OECD: Najwyższe podatki w Danii, Francji i Belgii

[2015-01-15 13:07:22]

Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju przedstawiła raport na temat wysokości podatków (wraz ze składkami na zabezpieczenia społeczne) w krajach członkowskich w 2013 roku. Zgodnie z nim w 2013 r. podatki w OECD stanowiły 34,1% PKB i odrobinę wzrosły w porównaniu z 2012 r., kiedy wynosiły 33,7% PKB.

W 2013 roku najwyższe podatki były w Danii, gdzie wynosiły one 48,6% PKB oraz we Francji – 45% i w Belgii – 44,6%. Najniższe podatki były w Meksyku – 19,6% (dane z 2012 roku), w Chile – 20,2% , w Stanach Zjednoczonych – 25,4% oraz w Szwajcarii – 27,1%. Niższe podatki niż wynosi średnia państw rozwiniętych są w Polsce, gdzie wynoszą one 32,1% PKB (dane z 2012 roku).

Między 2012 i 2013 rokiem podatki wzrosły w 21 z 30 zbadanych krajów, a spadły w 9. Największy wzrost podatków w stosunku do PKB nastąpił w Portugalii, Turcji, Słowacji i Danii. W porównaniu z 2007 rokiem najbardziej spadły podatki w Izraelu, Islandii i Hiszpanii.

OECD podało też informację o tym, jaki procent PKB w krajach członkowskich stanowią podatki od dochodu i zysku oraz podatki od dóbr i usług.

Podatki od dochodu i zysku w 2012 roku stanowiły w OECD średnio 11,4% PKB. Według najnowszych danych z 2013 roku najwyższe opodatkowanie tego rodzaju jest w Danii – 30,7%, w Norwegii – 18,6% i w Nowej Zelandii – 17,8, a najniższe w na Słowacji – 5,3%, w Turcji – 5,9% i Meksyku – 6,0%. Bardzo niskie są też podatki od dochodu i zysku w Polsce – w 2012 roku wynosiły one zaledwie 6,6% PKB. To o wiele mniej niż w krajach uznawanych za liberalne jak Irlandia i Wielka Brytania – po 11,7% czy Stany Zjednoczone – 12,1%.

Podatki od dóbr i usług w 2012 roku wynosiły średnio 10,8%. Według najnowszych danych z 2013 roku najwyższe tego rodzaju obciążenia są na Węgrzech – 17,0% i w Danii – 14,8% oraz w Słowenii i Finlandii – po 14,6%, a najniższe w USA – 4,3%, w Japonii – 4,6% i w Szwajcarii – 6,2%. W Polsce w 2012 roku podatki od dóbr i usług wynosiły 11,6%, a więc były wyższe od średniej.

Piotr Szumlewicz

Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.