Formalny koniec Zjednoczonej Lewicy (akt.)

[2016-02-03 18:37:46]

W siedzibie OPZZ odbyło się pierwsze po wyborach spotkanie ugrupowań tworzących Zjednoczoną Lewicę. Inicjatorem spotkania był przewodniczący OPZZ Jan Guz.

Wzięli w nim udział reprezentanci władz Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Unii Pracy, Polskiej Partii Socjalistycznej oraz Zielonych. Nieobecni byli natomiast przedstawiciele Twojego Ruchu - poinformowano na stronie trybuna.eu. Jak wyjaśnił portalowi lewica.pl Adam Ostolski współprzewodniczący Zielonych: Nieobecność TR była spowodowana tym, że oboje przewodniczący TR przebywają za granicą.

Ustalono, że partie będą kontynuować współpracę, jednak już nie pod wspólnym szyldem Zjednoczonej Lewicy. W mediach oraz w badaniach opinii publicznej każda z partii ma występować pod własną nazwą.

Waldemar Chamala

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.