Eurostat: Szybki wzrost udziału energii odnawialnej w UE

[2016-02-11 16:22:54]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące udziału energii odnawialnej w całości zużywanej energii w krajach należących do Unii Europejskiej. Z raportu wynika, że od 2004 roku do 2014 roku udział źródeł odnawialnych w końcowym zużyciu energii brutto wzrosła we wszystkich państwach członkowskich.

W całej UE energia odnawialna stanowi 16,0% całej zużywanej energii, czyli o 7,5 pkt proc. więcej niż w 2004 roku.

Największy udział energii ze źródeł odnawialnych w ostatecznym zużyciu energii w 2014 roku był w Szwecji – 52,6%, na Łotwie i w Finlandii – po 38,7% i w Austrii – 33,1%, a najniższy w Luksemburgu – 4,5%, na Malcie – 4,7%, w Holandii – 5,5% i w Wielkiej Brytanii – 7,0%.

Stosunkowo nisko w rankingu znajduje się Polska. W 2014 roku zużycie energii odnawialnej w Polsce stanowiło 11,4% całej eksploatowanej energii. W 2004 roku wynosiło ono 6,9%.

Bardzo duży udział energii odnawialnej mają nienależące do UE Norwegia – 69,2% i Islandia – 77,1%.

Celem przyjętym przez kraje członkowskie jest zużycie energii odnawialnej na poziomie 20% do 2020 roku dla całej UE, przy czym dla różnych państw zostały przyjęte różne cele. Póki co założone cele zrealizowały Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Estonia, Finlandia, Litwa, Rumunia, Szwecja i Włochy. Najdalej do realizacji założonych celów są Francja, Holandia, Irlandia i Wielka Brytania. Cel dla Polski wynosi 15%.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1943 - Zamachy Gwardii Ludowej na kina dla Niemców w Warszawie.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2011 - Rozpoczęły się antyrządowe protesty w Omanie.