Razem rośnie

[2015-05-27 13:07:35]

Już ponad 3000 osób zgłosiło akces do powstającej partii Razem, a liczba fanów profilu partii na Facebooku przekroczyła 14 tysięcy. To blisko dwukrotny wzrost od odbywającego się półtora tygodnia temu pierwszego kongresu tej partii.

Kongres założycielski partii obradował 16-17 maja w Warszawie. Wzięło w nim udział ponad 200 delegatów i delegatek spośród 1700 osób, które zgłosiły swoją chęć tworzenia nowego ugrupowania.

Partia Razem ma być odpowiedzią na brak autentycznej, społecznej lewicy w Polsce. Tworzą ją w większości młodzi ludzie działający dotąd m.in. w takich środowiskach jak Młodzi Socjaliści, Zieloni, Krytyka Polityczna, a także aktywiści ruchów miejskich, lewicowi publicyści oraz, w dużej mierze, osoby niezaangażowane dotąd politycznie.

Program partii kładzie nacisk na kwestie budowy państwa opiekuńczego, sprawiedliwości społecznej, większej progresji podatkowej, redystrybucji dóbr i praw pracowniczych i związkowych. Wybrano kolektywny Zarząd, Radę Krajową i Komisję Rewizyjną.

Kolektywny zarząd ugrupowania tworzą: Jakub Baran, Aleksandra Cacha, Alicja Czubek, Maciej Konieczny, Magdalena Malińska, Mateusz Mirys, Katarzyna Paprota, Adrian Zandberg oraz Marcelina Zawisza (kolejność alfabetyczna).

Nowa formacja stawia sobie za cel start w jesiennych wyborach parlamentarnych a w perspektywie długofalowej budowę w Polsce socjaldemokratycznej, prospołecznej lewicy w odcięciu od środowiska SLD i Twojego Ruchu. Otwartość natomiast zapowiada na współpracę m.in. z Ruchem Sprawiedliwości Społecznej i Partią Zieloni. Na Kongresie Razem gościli m.in. Piotr Ikonowicz (RSS) i posłanka Anna Grodzka (PZ).

Mirosław Bregin

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

20 marca:

1848 - Wiosna Ludów: W Poznaniu utworzono Komitet Narodowy Polski.

1918 - W Krakowie odbył się XIV zjazd PPSD; podjęto uchwałę w opowiadającą się za przyjęciem parlamentarnego systemu rządów.

1918 - Interpelacja w sejmie przewodniczącego Związku Polskich Posłów Socjalistycznych Ignacego Daszyńskiego w sprawie krwawych wypadków w Zagłębiu Dąbrowskim w dniu 12 marca.

1936 - Policja przystąpiła do usuwania siłą robotnic prowadzących strajk okupacyjny w krakowskiej fabryce "Semperit".

1937 - Bitwa pod Guadalajarą - siły republikańskie odpierają skierowany na Madryt atak wojsk frankistowskich i włoskiego korpusu ekspedycyjnego.

1988 - Zmarł Antoni Pajdak, działacz socjalistyczny, komendant Milicji Robotniczej w latach okupacji hitlerowskiej i jeden z przedstawicieli PPS-u we władzach Polski Podziemnej.

2003 - W Warszawie policja rozbiła pokojową demonstrację przeciwko atakowi na Irak, zatrzymując ok. 30 osób.

2003 - Międzynarodowa koalicja (gł. USA, Wielkiej Brytanii, Australii, Danii i Polski) zaatakowała Irak.

2013 - Alenka Bratušek (centrolewicowa Pozywna Słowenia) została pierwszą kobietą-premierem Słowenii.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) wygrał w I turze wybory prezydenckie na Timorze Wschodnim, zdobywając 57,1% głosów.