Czechy: Zamieszki po antyimigracyjnej demonstracji w Pradze

[2016-02-07 13:36:52]

Dwadzieścia osób zaatakowało w sobotę wieczorem siedzibę Niezależnego Centrum Społecznego Klinika, zajmującego się między innymi pomocą dla uchodźców. Jak opowiadają działacze Centrum, wieczorem przed budynkiem pojawili się mężczyźni w kominiarkach, którzy najpierw zaczęli rzucać w niego kamieniami. Później rozbili witrynę miejscowej kawiarni i wrzucili do środka świece dymne, a w końcu zaczęli rzucać koktajle Mołotowa, które spowodowały pożar. Kiedy pojawił się ogień, sprawcy uciekli. Osoby przebywające wewnątrz udało się ewakuować jeszcze przed przyjazdem straży pożarnej.

Wolontariusze Centrum są przekonani, że podpalenia dokonały te same osoby, które kilka godzin wcześniej, w czasie demonstracji PEGIDY, obrzuciły kostką brukową członków lewicowej grupy „Solidarność bez granic”. Policja nie potrafi ani potwierdzić, ani zaprzeczyć tym doniesieniom.

Centrum Klinika organizuje koncerty, naukę języków czy projekcje filmów. Zajmuje się też organizowaniem zbiórek na rzecz uchodźców.

jkl

Łańcuch światła w obronie sądów
CAŁA POLSKA
21 lipca (piątek), godz. 21.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 lipca:

1905 - Stefan Okrzeja, 19-letni bojowiec PPS, stracony na stokach Cytadeli.

1917 - Rosja: Powstanie rządu Aleksandra Kiereńskiego.

1923 - Urodził się Paul Xuereb, pisarz, polityk Maltańskiej Partii Pracy. W latach 1987-89 p.o. prezydenta Malty.

1944 - Powstał Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego (PKWN). Przewodniczący: Edward Osóbka-Morawski, zastępcy: Wanda Wasilewska i Andrzej Witos.

1961 - Urodził się Manu Chao, kompozytor i wykonawca muzyki folk, sięgający do muzyki latynoskiej. Związany z ruchem alterglobalistycznym.

1966 - W Paryżu zmarł Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1980 - Eugenia Charles została pierwszą kobietą na stanowisku premiera Dominiki.

2001 - Zmarł Krste Crvenkovski, polityk macedoński. W latach 1963-69 sekretarz Komitetu Centralnego Ligi Komunistów Macedonii.

2007 - Pratibha Patil jako pierwsza kobieta została wybrana na urząd prezydenta Indii.

2012 - Zmarł Alexander Cockburn, amerykański dziennikarz i pisarz polityczny.