Eurostat: Spada bezrobocie w UE

[2016-02-02 13:27:50]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w grudniu ubiegłego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,9% w grudniu 2014 roku do 9,0% w grudniu 2015 roku. W listopadzie minionego roku stopa bezrobocia również wynosiła 9,0%. Eksperci podkreślają, że to najniższy poziom bezrobocia od czerwca 2009 roku. W strefie euro poziom bezrobocia w grudniu 2015 roku wynosił 10,4%, a rok wcześniej 11,4%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Niemczech i Czechach – po 4,5% oraz na Malcie i w Wielkiej Brytanii (dane z października) – po 5,1%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 24,5% (dane z października), w Hiszpanii – 20,8% i w Chorwacji – 16,5%.

W okresie grudzień 2014 rok – grudzień 2015 rok w 23 krajach odnotowano spadek bezrobocia, w 4 stopa bezrobocia wzrosła, a w 1 nie zmieniła się. Największy spadek bezrobocia odnotowano w Hiszpanii (z 23,6% do 20,8%), w Słowacji (z 12,4% do 10,6%) oraz w Portugalii (z 13,6% do 11,8%). Wzrost bezrobocia nastąpił w Finlandii (z 9,0% do 9,5%), w Austrii (z 5,6% do 5,8%), w Łotwie (z 10,1% do 10,2%), w Rumunii (z 6,6% do 6,7%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 8,2% w grudniu 2014 roku do 7,1% w grudniu 2015 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 21,2% do 19,7%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest w Niemczech – 7,0%, w Danii – 10,3% i w Czechach – 10,9%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 48,6% (w październiku) oraz w Hiszpanii – 46,0%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od grudnia 2014 roku do grudnia 2015 roku spadło z 9,8% do 9,0%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 10,0% do 9,1%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W grudniu ubiegłego roku bezrobocie w USA wyniosło 5,0% (rok wcześniej 5,6%).

Piotr Szumlewicz

Międzynarodowa konferencja "Gender, Generations, Communism in Central and South-Eastern Europe"
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 144
16-18 listopada 2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 listopada:

1892 - W Paryżu pod przewodnictwem B. Limanowskiego rozpoczął obrady zjazd 18 działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1905 - Urodził się Adam Ważyk, lewicowy poeta i prozaik, autor "Poematu dla dorosłych".

1944 - Albania: Komunistyczni partyzanci wraz z mieszkańcami miasta wyzwolili Tiranę spod okupacji niemieckiej.

1963 - Zmarł Franciszek Haluch, działacz PPS i związków zawodowych.

1973 - W Atenach wojsko dokonało masakry nie stawiających oporu studentów politechniki, protestujących przeciwko rządom junty czarnych pułkowników.

1983 - W Meksyku powstała Zapatystowska Armia Wyzwolenia Narodowego (EZLN).