Czechy: Zamieszki po antyimigracyjnej demonstracji w Pradze

[2016-02-07 13:36:52]

Dwadzieścia osób zaatakowało w sobotę wieczorem siedzibę Niezależnego Centrum Społecznego Klinika, zajmującego się między innymi pomocą dla uchodźców. Jak opowiadają działacze Centrum, wieczorem przed budynkiem pojawili się mężczyźni w kominiarkach, którzy najpierw zaczęli rzucać w niego kamieniami. Później rozbili witrynę miejscowej kawiarni i wrzucili do środka świece dymne, a w końcu zaczęli rzucać koktajle Mołotowa, które spowodowały pożar. Kiedy pojawił się ogień, sprawcy uciekli. Osoby przebywające wewnątrz udało się ewakuować jeszcze przed przyjazdem straży pożarnej.

Wolontariusze Centrum są przekonani, że podpalenia dokonały te same osoby, które kilka godzin wcześniej, w czasie demonstracji PEGIDY, obrzuciły kostką brukową członków lewicowej grupy „Solidarność bez granic”. Policja nie potrafi ani potwierdzić, ani zaprzeczyć tym doniesieniom.

Centrum Klinika organizuje koncerty, naukę języków czy projekcje filmów. Zajmuje się też organizowaniem zbiórek na rzecz uchodźców.

jkl

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

22 czerwca:

1848 - W Paryżu rozpoczęło się powstanie robotnicze tzw. dni czerwcowe.

1899 - Urodził się Michał Kalecki, wybitny ekonomista polski. Członek PAN. Politycznie sympatyzował z lewicą, przed wojną z Komunistyczną Partią Polski.

1905 - Wybuch Powstania Łódzkiego. Robotnicy budują barykady i ścierają się z wojskami carskimi. Po stronie powstańców walczą bojowcy partii lewicowych. Walki trwają do 25 czerwca. Ginie kilkaset osób, gł. cywilów. Wojska carskie tracą kilkudziesięciu zabitych

1935 - W Warszawie zmarł Szymon Askenazy, wybitny historyk związany z centrolewicą.

1936 - Komisja Centralna Związków Zawodowych (KCZZ) uchwaliła protest przeciwko krwawym represjom wobec robotników i złożyła hołd poległym z rąk policji.

1937 - W Moskwie aresztowano a następnie zabito działacza KPP i redaktora organu prasowego KW Międzynarodówki Komunistycznej Maksymiliana Horwitz-Waleckiego.

1961 - Urodził się Jimmy Sommerville, szkocki piosenkarz, założyciel popularnych w latach 80. zespołów Bronski Beat i The Communards, ideowy lewicowiec, znany z walki o prawa gejów.

1976 - Kanadyjska Izba Gmin zniosła karę śmierci.

1986 - Hiszpania: Po wyborach parlamentarnych do władzy powrócili socjaldemokraci z PSOE.