OECD o wydatkach na badania i rozwój

[2016-02-08 13:37:32]

Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju przedstawiła raport poświęcony wydatkom na badania naukowe i rozwój (Research and Development – R&D) w krajach zrzeszonych w OECD. Zgodnie z nim wydatki na te cele w 2015 r. wynosiły 2,4% PKB, czyli tyle samo co rok wcześniej i o 0,2 pkt proc. więcej niż 10 lat wcześniej. Wydatki w UE w ubiegłym roku wyniosły 1,9%.

Zgodnie z raportem najwięcej na badania naukowe wydają Korea Południowa – 4,3% PKB, Izrael – 4,1%, Japonia – 3,6%, Szwecja i Finlandia – po 3,2%, Dania – 3,1%, Austria, Szwajcaria i Tajwan – po 3,0%.

Najmniej na R&D wydają: Chile i Rumunia – po 0,4%, Meksyk – 0,5%, Argentyna – 0,6%, Republika Południowej Afryki – 0,7%, Grecja – 0,8%, Polska i Słowacja – po 0,9%.

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

22 czerwca:

1848 - W Paryżu rozpoczęło się powstanie robotnicze tzw. dni czerwcowe.

1899 - Urodził się Michał Kalecki, wybitny ekonomista polski. Członek PAN. Politycznie sympatyzował z lewicą, przed wojną z Komunistyczną Partią Polski.

1905 - Wybuch Powstania Łódzkiego. Robotnicy budują barykady i ścierają się z wojskami carskimi. Po stronie powstańców walczą bojowcy partii lewicowych. Walki trwają do 25 czerwca. Ginie kilkaset osób, gł. cywilów. Wojska carskie tracą kilkudziesięciu zabitych

1935 - W Warszawie zmarł Szymon Askenazy, wybitny historyk związany z centrolewicą.

1936 - Komisja Centralna Związków Zawodowych (KCZZ) uchwaliła protest przeciwko krwawym represjom wobec robotników i złożyła hołd poległym z rąk policji.

1937 - W Moskwie aresztowano a następnie zabito działacza KPP i redaktora organu prasowego KW Międzynarodówki Komunistycznej Maksymiliana Horwitz-Waleckiego.

1961 - Urodził się Jimmy Sommerville, szkocki piosenkarz, założyciel popularnych w latach 80. zespołów Bronski Beat i The Communards, ideowy lewicowiec, znany z walki o prawa gejów.

1976 - Kanadyjska Izba Gmin zniosła karę śmierci.

1986 - Hiszpania: Po wyborach parlamentarnych do władzy powrócili socjaldemokraci z PSOE.