Razem rośnie

[2015-05-27 13:07:35]

Już ponad 3000 osób zgłosiło akces do powstającej partii Razem, a liczba fanów profilu partii na Facebooku przekroczyła 14 tysięcy. To blisko dwukrotny wzrost od odbywającego się półtora tygodnia temu pierwszego kongresu tej partii.

Kongres założycielski partii obradował 16-17 maja w Warszawie. Wzięło w nim udział ponad 200 delegatów i delegatek spośród 1700 osób, które zgłosiły swoją chęć tworzenia nowego ugrupowania.

Partia Razem ma być odpowiedzią na brak autentycznej, społecznej lewicy w Polsce. Tworzą ją w większości młodzi ludzie działający dotąd m.in. w takich środowiskach jak Młodzi Socjaliści, Zieloni, Krytyka Polityczna, a także aktywiści ruchów miejskich, lewicowi publicyści oraz, w dużej mierze, osoby niezaangażowane dotąd politycznie.

Program partii kładzie nacisk na kwestie budowy państwa opiekuńczego, sprawiedliwości społecznej, większej progresji podatkowej, redystrybucji dóbr i praw pracowniczych i związkowych. Wybrano kolektywny Zarząd, Radę Krajową i Komisję Rewizyjną.

Kolektywny zarząd ugrupowania tworzą: Jakub Baran, Aleksandra Cacha, Alicja Czubek, Maciej Konieczny, Magdalena Malińska, Mateusz Mirys, Katarzyna Paprota, Adrian Zandberg oraz Marcelina Zawisza (kolejność alfabetyczna).

Nowa formacja stawia sobie za cel start w jesiennych wyborach parlamentarnych a w perspektywie długofalowej budowę w Polsce socjaldemokratycznej, prospołecznej lewicy w odcięciu od środowiska SLD i Twojego Ruchu. Otwartość natomiast zapowiada na współpracę m.in. z Ruchem Sprawiedliwości Społecznej i Partią Zieloni. Na Kongresie Razem gościli m.in. Piotr Ikonowicz (RSS) i posłanka Anna Grodzka (PZ).

Mirosław Bregin

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

25 sierpnia:

1937 - Został zdławiony strajk chłopski. W Majdanie Sieniawskim na Podkarpaciu w starciach z policją zginęło 15 chłopów.

1944 - Powstanie warszawskie: w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza podczas odprawy sztabu zginęło pięciu dowódców Armii Ludowej.

1946 - Obradowała Rada Naczelna PPS. Opowiedziała się za kontynuacją jednolitofrontowej polityki partii.

1948 - We Wrocławiu rozpoczął się Światowy Kongres Intelektualistów w Obronie Pokoju.

1978 - Nikaragua: Strajk generalny.

2008 - Prezydent Manuel Zelaya podpisał porozumienie o przystąpieniu Hondurasu do ALBA (Boliwariańskiej Alternatywy dla Ameryki).