Nowy numer "Bez Dogmatu": Polskie obozy koncentracyjne

[2015-06-21 21:58:37]

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszym (104.) numerem kwartalnika kulturalno-politycznego „Bez Dogmatu”. Tym razem pismo składa się z dwóch działów – pierwszy poświęcony jest szeroko rozumianej „polityce historycznej”, zaś drugi dotyczy zjawiska tworzenia i (nad)używania „społecznego autorytetu” rozmaitych (para)nauk.

W dziale pierwszym Michał Kozłowski tłumaczy, czemu i komu służy ściganie sformułowania „polskie obozy koncentracyjne”, Anna Artwińska krytycznie recenzuje Małą Zagładę Anny Janko, zaś Michał Siermiński wytyka błędy i uproszczenia, których Jan Sowa dopuścił się w swojej najnowszej książce pt. Inna Rzeczpospolita jest możliwa. Czytelnicy znajdą również artykuły Anny Zawadzkiej na temat Muzeum Historii Żydów Polskich oraz Piotra Rymarczyka o „patriotycznym” zwrocie, który dokonał się w życiu Lecha Janerki, a także krytyczny przegląd najważniejszych wydarzeń i dyskusji toczących się ostatnio w Polsce autorstwa Piotra Szumlewicza. W pierwszej części numeru znajduje się również obszerny artykuł Michała Siermińskiego poświęcony mało znanej sprawie obozu internowania utworzonego dla Żydów w polskim Zbąszyniu w latach 1938-1939.

W dziale drugim Anna Małyszko analizuje kulturowe zjawisko „wszczepiania” kobietom „tykającego zegara”, zaś Maciej Duda demaskuje mechanizmy służące „unaukowieniu” katolickiej krytyki „ideologii gender”. Dodatkowo Andrzej Nowak wprowadza czytelników w tajniki posthumanizmu, a Mikołaj Ratajczak tłumaczy, skąd neoliberalny dyskurs czerpie swoją hegemoniczną siłę. W piśmie znajduje się też artykuł Sophie Wahnich poświęcony historiograficznym impasom, które wiążą się z Wielką Rewolucją Francuską.

„Bez Dogmatu” do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie „Książka i Prasa” (e-mail: kip@medianet.pl). Gorąco polecamy!

Michał Siermiński

Weekend Antykapitalizmu 2022
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115 (blisko stacji metra Ratusz)
11 czerwca (sobota) 14:30 – 12 czerwca (niedziela) 19:30
PRZEGLĄD na Targach Książki w Warszawie 2022
Warszawa, Plac Defilad w Warszawie
26 maja (czwartek) - 29 maja (niedziela)
UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

29 maja:

1861 - Zmarł Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych poglądach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilejów szlachty, którą oskarżał o doprowadzenie do rozbiorów i klęski powstania listopadowego.

1934 - Bojówka Obozu Narodowo-Radykalnego ostrzelała w Warszawie lokal Komitetu Dzielnicowego PPS na Woli; 7 osób rannych.

1945 - Syria: Francuzi zbombardowali Damaszek.

1958 - Zmarł Juan Ramón Jiménez, poeta hiszpański, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury za rok 1956; w czasie hiszpańskiej wojny domowej popierał Republikę.

1969 - Argentyna: Rewolta Cordobazo w mieście Cordoba.

1993 - Niemcy: W Solingen w wyniku podpalenia domu dla azylantów spłonęło 5 Turczynek.

1994 - Węgierska Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne.

2010 - Szwajcaria: W Lozannie odbył się kogres założycielski Alternatywnej Lewicy.