Razem rośnie

[2015-05-27 13:07:35]

Już ponad 3000 osób zgłosiło akces do powstającej partii Razem, a liczba fanów profilu partii na Facebooku przekroczyła 14 tysięcy. To blisko dwukrotny wzrost od odbywającego się półtora tygodnia temu pierwszego kongresu tej partii.

Kongres założycielski partii obradował 16-17 maja w Warszawie. Wzięło w nim udział ponad 200 delegatów i delegatek spośród 1700 osób, które zgłosiły swoją chęć tworzenia nowego ugrupowania.

Partia Razem ma być odpowiedzią na brak autentycznej, społecznej lewicy w Polsce. Tworzą ją w większości młodzi ludzie działający dotąd m.in. w takich środowiskach jak Młodzi Socjaliści, Zieloni, Krytyka Polityczna, a także aktywiści ruchów miejskich, lewicowi publicyści oraz, w dużej mierze, osoby niezaangażowane dotąd politycznie.

Program partii kładzie nacisk na kwestie budowy państwa opiekuńczego, sprawiedliwości społecznej, większej progresji podatkowej, redystrybucji dóbr i praw pracowniczych i związkowych. Wybrano kolektywny Zarząd, Radę Krajową i Komisję Rewizyjną.

Kolektywny zarząd ugrupowania tworzą: Jakub Baran, Aleksandra Cacha, Alicja Czubek, Maciej Konieczny, Magdalena Malińska, Mateusz Mirys, Katarzyna Paprota, Adrian Zandberg oraz Marcelina Zawisza (kolejność alfabetyczna).

Nowa formacja stawia sobie za cel start w jesiennych wyborach parlamentarnych a w perspektywie długofalowej budowę w Polsce socjaldemokratycznej, prospołecznej lewicy w odcięciu od środowiska SLD i Twojego Ruchu. Otwartość natomiast zapowiada na współpracę m.in. z Ruchem Sprawiedliwości Społecznej i Partią Zieloni. Na Kongresie Razem gościli m.in. Piotr Ikonowicz (RSS) i posłanka Anna Grodzka (PZ).

mb

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1920 - Zmarła Inessa Armand, rosyjska komunistka pochodzenia francuskiego.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.