Niemcy: Wyniki wyborów do 3 landtagów

[2016-03-15 15:47:41]

Badenia-Wirtembergia

Po raz pierwszy w historii tej partii Zieloni stali sie najsilniejszym ugrupowaniem w parlamencie krajowym. Zieloni osiągnęli 30,3 proc. głosów i pierwszy „zielony” premier Winfried Kretschmann będzie mógł pozostać na stanowisku, ale najprawdopodobniej nie wystarczy głosów do kontynuacji koalicji z chadecją. CDU zdobyła 27,0 proc. głosów (ponad 12 proc. mniej niż w 2011). Porażki doznała SPD (12,7 proc.), plasując się w tym landzie tuż za populistyczną Alternatywą dla Niemiec (AfD), na którą głosowało 15,1 proc. elektoratu.

Z ulgą odetchnie liberalna FDP (8,3 proc.), która ponownie zasiądzie w Landtagu w Stuttgarcie. Pięcioprocentowego progu wyborczego nie udało się w tym landzie przekroczyć die Linke (2,9 proc.).

Nadrenia-Palatynat

W tym landzie socjaldemokraci obawiali się do ostatniej chwili, czy uda im się utrzymać u władzy. Wyniki mówią jednak o wygranej premier landu Malu Dreyer i jej partii (36,2 proc.) przed CDU z jej czołową kandydatką Julią Klöckner (31,8 proc.). Jeszcze kilka tygodni temu CDU prowadziła w sondażach przedwyborczych prawie dzięsięcioma punktami procentowymi.

Porażkę w Nadrenii-Palatynacie ponieśli jednak Zieloni, dotychczasowy partner koalicyjny SDP w tym landzie. 5 lat temu zdobyli ponad 15 proc. głosów, w tym roku zaledwie 5,3 proc. W parlamencie w Moguncji zasiądzie również AfD, którą poparło aż 12,6 proc. wyborców. I w tym landzie do łask powróciła FDP (6,2 proc.).

Saksonia-Anhalt

W tym landzie najsilniejszą partią pozostanie CDU z premierem Reinerem Haseloffem. (29,8 proc. głosów). Ze znacznymi stratami musi się jednak pogodzić SPD (10,6 proc.) – dotychczasowy partner koalicyjny chadeków. Jeszcze pięć lat temu na SPD w tym landzie głosowało ok. 21,5 proc. wyborców.

Straciła także die Linke (16,3 proc.), będąca do tej pory drugą siłą polityczną w Saksonii-Anhalt. Teraz jej pozycję w magdeburskim landtagu zajmie AfD (24,2 proc.). Ta ostatnia jest de facto zwycięzcą wyborów w tym landzie. AfD odnotowała najlepszy do tej pory wynik wyborczy. Natomiast Zieloni dostali 5,2 proc. poparcia.

*

W niedzielnych wyborach w trzech landach uprawnionych do głosowania było 12,7 mln obywateli.

W Badenii-Wirtembergii (w 2011: 66,2 proc.) i w Nadrenii-Palatynacie do urn poszło aż 70,4 proc. uprawnionych do głosowania. W Saksonii-Anhalt frekwencja wyniosła 61,1 proc., o 10 proc. wiecej niż w poprzednich wyborach.

Waldemar Chamala

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

29 kwietnia:

1966 - Oddano do użytku nowy ośrodek TVP Katowice wraz z 90-metrową wieżą telewizyjną.

1970 - Wojna wietnamska: w celu tropienia partyzantów Viet Congu wojska USA i Wietnamu Płd. dokonują inwazji na sąsiednią Kambodżę.

1991 - Haiti: Obalenie demokratycznie wybranego prezydenta Jeana-Bertranda Aristide'a.

2004 - W Warszawie odbył się Antyszczyt Europejskiego Forum Ekonomicznego.

2006 - Zmarł John K. Galbraith, amerykański ekonomista, zwolennik keynesizmu i interwencjonizmu w gospodarce.

2007 - W Zagrzebiu zmarł Ivica Račan, premier Chorwacji w latach 2000-2003, założyciel i lider Socjaldemokratycznej Partii Chorwacji.