Warszawa: Powstała nowa lewicowa partia polityczna

[2015-05-16 09:30:31]

Partia polityczna o nazwie „Ruch Wolność i Równość” - inicjatywa Magdaleny Środy, Jana Hartmana, Kazimierza Kika i Genowefy Grabowskiej - w piątek 15 maja zainaugurowała działalność. Inicjatorzy WiR wezwali do budowania porozumienia na lewicy, także z SLD.

W deklaracji partii wskazano jej cele programowe: wolność od wszelkiej dyskryminacji, zrównanie kobiet i mężczyzn w życiu zawodowym, społecznym i politycznym, ochronę socjalną najuboższych, wyrównanie szans edukacyjnych, reformę i uszczelnienie systemu podatkowego, ograniczenie zastępowania umów o pracę tzw. umowami śmieciowymi, niepozostawianie edukacji, nauki i kultury swobodnej grze sił rynku, promowanie odnawialnych źródeł energii, walkę z bezrobociem, dalszą integrację wewnętrzna UE.

Prof. Grabowska oceniła, że ta piętnastopunktowa deklaracja to jest to, czego nam dzisiaj potrzeba. To jest naprawdę najpełniejsza konstytucja Polek, Polaków, którzy chcą żyć w dobrze zorganizowanym, sprawiedliwym, dobrze rządzonym kraju, kraju, w którym prawa człowieka i prawa obywatelskie są przestrzegane.

Działaczki i działacze, polityczki i politycy o różnej biografii, o różnych poglądach zjednoczyli się, ponieważ mają wspólne marzenie, marzenie o Polsce ludzi wolnych równych, o Polsce nowoczesnej, otwartej, tolerancyjnej, samorządnej, prawej i sprawiedliwej, samorządnej. Mamy nadzieję, że taka Polska wróci – powiedział na konferencji inaugurującej działanie ruchu prof. Hartman.

Partia oparła swoją działalność na deklaracji, pod którą podpisali się, obok czworga inicjatorów, m.in. wicemarszałkini Sejmu Wanda Nowicka, były polityk SLD i prezes stowarzyszenia Dom Wszystkich Polska Ryszard Kalisz, były polityk Twojego Ruchu Robert Kwiatkowski, przewodniczący Socjaldemokracji Polskiej Wojciech Filemonowicz.

Według prof. Kika, inauguracja ruchu jest pierwszym krokiem do zjednoczenia lewicy. Zapraszamy do tego ruchu także i działaczy Sojuszu Lewicy Demokratycznej - powiedział. Sekretarz generalny SLD Krzysztof Gawkowski pytany o możliwość porozumienia powiedział PAP, że Sojusz jest otwarty na współpracę i gotowy do rozmów z każdym środowiskiem, by budować zjednoczoną i silną lewicę.

W piątkowej konferencji wzięli udział także: polityk SLD Grzegorz Napieralski (zwieszony w prawach członka partii i krytycznie wypowiadający się o decyzjach kierownictwa Sojuszu m.in. w sprawie wystawienia w wyborach prezydenckich kandydatki Magdaleny Ogórek), były rzecznik Twojego Ruchu Andrzej Rozenek, lider Warszawskiej Wspólnoty Samorządowej Piotr Guział. Politycy ci nie podpisali się jednak pod deklaracją ruchu.

Rozenek powiedział, że będzie się przyglądał działalności ruchu jako "życzliwy obserwator". Jeżeli ta inicjatywa okaże się inicjatywą, która przekazuje całe kompetencje młodemu pokoleniu, młodej generacji, to będę w tej inicjatywie. Jeżeli będzie to kopia Europy Plus, to mnie tu nie ma - zadeklarował.

Przed umacnianiem się wyłącznie prawicowych ugrupowań przestrzegała w liście do uczestników nieobecna na piątkowej konferencji prof. Środa. Stoimy w obliczu bardzo poważnych obaw dotyczących radykalnych zmian polskiej sceny politycznej po następnych wyborach. Wszystko wskazuje na to, że bez silnej mobilizacji ludzi, kobiet i mężczyzn, myślących w kategoriach nowoczesnych, lewicowych, otwartych, parytetowych i perspektywicznych polskie życie polityczne zostanie zawłaszczone przez prawicowe i skrajnie prawicowe ugrupowania, a wartości takie jak równość, tolerancja, rozwój, otwartość, laickość, proeuropejskość zostaną poważnie zagrożone - napisała.

jkl

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

18 kwietnia:

1904 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego lewicowego dziennika L'Humanité.

1905 - Pierwsze walki na barykadach prowadzone z policją i wojskiem przez łódzkich robotników.

1937 - Podczas strajku chłopskiego w Racławicach doszło do starć z policją, w wyniku których zginęło trzech chłopów.

1955 - W Princeton zmarł Albert Einstein, genialny fizyk, socjalista.

1970 - W Warszawie zmarł Michał Kalecki, wybitny ekonomista, profesor Zakładu Nauk Ekonomicznych Polskiej Akademii Nauk i Szkoły Głównej Planowania i Statystyki, członek rzeczywisty PAN.

1973 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego centrolewicowego dziennika Libération.