OECD o wydatkach na badania i rozwój

[2016-02-08 13:37:32]

Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju przedstawiła raport poświęcony wydatkom na badania naukowe i rozwój (Research and Development – R&D) w krajach zrzeszonych w OECD. Zgodnie z nim wydatki na te cele w 2015 r. wynosiły 2,4% PKB, czyli tyle samo co rok wcześniej i o 0,2 pkt proc. więcej niż 10 lat wcześniej. Wydatki w UE w ubiegłym roku wyniosły 1,9%.

Zgodnie z raportem najwięcej na badania naukowe wydają Korea Południowa – 4,3% PKB, Izrael – 4,1%, Japonia – 3,6%, Szwecja i Finlandia – po 3,2%, Dania – 3,1%, Austria, Szwajcaria i Tajwan – po 3,0%.

Najmniej na R&D wydają: Chile i Rumunia – po 0,4%, Meksyk – 0,5%, Argentyna – 0,6%, Republika Południowej Afryki – 0,7%, Grecja – 0,8%, Polska i Słowacja – po 0,9%.

Piotr Szumlewicz

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 lipca:

1783 - Urodził się Simón Bolívar, bohater walk o wyzwolenie Ameryki Południowej spod władzy hiszpańskiej.

1920 - Ignacy Daszyński (PPS) został wicepremierem koalicyjnego Rządu Obrony Narodowej z W. Witosem na czele.

1976 - Zmarł Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, więzień twierdzy brzeskiej.

1983 - Wenezuela: W 200. rocznicę urodzin Simóna Bolívara powstała tajna, lewicowa organizacja polityczno-wojskowa Boliwariański Ruch Rewolucyjny-200. Jednym z jej założycieli był późniejszy prezydent kraju Hugo Chávez.

2005 - W stolicy Wenezueli Caracas rozpoczęła emisję utworzona przez prezydenta Hugo Cháveza panamerykańska telewizja TeleSUR.