Razem rośnie

[2015-05-27 13:07:35]

Już ponad 3000 osób zgłosiło akces do powstającej partii Razem, a liczba fanów profilu partii na Facebooku przekroczyła 14 tysięcy. To blisko dwukrotny wzrost od odbywającego się półtora tygodnia temu pierwszego kongresu tej partii.

Kongres założycielski partii obradował 16-17 maja w Warszawie. Wzięło w nim udział ponad 200 delegatów i delegatek spośród 1700 osób, które zgłosiły swoją chęć tworzenia nowego ugrupowania.

Partia Razem ma być odpowiedzią na brak autentycznej, społecznej lewicy w Polsce. Tworzą ją w większości młodzi ludzie działający dotąd m.in. w takich środowiskach jak Młodzi Socjaliści, Zieloni, Krytyka Polityczna, a także aktywiści ruchów miejskich, lewicowi publicyści oraz, w dużej mierze, osoby niezaangażowane dotąd politycznie.

Program partii kładzie nacisk na kwestie budowy państwa opiekuńczego, sprawiedliwości społecznej, większej progresji podatkowej, redystrybucji dóbr i praw pracowniczych i związkowych. Wybrano kolektywny Zarząd, Radę Krajową i Komisję Rewizyjną.

Kolektywny zarząd ugrupowania tworzą: Jakub Baran, Aleksandra Cacha, Alicja Czubek, Maciej Konieczny, Magdalena Malińska, Mateusz Mirys, Katarzyna Paprota, Adrian Zandberg oraz Marcelina Zawisza (kolejność alfabetyczna).

Nowa formacja stawia sobie za cel start w jesiennych wyborach parlamentarnych a w perspektywie długofalowej budowę w Polsce socjaldemokratycznej, prospołecznej lewicy w odcięciu od środowiska SLD i Twojego Ruchu. Otwartość natomiast zapowiada na współpracę m.in. z Ruchem Sprawiedliwości Społecznej i Partią Zieloni. Na Kongresie Razem gościli m.in. Piotr Ikonowicz (RSS) i posłanka Anna Grodzka (PZ).

Mirosław Bregin

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.