Adam Słomka kandydatem "lewicy patriotycznej"

[2005-07-04 20:40:34]

Podczas konwencji wyborczej w Częstochowie komitet wyborczy Polska Konfederacja - Godność i Praca postanowił udzielić poparcia Adamowi Słomce w wyborach prezydenckich. Lider Konfederacji Polski Niepodległej - Obozu Patriotycznego zapowiedział, że w ciągu kilku dni zarejestruje swoją kandydaturę w Państwowej Komisji Wyborczej.

Polska Konfederacja - Godność i Praca to komitet, który ukonstytuował się na początku czerwca jako tzw.: "lewica patriotyczna". Współtworzą go: Konfederacja Polski Niepodległej - Obóz Patriotyczny, Ogólnopolski Ruch Obrony Bezrobotnych, Krajowa Wspólnota Emerytów, Rencistów i Kombatantów, Polska Racja Stanu, Porozumienie Organizacji Niepodległościowych i Forum Przedsiębiorców. Ruch odwołuje się do myśli politycznej Józefa Piłsudskiego.

Najważniejsza jest dla nas godna Polska, godna praca, godne życie. Cała nasza kampania będzie się o to opierać, bo dzisiejsze życie publiczne, elity polityczne są po prostu niegodne - powiedział o programie nowego ruchu Adam Słomka. Jak podkreślił, w kampanii prezydenckiej będzie chciał przedstawić program rozwoju drobnej, rodzinnej przedsiębiorczości, walki z bezrobociem i budownictwa socjalnego. Zdaniem Słomki, jego kandydatura będzie stanowiła lewicową alternatywę dla Andrzeja Leppera i Włodzimierza Cimoszewicza.

Polska Konfederacja - Godność i Praca chce także wystartować w wyborach parlamentarnych.

Adam Słomka od 1979 roku działał w opozycyjnej Konfederacji Polski Niepodległej. Od 1991 do 1997 roku był posłem na Sejm z ramienia KPN. W 1996 roku doprowadził do rozłamu w KPN, tworząc opozycyjną wobec Leszka Moczulskiego KPN - Obóz Patriotyczny, który zaangażował się w działalność AWS. W 1997 roku Słomka został posłem z ramienia AWS i zasiadał w Sejmie do 2001 roku. W 2002 roku Słomka przegrał wybory na urząd prezydenta Katowic. W kolejnych latach angażował się w działalność Ogólnopolskiego Ruchu Obrony Bezrobotnych. W 2004 roku był jednym z liderów listy Konfederacji - Ruchu Obrony Bezrobotnych do Parlamentu Europejskiego, która uzyskała w wyborach zaledwie 0,61 proc. głosów.
Trzeba być ślepcem albo głupcem, żeby nie zauważyć, iż obecnie najliczniejszą grupę społeczną, a co za tym idzie - potencjalny elektorat, stanowią ludzie zniechęceni do neoliberalnej polityki gospodarczej i kapitalistycznego wyzysku. Znaczna część tej grupy potencjalnych wyborców pozostaje bez własnej reprezentacji politycznej, choć rozmaici politycy usiłują przedstawić siebie i swoje partie właśnie jako taką reprezentację. Póki robią to prawicowcy (Słomka), koniunkturaliści (Lepper), technokraci, bezideowcy i neoliberałowie (Cimoszewicz, Borowski), tylko wycierający sobie gęby lewicowością, elektorat ten pozostanie w domu, a kolejni "zbawcy lewicy" otrzymają minimalne poparcie w wyborach. Gdyby jednak dotrzeć do wspomnianej przeze mnie grupy z odpowiednimi, konsekwentnie lewicowymi kandydatką lub kandydatem, potrafiącymi zagwarantować, że po wyborach nie wyrzekną się swojego programu, ideologii i sposobu myślenia, zapewniłoby to lewicy sukces wyborczy. Pozostaje mieć nadzieję, że te, wydawałoby się, truizmy dotrą wreszcie do działaczy środowisk lewicowych...

Bartłomiej Kacper Przybylski

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.