HRW domaga się śledztw w sprawie programu tortur CIA

[2015-12-01 18:59:00]

Organizacja Human Rights Watch wezwała we wtorek administrację USA do wszczęcia śledztw w sprawie roli 21 przedstawicieli amerykańskich władz, w tym byłego prezydenta George'a W. Busha, w programie przesłuchań podejrzanych o terroryzm, prowadzonym przez CIA.

HRW postuluje, by śledztwami zostali objęci także m.in. były wiceprezydent Dick Cheney, były szef CIA George Tenet, były prokurator generalny John Ashcroft oraz była doradczyni ds. bezpieczeństwa narodowego (do 2005 roku) Condoleezza Rice.

Prokurator generalna (Loretta Lynch) dysponuje obecnie wystarczającymi dowodami, żeby wszcząć śledztwa dotyczące najwyższych przedstawicieli władz USA i innych osób zaangażowanych w program tortur po 11 września - twierdzi organizacja broniąca praw człowieka. W sprawozdaniu, zatytułowanym "Koniec wymówek: droga do sprawiedliwości po torturach CIA", wyszczególnia podstawy prawne i proponuje rozwiązania w celu rozliczenia tego czarnego rozdziału w historii USA.

W grudniu 2014 roku amerykański Senat opublikował streszczenie swego raportu, w którym ocenia, że program przesłuchań, jaki CIA prowadziła w walce z terroryzmem, był nie tylko niezwykle brutalny, ale też nieskuteczny, a torturowanie wykraczało daleko poza granice prawa. Program tzw. wzmocnionych technik przesłuchań CIA prowadziła w tajnych ośrodkach za granicą utworzonych w ramach walki z terroryzmem po zamachach z 11 września 2001 roku, za prezydentury George'a W. Busha.

Opisane szczegółowo w raporcie praktyki, powszechnie uznawane za tortury, obejmowały m.in.: podtapianie, wielodniowe pozbawianie snu, utrzymywanie w niewygodnej pozycji przez długi czas, karmienie przez odbyt, stosowanie gróźb przemocy seksualnej, a nawet groźby egzekucji.

Senatorowie ocenili też, że program był nie tylko niezwykle brutalny i wykraczał daleko poza prawo, ale też - wbrew zapewnieniom administracji Busha i władz CIA - był nieskuteczny, bo nie doprowadził do zdobycia żadnych kluczowych informacji wywiadowczych.

Dokument wywołał falę potępienia ze świata pod adresem władz USA, a także żądania pociągnięcia do odpowiedzialności osób zaangażowanych w program. Po roku od publikacji twierdzenia administracji Obamy, według których przeszkody prawne uniemożliwiają wszczęcie śledztw w sprawie stosowania tortur przez CIA, nie są przekonujące - ocenia HRW. Podkreśla, że niepodjęcie działań prawnych sugeruje, że uciekanie się do tortur pozostaje dopuszczalną opcją, zaś bezczynność w tej sprawie "na zawsze przyćmi dziedzictwo Obamy".

Po objęciu urzędu prezydenta w 2009 roku Barack Obama wprawdzie przerwał kontrowersyjny program CIA, lecz nigdy nie podjął skutecznych kroków w celu pociągnięcia do odpowiedzialności zleceniodawców i sprawców tortur.

jkl

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

19 kwietnia:

1539 - Na Małym Rynku w Krakowie została spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmarł Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - W Meksyku katoliccy powstańcy Cristero napadli, a następnie oblali benzyną i podpalili pociąg mający przewozić pieniądze, w wyniku czego zginęło 51 osób.

1943 - Wybuchło powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powstała najważniejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleńcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klęską zakończyła się inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił emigrantów kubańskich w Zatoce Świń.

1993 - W Soweto odbył się pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA miał miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginęło 168 osób, ponad 680 zostało rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnował z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro został zaprzysiężony na urząd prezydenta Wenezueli.