Raport Oxfam: 62 bogaczy posiada więcej niż połowa ludzkości

[2016-01-19 23:27:36]

Rośnie przepaść między miliarderami a ludźmi żyjącymi w ubóstwie - wynika z najnowszego raportu organizacji humanitarnej Oxfam. Według jej danych 62 najbogatszych ludzi świata posiada więcej niż biedniejsza połowa mieszkańców globu. Pięć lat temu było to 338 osób.

Podział na bogatych i biednych staje się coraz większym problemem dla równowagi społecznej na świecie - czytamy w kolejnym raporcie Oxfam. Jak wykazuje aktualna analiza w ciągu ostatnich 5 lat majątek najbogatszych 62 osób wzrósł o 44 proc. do poziomu 1,76 bln dolarów, podczas gdy oszczędności biedoty spadły o 41 proc., do 1 biliona dolarów. Gdy popatrzymy na elitę szerzej i weźmiemy już 1 proc. ultrabogaczy, to okaże się, że ich majątek jest większy niż reszty ludzkości.

Pośród najbogatszych ludzi świata przeważają oligarchowie, władcy posiadający pola naftowe oraz spadkobiercy. Zdaniem Oxfam dramatyczny wzrost poczucia niesprawiedliwości społecznej jest obecnie obserwowany niemal we wszystkich krajach. Za główne czynniki wzrostu liczby najzamożniejszych ludzi organizacja uważa "niewystarczające opodatkowanie dużych majątków oraz zysków kapitałowych", jak również lokowanie kapitału w tzw. rajach podatkowych.

Oxfam krytykuje też, że na 10 dużych koncernów, aż 9 posiada filie w co najmniej jednym kraju uchodzącym za raj podatkowy. Organizacja wypowiedziała się za opodatkowaniem zysków w tych krajach oraz za zakazem tzw. rajów podatkowych i "rujnującej pogoni za najniższymi podatkami" dla firm.

Oxfam tradycyjnie publikuje swoje raporty przed rozpoczęciem światowego szczytu ekonomicznego w szwajcarskim Davos (20-23 stycznia br.). W spotkaniu weźmie udział 2,5 tys. gości z ponad 100 krajów, głównie politycy, szefowie koncernów i naukowcy.

Organizacja zaapelowała do uczestników tegorocznego szczytu o podjęcie decyzji, które pozwolą zmniejszyć przepaść pomiędzy najbogatszą i najbiedniejszą częścią ludności.

Waldemar Chamala

Czerwoni Kosynierzy Gdyńscy 1939 - prawda czy mit?
Warszawa, Siedziba Stowarzyszenia Wolnego Słowa, ul. Marszałkowska 7
25 września (poniedziałek), godz. 17.30-20.30
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.