Eurostat: Szybki wzrost udziału energii odnawialnej w UE

[2016-02-11 16:22:54]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące udziału energii odnawialnej w całości zużywanej energii w krajach należących do Unii Europejskiej. Z raportu wynika, że od 2004 roku do 2014 roku udział źródeł odnawialnych w końcowym zużyciu energii brutto wzrosła we wszystkich państwach członkowskich.

W całej UE energia odnawialna stanowi 16,0% całej zużywanej energii, czyli o 7,5 pkt proc. więcej niż w 2004 roku.

Największy udział energii ze źródeł odnawialnych w ostatecznym zużyciu energii w 2014 roku był w Szwecji – 52,6%, na Łotwie i w Finlandii – po 38,7% i w Austrii – 33,1%, a najniższy w Luksemburgu – 4,5%, na Malcie – 4,7%, w Holandii – 5,5% i w Wielkiej Brytanii – 7,0%.

Stosunkowo nisko w rankingu znajduje się Polska. W 2014 roku zużycie energii odnawialnej w Polsce stanowiło 11,4% całej eksploatowanej energii. W 2004 roku wynosiło ono 6,9%.

Bardzo duży udział energii odnawialnej mają nienależące do UE Norwegia – 69,2% i Islandia – 77,1%.

Celem przyjętym przez kraje członkowskie jest zużycie energii odnawialnej na poziomie 20% do 2020 roku dla całej UE, przy czym dla różnych państw zostały przyjęte różne cele. Póki co założone cele zrealizowały Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Estonia, Finlandia, Litwa, Rumunia, Szwecja i Włochy. Najdalej do realizacji założonych celów są Francja, Holandia, Irlandia i Wielka Brytania. Cel dla Polski wynosi 15%.

Piotr Szumlewicz

Międzynarodowa konferencja "Gender, Generations, Communism in Central and South-Eastern Europe"
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 144
16-18 listopada 2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 listopada:

1892 - W Paryżu pod przewodnictwem B. Limanowskiego rozpoczął obrady zjazd 18 działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1905 - Urodził się Adam Ważyk, lewicowy poeta i prozaik, autor "Poematu dla dorosłych".

1944 - Albania: Komunistyczni partyzanci wraz z mieszkańcami miasta wyzwolili Tiranę spod okupacji niemieckiej.

1963 - Zmarł Franciszek Haluch, działacz PPS i związków zawodowych.

1973 - W Atenach wojsko dokonało masakry nie stawiających oporu studentów politechniki, protestujących przeciwko rządom junty czarnych pułkowników.

1983 - W Meksyku powstała Zapatystowska Armia Wyzwolenia Narodowego (EZLN).