Niemcy: Warufakis ogłosił powstanie Ruchu Demokracji w Europie 2025

[2016-02-09 22:39:54]

Były minister finansów Grecji Janis Warufakis (na zdjęciu)ogłosił we wtorek w Berlinie powstanie paneuropejskiego ruchu politycznego, którego zadaniem ma być przeciwstawienie się nacjonalizmom i "demokratyzacja Unii Europejskiej", co ma zapobiec rozpadowi Wspólnoty.

Trzeba powstrzymać postępujący szybki rozpad Europy - powiedział lewicowy ekonomista. Warufakis ostrzegł przed "nowym nacjonalizmem" w Europie i powrotem do sytuacji z lat 30. XX wieku.

Proklamowany przez niego ruch "Democracy in Europe Movement 2025" (DiEM25) stawia sobie za cel połączenie różnych ruchów protestu. Warufakis podkreślił, że nie ma zamiaru budowania jednej partii, lecz myśli o ruchu otwartym na lewicę, Zielonych, socjalistów i liberałów. - Nie chcemy dopuścić do powrotu do państw narodowych i do powstania nowych murów - powiedział Warufakis, odnosząc się do kryzysu migracyjnego. Jego zdaniem instytucje unijne zawiodły, a każdy kraj myśli tylko o swoich korzyściach.

Wyjściem z tej sytuacji jest demokratyzacja europejskich instytucji oraz większa przejrzystość - powiedział grecki polityk. Jak dodał, należy "złamać władzę kapitału".

Na spotkaniu z dziennikarzami Warufakis wyjaśnił, że świadomie wybrał Berlin na miejsce inauguracji DiEM25. Bez udziału Niemiec niemożliwe są żadne istotne zmiany w Europie - podkreślił były minister finansów Grecji.

jkl

Fot. archiwum

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 czerwca:

1929 - Urodził się Jürgen Habermas, niemiecki filozof i socjolog, kontynuator szkoły frankfurckiej, gł. przedstawiciel teorii krytycznej.

1929 - Początek VI plenum KC KPP odbywającego się w Berlinie, na którym działacze "większości" odsunięci zostają od kierowania partią; Julian Leszczyński-Leński sekretarzem generalnym.

1974 - Zachodnioniemiecki Bundestag przyjął legalizację aborcji na żądanie w pierwszych trzech miesiącach ciąży.

2007 - W Hawanie zmarła Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.