela w Warszawie, które miało miejsce podczas Marszu Niepodległości. Powiedział wtedy: „Tęcza (...) szkoda, że to piękny znak przymierza z Bogiem - tęcza, że zawłaszczają, oddają, prawda, ludziom, którzy są chorzy, bo homoseksualizm, czy lesbijstwo, czy coś, to jest choroba. Człowieka szanuję, ale choremu mówię - jesteś chory i trzeba leczyć, prawda, nie zabijam chorego, ale leczę z choroby”.

Skargę w sprawie tej wypowiedzi do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji skierowało Warszawskie Forum Lewicy. Domagało się nałożenia na katolicką rozgłośnię kary finansowej.

KRRiT przychyliła się do krytycznej oceny słów Rydzyka, ale nie zdecydowała się ukarać nadawcy, lecz jedynie upomnieć.

W odpowiedzi na skargę, Dworak napisał do Rydzyka oświadczenie, w którym pisze, że materiały dotyczące osób homoseksualnych emitowane w Radiu Maryja „są sprzeczne z zakazem dyskryminacji zapisanym w Konstytucji RP”. Dworak przytoczył art. 32 Konstytucji RP, w którym jest mowa o tym, że „nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny”. Zdaniem Dworaka „homoseksualizm nie jest chorobą, co zostało potwierdzone przed laty decyzjami Światowej Organizacji Zdrowia". W piśmie Dworak przywołał także stanowisko Polskiego Towarzystwa Seksuologicznego z 2006 roku, w którym zwrócono uwagę na problem nietolerancji wobec osób o odmiennej orientacji seksualnej.

W podsumowaniu listu Dworak napisał, że zwraca się do dyrektora Radia Maryja o „zaniechanie promowania postaw dyskryminacyjnych, które godzą w godność innych ludzi”.

Michał Więckiewicz, prezes Warszawskiego Forum Lewicy. Zapowiada on, że jeśli Radio Maryja nadal będzie łamało Konstytucję i głosiło podobne wypowiedzi, mogą zostać wysłane kolejne skargi do KRRiT.

To nie pierwsza skarga na Radio Maryja. W styczniu ubiegłego roku Rafał Maszkowski i Piotr Szumlewicz wysłali skargę przeciwko Rydzykowi do KRRiT, w której przytaczyli liczne przykłady antysemickich, ksenofobicznych i homofobicznych wypowiedzi, które padły w programach emitowanych w Radiu Maryja w ciągu ostatnich dwóch lat. Przykładowo, 26 i 27 stycznia 2011 roku zostało nadane kolejne nagranie stałej audycji Stanisława Michalkiewicza, który wyzwał homoseksualistów od sodomitów, dewiantów i matołów. 13 maja 2011 roku został nadany przez redakcję felieton dr Marka Czachorowskiego, w którym homoseksualistów określił jako „uprawiających i zachwalających bydlęce zachowania”. 6 czerwca 2012 roku biskup Stanisław Stefanek w audycji transmitowanej z kościoła w Łomży określił m.in. „małżeństwa jednopłciowe i wszystkie inne bakterie” jako zarazy. KRRiT oddaliła jednak wtedy skargę.

Piotr Szumlewicz

Przedsiębiorcze Państwo
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
23 marca (środa), godz. 19.00
Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Edukacja czy Indoktrynacja? Eksperci o podstawie programowej
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
22 marca (środa), godz. 17.00
NIE DAMY SIĘ PODZIELIĆ! SOLIDARNI PRZECIW RASIZMOWI - DEMONSTRACJA
Warszawa, Pomnik Kopernika, Krakowskie Przedmieście
18 marca (sobota), godz. 13.00-15.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

22 marca:

1786 - Urodził się Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych poglądach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilejów szlachty, którą oskarżał o doprowadzenie do rozbiorów i klęski powstania listopadowego.

1936 - Początek strajku okupacyjnego 1100 górników w kopalni "Ślask" w Chropaczowie przeciwko planom zwolnień pracowników.

1947 - Prezydent USA H. Truman wydał Rozporządzenie 9835 nakazujące identyfikację "osób nielojalnych, które infiltrują" władze. Wszczęto 5 mln śledztw i odwołano ze stanowisk 500 osób

1956 - Zmarł Edward Bugajski, działacz socjalistyczny oraz ruchu esperantystów.

1996 - Socjaldemokrata Göran Persson zastąpił Ingvara Carlssona (również socjaldemokratę) na stanowisku premiera Szwecji.

2016 - W serii trzech zamachów bombowych w Brukseli zginęło 35 osób (w tym 3 zamachowców-samobójców), a ponad 316 zostało rannych.