OECD o wydatkach na badania i rozwój

[2016-02-08 13:37:32]

Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju przedstawiła raport poświęcony wydatkom na badania naukowe i rozwój (Research and Development – R&D) w krajach zrzeszonych w OECD. Zgodnie z nim wydatki na te cele w 2015 r. wynosiły 2,4% PKB, czyli tyle samo co rok wcześniej i o 0,2 pkt proc. więcej niż 10 lat wcześniej. Wydatki w UE w ubiegłym roku wyniosły 1,9%.

Zgodnie z raportem najwięcej na badania naukowe wydają Korea Południowa – 4,3% PKB, Izrael – 4,1%, Japonia – 3,6%, Szwecja i Finlandia – po 3,2%, Dania – 3,1%, Austria, Szwajcaria i Tajwan – po 3,0%.

Najmniej na R&D wydają: Chile i Rumunia – po 0,4%, Meksyk – 0,5%, Argentyna – 0,6%, Republika Południowej Afryki – 0,7%, Grecja – 0,8%, Polska i Słowacja – po 0,9%.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1943 - Zamachy Gwardii Ludowej na kina dla Niemców w Warszawie.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2011 - Rozpoczęły się antyrządowe protesty w Omanie.