Raport Oxfam: 62 bogaczy posiada więcej niż połowa ludzkości

[2016-01-19 23:27:36]

Rośnie przepaść między miliarderami a ludźmi żyjącymi w ubóstwie - wynika z najnowszego raportu organizacji humanitarnej Oxfam. Według jej danych 62 najbogatszych ludzi świata posiada więcej niż biedniejsza połowa mieszkańców globu. Pięć lat temu było to 338 osób.

Podział na bogatych i biednych staje się coraz większym problemem dla równowagi społecznej na świecie - czytamy w kolejnym raporcie Oxfam. Jak wykazuje aktualna analiza w ciągu ostatnich 5 lat majątek najbogatszych 62 osób wzrósł o 44 proc. do poziomu 1,76 bln dolarów, podczas gdy oszczędności biedoty spadły o 41 proc., do 1 biliona dolarów. Gdy popatrzymy na elitę szerzej i weźmiemy już 1 proc. ultrabogaczy, to okaże się, że ich majątek jest większy niż reszty ludzkości.

Pośród najbogatszych ludzi świata przeważają oligarchowie, władcy posiadający pola naftowe oraz spadkobiercy. Zdaniem Oxfam dramatyczny wzrost poczucia niesprawiedliwości społecznej jest obecnie obserwowany niemal we wszystkich krajach. Za główne czynniki wzrostu liczby najzamożniejszych ludzi organizacja uważa "niewystarczające opodatkowanie dużych majątków oraz zysków kapitałowych", jak również lokowanie kapitału w tzw. rajach podatkowych.

Oxfam krytykuje też, że na 10 dużych koncernów, aż 9 posiada filie w co najmniej jednym kraju uchodzącym za raj podatkowy. Organizacja wypowiedziała się za opodatkowaniem zysków w tych krajach oraz za zakazem tzw. rajów podatkowych i "rujnującej pogoni za najniższymi podatkami" dla firm.

Oxfam tradycyjnie publikuje swoje raporty przed rozpoczęciem światowego szczytu ekonomicznego w szwajcarskim Davos (20-23 stycznia br.). W spotkaniu weźmie udział 2,5 tys. gości z ponad 100 krajów, głównie politycy, szefowie koncernów i naukowcy.

Organizacja zaapelowała do uczestników tegorocznego szczytu o podjęcie decyzji, które pozwolą zmniejszyć przepaść pomiędzy najbogatszą i najbiedniejszą częścią ludności.

Waldemar Chamala

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 lipca:

1783 - Urodził się Simón Bolívar, bohater walk o wyzwolenie Ameryki Południowej spod władzy hiszpańskiej.

1920 - Ignacy Daszyński (PPS) został wicepremierem koalicyjnego Rządu Obrony Narodowej z W. Witosem na czele.

1976 - Zmarł Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, więzień twierdzy brzeskiej.

1983 - Wenezuela: W 200. rocznicę urodzin Simóna Bolívara powstała tajna, lewicowa organizacja polityczno-wojskowa Boliwariański Ruch Rewolucyjny-200. Jednym z jej założycieli był późniejszy prezydent kraju Hugo Chávez.

2005 - W stolicy Wenezueli Caracas rozpoczęła emisję utworzona przez prezydenta Hugo Cháveza panamerykańska telewizja TeleSUR.