SLD domaga się wyjaśnień w sprawie wysyłania żołnierzy na Ukrainę

[2015-02-26 22:28:27]

SLD chce wyjaśnień szefów MON i MSZ-tu w sprawie wysłania na Ukrainę naszych wojskowych, którzy mają tam szkolić ukraińskich podoficerów.

Rzecznik Sojuszu Dariusz Joński poinformował w Sejmie, że SLD złoży wniosek o zwołanie w przyszłym tygodniu wspólnego posiedzenia sejmowych komisji: obrony narodowej i spraw zagranicznych. To niepoważne, że o tak ważnej sprawie powiadamia na Twitterze doradca ministra obrony i to w momencie, kiedy w Polsce nie ma prezydenta - szefa Biura Bezpieczeństwa Narodowego, minister się w tej sprawie nie wypowiada, milczy również premier Ewa Kopacz - powiedział.

Joński uważa, że do prośby Ukrainy o pomoc w szkoleniu podoficerów powinien przede wszystkim ustosunkować się Sojusz Pólnocnoatlantycki, ale NATO się nie wypowiedziało, wypowiedziały się Stany Zjednoczone, Wielka Brytania i teraz Polska. Zwrócił przy tym uwagę, że USA wysyła na Ukrainę jedynie ratowników, a Wielka Brytania nie graniczy z Rosją, więc łatwiej jest jej podejmować decyzje o wysłaniu swoich żołnierzy na Ukrainę.

Informację o tym, że Ukraina zwróciła się do krajów NATO o pomoc w szkoleniu podoficerów podał 25 lutego na Twitterze generał Bogusław Pacek, pełnomocnik ministra obrony. Oznajmił, że odpowiedź Polski będzie pozytywna.

jkl

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

18 kwietnia:

1904 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego lewicowego dziennika L'Humanité.

1905 - Pierwsze walki na barykadach prowadzone z policją i wojskiem przez łódzkich robotników.

1937 - Podczas strajku chłopskiego w Racławicach doszło do starć z policją, w wyniku których zginęło trzech chłopów.

1955 - W Princeton zmarł Albert Einstein, genialny fizyk, socjalista.

1970 - W Warszawie zmarł Michał Kalecki, wybitny ekonomista, profesor Zakładu Nauk Ekonomicznych Polskiej Akademii Nauk i Szkoły Głównej Planowania i Statystyki, członek rzeczywisty PAN.

1973 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego centrolewicowego dziennika Libération.