Snajperzy z Majdanu byli wynajęci przez przywódców protestów?

[2014-03-05 21:04:10]

Snajperzy, którzy strzelali do demonstrantów i policji w Kijowie mogli działać na zlecenie przywódców Majdanu a nie prezydenta Janukowicza - twierdzi estoński minister spraw zagranicznych Urmas Paet. Swoje przekonanie w tej sprawie przedstawił szefowej unijnej dyplomacji Catherine Ashton w czasie rozmowy telefonicznej, której treść wyciekła właśnie do internetu. Minister Paet potwierdził autentyczność ujawnionej rozmowy.

Rozmowa miała miejsce po wizycie ministra w Kijowie 25 lutego, zaraz po największym natężeniu starć między demonstrantami z Majdanu a siłami porządkowymi. Paet opowiadał o swoich wrażeniach po wizycie w Kijowie. Mówił między innymi, że Istnieje coraz silniejsze przekonanie, że za snajperami stał nie Janukowicz, lecz ktoś z nowej koalicji.

Paet w rozmowie z Ashton mówił o swojej rozmowie z opozycyjną lekarką Olgą Bogomolec, która zajmowała się osobami postrzelonymi przez snajperów w Kijowie. Mówiła ona, że zarówno do demonstrantów jak i policjantów strzelały te same osoby. Paet powiedział unijnej minister: "A po drugie - to jest dość wstrząsające - ta sama Olga mówiła także, że wszelkie dowody wskazują, że ludzie którzy zostali zabici przez snajperów z obu stron, ze strony policji i potem ze strony ludzi z ulic, że to byli ci sami snajperzy zabijający ludzi po obu stronach". Lekarka Olga mówiła mu też, że wszystkie ofiary zostały trafione takimi samymi kulami i że charakter ran wskazuje na to, że snajperami były te same osoby. Lekarka żaliła się też na swoich towarzyszy z nowej koalicji, że nie próbują dojść prawdy o tych zdarzeniach.

Paet powiedział, że sprawa jest oburzająca i od początku dyskredytuje nową ukraińską władzę. Mówił, że jego zdaniem nowa koalicja nie cieszy się zaufaniem Ukraińców, gdyż w jej skład wchodzą ludzie z brudną przeszłością.

Olga Bogomolec była główną lekarką lotnej kliniki na Majdanie, gdy protesty przybrały na brutalności. Pomagała śmiertelnie rannym i pomagała w ich transporcie do sąsiednich krajów, szczególnie do Polski. To właśnie od niej w pierwszej kolejności pochodziły informacje, że zabici padli od kul snajperów. Nowy rząd zaoferował Oldze Bogomolec stanowisko ministerialne, jednak ona odrzuciła tę propozycję.

Przypomnijmy, że w czasie starć zginęły 94 osoby a 900 osób zostało rannych. Liczby te zaszokowały świat i stanowiły dla Zachodu główny argument na rzecz bojkotu administracji Janukowicza i pociągnęły za sobą przewrót z którym solidaryzują się tysiące ludzi na świecie pod hasłem "solidarnosci z Ukrainą". Sprawa tego kto kierował snajperami może stawiać całą sytuację w nowym świetle. O ile zostanie kiedyś rzeczowo wyjaśniona.

Rozmowę estońskiego ministra spraw zagranicznych Urmasa Paeta z Catherine Ashton można posłuchać w wielu miejscach w internecie, między innymi tu:

Bartłomiej Zindulski

Kto w Europie głosuje na lewicę?
online
22 września (wtorek), godz. 18.30
Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.