Ukraina: Jaka nacjonalizacja w Donbasie?

[2014-07-01 07:00:46]

Przewodniczący Rady Najwyższej Donieckiej Republiki Ludowej (DRL) Denis Puszilin po raz kolejny zapowiedział nacjonalizację majątków należących do oligarchów. Ujawnił w jakim kierunku idą prace nad projektem ustawy o nacjonalizacji.

Jest jeden z wariantów, który aktualnie uważamy za najbardziej do przyjęcia dla wszystkich. 51 proc. [akcji - red.] będzie należeć do państwa, tzn. DRL, 20 proc. będzie przypisane do miejsc pracy. Dywidendy z tych udziałów będą mogli otrzymywać wszyscy pracownicy przedsiębiorstwa. 29 proc. będzie przeznaczone dla innych akcjonariuszy - powiedział Puszilin podczas konferencji prasowej w Doniecku 29 czerwca.

Puszilin dodał, że nacjonalizacji będą podlegać przedsiębiorstwa, których właściciele odmawiają współpracy z DRL i płacenia podatków do republikańskiego budżetu. Jako przykład podał zakłady należące do najbogatszego Ukraińca Rinata Achmetowa.

Te przedsiębiorstwa, które oświadczyły, że DRL jest dla nich nie do przyjęcia to przedsiębiorstwa Rinata Achmetowa. Naturalnie, jeśli nie zaczną ściśle współpracować z DRL, nie będziemy mieli innego wyjścia. Należy pamiętać, że te zakłady były budowane przez wiele pokoleń naszych ludzi - wyjaśniał. Nie podał jednak przypuszczalnej daty uchwalenia ustawy wywłaszczeniowej.

„Pełną nacjonalizację wszystkich przedsiębiorstw należących do oligarchów" Puszilin zapowiedział już 20 maja, jednak w następnych dniach władze DRL podjęły próbę porozumienia z Achmetowem. Premier Aleksandr Borodaj podkreślał, że oligarcha ten, w przeciwieństwie do np. Ihora Kołomojskiego, nie zaangażował się bezpośrednio w walkę z powstaniem w Donbasie. Negocjacje zakończyły się jednak fiaskiem. Gdy Achmetow w ostrym tonie opowiedział się za zdławieniem powstania w Donbasie, 25 maja wojska republikańskie zajęły doniecką rezydencję oligarchy.

Rosyjski lewicowy socjolog Borys Kagarlicki uważa jednak, że władze donieckiej republiki nie są konsekwentne w dążeniu do wywłaszczenia oligarchów. - Jest całkowicie oczywiste, że w kierownictwie DRL nie tylko nie ma jedności, ale nie ma też linii przewodniej, strategii ekonomicznej, na bazie której można by przyjmować kolejne, efektywne decyzje. Na dziś linia polityczna chwieje się pod wpływem zewnętrznych okoliczności, oddając układ się wewnątrz i wokół republiki. Jednak kolejne oświadczenie o nacjonalizacji własności oligarchów trzeba powitać mimo wszystko z zadowoleniem - komentował na łamach portalu rabkor.ru.

Jacek C. Kamiński

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

28 września:

1895 - Zmarł Gustaw Ehrenberg, poeta i działacz tajnego Stowarzyszenia Ludu Polskiego.

1918 - Urodził się Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1919 - W Warszawie obradował Zjazd PPS-Opozycji, kierowanej przez T. Żarskiego i A. Landego. Zjazd opowiedział się za dyktaturą proletariatu w postaci Polskiej Republiki Socjalistycznej, współpracą z KPRP i przystąpieniem do Międzynarodówki Komunistycznej.

1930 - Urodził się Immanuel Wallerstein, lewicowy socjolog amerykański, twórca teorii systemu-świata.

1932 - Urodził się Víctor Jara, chilijski bard, gitarzysta, autor tekstów piosenek, poeta, pedagog, lewicowy aktywista polityczny.

1958 - Francja: Referendum ws. nowej konstytucji. Równe prawo głosu otrzymali wszyscy mieszkańcy francuskich kolonii.

1966 - Zmarł André Breton, francuski pisarz, główny teoretyk nadrealizmu. Członek Francuskiej Partii Komunistycznej, wydalony w 1933.

1969 - RFN: SPD Willy'ego Brandta odniosła zwycięstwo w wyborach do Bundestagu.

1970 - Zmarł John Dos Passos, amerykański prozaik, dramaturg, poeta i reporter. Autor m.in. "Manhattan Transfer", trylogii "USA" i pacyfistycznej powieści "Trzej żołnierze".

1970 - Zmarł prezydent Egiptu, Gamal Naser.

1994 - W Waszyngtonie Izrael i OWP podpisały porozumienie o autonomii dla Zachodniego Brzegu Jordanu.

2000 - Palestyna: Początek drugiej Intifady.

2003 - Zmarł Tadeusz Zieliński, polityk, prawnik, specjalista w zakresie prawa pracy. Rzecznik Praw Obywatelskich w latach 1992-96. Kandydat Unii Pracy w wyborach prezydenckich w 1995 r.

2007 - Salwador: Mauricio Funes został oficjalnie wybrany kandydatem lewicowego Frontu Wyzwolenia Narodowego im. Farabundo Marti (FMLN).