Razem rośnie

[2015-05-27 13:07:35]

Już ponad 3000 osób zgłosiło akces do powstającej partii Razem, a liczba fanów profilu partii na Facebooku przekroczyła 14 tysięcy. To blisko dwukrotny wzrost od odbywającego się półtora tygodnia temu pierwszego kongresu tej partii.

Kongres założycielski partii obradował 16-17 maja w Warszawie. Wzięło w nim udział ponad 200 delegatów i delegatek spośród 1700 osób, które zgłosiły swoją chęć tworzenia nowego ugrupowania.

Partia Razem ma być odpowiedzią na brak autentycznej, społecznej lewicy w Polsce. Tworzą ją w większości młodzi ludzie działający dotąd m.in. w takich środowiskach jak Młodzi Socjaliści, Zieloni, Krytyka Polityczna, a także aktywiści ruchów miejskich, lewicowi publicyści oraz, w dużej mierze, osoby niezaangażowane dotąd politycznie.

Program partii kładzie nacisk na kwestie budowy państwa opiekuńczego, sprawiedliwości społecznej, większej progresji podatkowej, redystrybucji dóbr i praw pracowniczych i związkowych. Wybrano kolektywny Zarząd, Radę Krajową i Komisję Rewizyjną.

Kolektywny zarząd ugrupowania tworzą: Jakub Baran, Aleksandra Cacha, Alicja Czubek, Maciej Konieczny, Magdalena Malińska, Mateusz Mirys, Katarzyna Paprota, Adrian Zandberg oraz Marcelina Zawisza (kolejność alfabetyczna).

Nowa formacja stawia sobie za cel start w jesiennych wyborach parlamentarnych a w perspektywie długofalowej budowę w Polsce socjaldemokratycznej, prospołecznej lewicy w odcięciu od środowiska SLD i Twojego Ruchu. Otwartość natomiast zapowiada na współpracę m.in. z Ruchem Sprawiedliwości Społecznej i Partią Zieloni. Na Kongresie Razem gościli m.in. Piotr Ikonowicz (RSS) i posłanka Anna Grodzka (PZ).

Mirosław Bregin

W cieniu konferencji klimatycznej COP 24 – lewicowe spojrzenie na wyzwania środowiska
Wrocław, Hotel Tumski
26 listopada (poniedziałek), godz. 17.30.-20.00
PAŹDZIERNIK ’56 (czym był i czym może być dziś dla lewicy w Polsce)
Wrocław, ul. Kołłątaja 31, I piętro, lokal 11
29 listopada (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 listopada:

1694 - Urodził się Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Aroue, francuski pisarz epoki oświecenia, filozof, dramaturg i historyk.

1831 - Francja: Krwawe stłumienie powstania tkaczy w Lyonie; armia zabiła ok. 1000 osób.

1892 - Na zjeździe w Paryżu postanowiono utworzyć Polską Partię Socjalistyczną.

1918 - Odwołanie delegatów PPS z warszawskiej Rady Delegatów Robotniczych i utworzenie własnej Rady.

1918 - W czasie demonstracji robotniczej w Czeladzi żołnierze otworzyli ogień do manifestantów - 5 osób zabitych.

1918 - Rząd Jędrzeja Moraczewskiego wydał manifest zapowiadający reformę rolną i nacjonalizację niektórych gałęzi przemysłu.

1927 - Masakra w Columbine w stanie Kolorado - policja ostrzelała strajkujących górników ogniem karabinów maszynowych.

1936 - Polscy górnicy zadeklarowali jeden dzień pracy dla bezrobotnych, wydobywając na ten cel 9500 ton węgla.

1940 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała aktu dywersji na terenie zakładów "Solvay" paląc 500 wagonów prasowanego siana.

2006 - Wybuch metanu w kopalni "KWK" Halemba w Rudzie Śląskiej. Zginęło 23 górników.