OECD o wydatkach na badania i rozwój

[2016-02-08 13:37:32]

Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju przedstawiła raport poświęcony wydatkom na badania naukowe i rozwój (Research and Development – R&D) w krajach zrzeszonych w OECD. Zgodnie z nim wydatki na te cele w 2015 r. wynosiły 2,4% PKB, czyli tyle samo co rok wcześniej i o 0,2 pkt proc. więcej niż 10 lat wcześniej. Wydatki w UE w ubiegłym roku wyniosły 1,9%.

Zgodnie z raportem najwięcej na badania naukowe wydają Korea Południowa – 4,3% PKB, Izrael – 4,1%, Japonia – 3,6%, Szwecja i Finlandia – po 3,2%, Dania – 3,1%, Austria, Szwajcaria i Tajwan – po 3,0%.

Najmniej na R&D wydają: Chile i Rumunia – po 0,4%, Meksyk – 0,5%, Argentyna – 0,6%, Republika Południowej Afryki – 0,7%, Grecja – 0,8%, Polska i Słowacja – po 0,9%.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

26 marca:

1794 - W manufakturze Rehana w Warszawie wybuchł bunt przymusowo umieszczonych w niej robotników, spowodowany potwornymi warunkami bytowymi. Stłumiono go siłą.

1807 - W Lisowie urodził się Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1905 - Zamach bombowy bojowca PPS Stefana Okrzei na cyrkuł policyjny w Warszawie, dokonany w celu zwabienia i zamordowania oberpolicmajstra Nolkena. W toku walki Okrzeja został ranny i aresztowany

1936 - W Częstochowie policja zaatakowała protestujących bezrobotnych, zabijając jedną osobę i raniąc kilka.

1940 - W Baltimore urodziła się Nancy Pelosi, amerykańska polityczka, 2007-11 Spiker Izby Reprezentantów USA. Reprezentuje lewe skrzydło Partii Demokratycznej.

1942 - W Nowym Jorku urodziła się Erica Jong, amerykańska poetka, powieściopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze.

1995 - Zakończenie XXX Kongresu PPS - przyjęcie uchwały o zjednoczeniu PPS Mulaka i Ikonowicza.

2004 - Doszło do rozłamu w SLD. 26 byłych działaczy Sojuszu Lewicy Demokratycznej i Unii Pracy powołało nową partię – Socjaldemokrację Polską (SDPL).

2005 - Zmarł James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.