Czechy: Zamieszki po antyimigracyjnej demonstracji w Pradze

[2016-02-07 13:36:52]

Dwadzieścia osób zaatakowało w sobotę wieczorem siedzibę Niezależnego Centrum Społecznego Klinika, zajmującego się między innymi pomocą dla uchodźców. Jak opowiadają działacze Centrum, wieczorem przed budynkiem pojawili się mężczyźni w kominiarkach, którzy najpierw zaczęli rzucać w niego kamieniami. Później rozbili witrynę miejscowej kawiarni i wrzucili do środka świece dymne, a w końcu zaczęli rzucać koktajle Mołotowa, które spowodowały pożar. Kiedy pojawił się ogień, sprawcy uciekli. Osoby przebywające wewnątrz udało się ewakuować jeszcze przed przyjazdem straży pożarnej.

Wolontariusze Centrum są przekonani, że podpalenia dokonały te same osoby, które kilka godzin wcześniej, w czasie demonstracji PEGIDY, obrzuciły kostką brukową członków lewicowej grupy „Solidarność bez granic”. Policja nie potrafi ani potwierdzić, ani zaprzeczyć tym doniesieniom.

Centrum Klinika organizuje koncerty, naukę języków czy projekcje filmów. Zajmuje się też organizowaniem zbiórek na rzecz uchodźców.

jkl

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2002 - U wybrzeży hiszpańskiej Galicji zatonął tankowiec MT Prestige z ładunkiem 70 tys. ton ropy naftowej, która wydostała się ze zbiorników i zniszczyła unikatowe wybrzeża oraz tradycyjne łowiska galicyjskich rybaków.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.