Raport Oxfam: 62 bogaczy posiada więcej niż połowa ludzkości

[2016-01-19 23:27:36]

Rośnie przepaść między miliarderami a ludźmi żyjącymi w ubóstwie - wynika z najnowszego raportu organizacji humanitarnej Oxfam. Według jej danych 62 najbogatszych ludzi świata posiada więcej niż biedniejsza połowa mieszkańców globu. Pięć lat temu było to 338 osób.

Podział na bogatych i biednych staje się coraz większym problemem dla równowagi społecznej na świecie - czytamy w kolejnym raporcie Oxfam. Jak wykazuje aktualna analiza w ciągu ostatnich 5 lat majątek najbogatszych 62 osób wzrósł o 44 proc. do poziomu 1,76 bln dolarów, podczas gdy oszczędności biedoty spadły o 41 proc., do 1 biliona dolarów. Gdy popatrzymy na elitę szerzej i weźmiemy już 1 proc. ultrabogaczy, to okaże się, że ich majątek jest większy niż reszty ludzkości.

Pośród najbogatszych ludzi świata przeważają oligarchowie, władcy posiadający pola naftowe oraz spadkobiercy. Zdaniem Oxfam dramatyczny wzrost poczucia niesprawiedliwości społecznej jest obecnie obserwowany niemal we wszystkich krajach. Za główne czynniki wzrostu liczby najzamożniejszych ludzi organizacja uważa "niewystarczające opodatkowanie dużych majątków oraz zysków kapitałowych", jak również lokowanie kapitału w tzw. rajach podatkowych.

Oxfam krytykuje też, że na 10 dużych koncernów, aż 9 posiada filie w co najmniej jednym kraju uchodzącym za raj podatkowy. Organizacja wypowiedziała się za opodatkowaniem zysków w tych krajach oraz za zakazem tzw. rajów podatkowych i "rujnującej pogoni za najniższymi podatkami" dla firm.

Oxfam tradycyjnie publikuje swoje raporty przed rozpoczęciem światowego szczytu ekonomicznego w szwajcarskim Davos (20-23 stycznia br.). W spotkaniu weźmie udział 2,5 tys. gości z ponad 100 krajów, głównie politycy, szefowie koncernów i naukowcy.

Organizacja zaapelowała do uczestników tegorocznego szczytu o podjęcie decyzji, które pozwolą zmniejszyć przepaść pomiędzy najbogatszą i najbiedniejszą częścią ludności.

Waldemar Chamala

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

29 kwietnia:

1966 - Oddano do użytku nowy ośrodek TVP Katowice wraz z 90-metrową wieżą telewizyjną.

1970 - Wojna wietnamska: w celu tropienia partyzantów Viet Congu wojska USA i Wietnamu Płd. dokonują inwazji na sąsiednią Kambodżę.

1991 - Haiti: Obalenie demokratycznie wybranego prezydenta Jeana-Bertranda Aristide'a.

2004 - W Warszawie odbył się Antyszczyt Europejskiego Forum Ekonomicznego.

2006 - Zmarł John K. Galbraith, amerykański ekonomista, zwolennik keynesizmu i interwencjonizmu w gospodarce.

2007 - W Zagrzebiu zmarł Ivica Račan, premier Chorwacji w latach 2000-2003, założyciel i lider Socjaldemokratycznej Partii Chorwacji.