Wybory: Duda wygrywa pierwszą turę. Ogórek - 2,4 proc., Palikot - 1,5 proc. (akt.)

[2015-05-10 22:37:56]

Z exit poll Ipsos dla TVP 1, TVP Info, TVN24 i Polsat News wynika, że kandydat Prawa i Sprawiedliwości, Andrzej Duda wygrał I turę wyborów prezydenckich z poparciem 34,8 proc. Urzędujący prezydent, popierany przez Platformę Obywatelską, Bronisław Komorowski otrzymał 32,2 proc. poparcia. Oznacza to, że Duda zmierzy się 24 maja w II turze wyborów z Komorowskim.

Zgodnie z sondażem kolejne miejsca zajęli: Paweł Kukiz – 20,3 proc., Janusz Korwin-Mikke - 4,4 proc., Magdalena Ogórek – 2,4 proc., Adam Jarubas – 1,6 proc., Janusz Palikot – 1,5 proc., Grzegorz Braun – 1,1 proc., Marian Kowalski – 0,8 proc., Jacek Wilk – 0,6 proc., Paweł Tanajno – 0,3 proc.

Szacowana frekwencja wyniosła 49,40 proc. uprawnionych do głosowania i prawdopodobnie okaże się najniższą w historii bezpośrednich wyborów prezydenckich. Również do historii przejdzie wynik Magdaleny Ogórek, który jest najsłabszym wynikiem osoby kandydującej w wyborach prezydenckich z poparciem Sojuszu Lewicy Demokratycznej lub jego poprzedniczki SdRP (dotychczas najniższy wynik należał do Włodzimierza Cimoszewicza w 1990 roku - 9,21 proc.).

PKW szacuje, że oficjalne wyniki wyborów poda najwcześniej we wtorek rano.

W podanych po godzinie 0:30 wyników late poll (danych zebranych z nieoficjalnych faktycznych wyborów ustalonych na podstawie zliczonych kart wyborczych) można zaobserwować drobne różnice. Według nich Andrzej Duda uzyskał 34,5 proc., Bronisław Komorowski - 33,1 proc., Paweł Kukiz - 20,5 proc., Janusz Korwin-Mikke - 3,5 proc., Magdalena Ogórek - 2,4 proc., Adam Jarubas i Janusz Palikot - po 1,6 proc. głosów. Wyniki pozostałych kandydatów były takie same, jak w przypadku danych exit poll. Frekwencja obliczona z danych late poll wyniosła 48,8 proc. uprawnionych do głosowania.

Piotr Szumlewicz
bkp

Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.