Niemcy: Wyniki wyborów do 3 landtagów

[2016-03-15 15:47:41]

Badenia-Wirtembergia

Po raz pierwszy w historii tej partii Zieloni stali sie najsilniejszym ugrupowaniem w parlamencie krajowym. Zieloni osiągnęli 30,3 proc. głosów i pierwszy „zielony” premier Winfried Kretschmann będzie mógł pozostać na stanowisku, ale najprawdopodobniej nie wystarczy głosów do kontynuacji koalicji z chadecją. CDU zdobyła 27,0 proc. głosów (ponad 12 proc. mniej niż w 2011). Porażki doznała SPD (12,7 proc.), plasując się w tym landzie tuż za populistyczną Alternatywą dla Niemiec (AfD), na którą głosowało 15,1 proc. elektoratu.

Z ulgą odetchnie liberalna FDP (8,3 proc.), która ponownie zasiądzie w Landtagu w Stuttgarcie. Pięcioprocentowego progu wyborczego nie udało się w tym landzie przekroczyć die Linke (2,9 proc.).

Nadrenia-Palatynat

W tym landzie socjaldemokraci obawiali się do ostatniej chwili, czy uda im się utrzymać u władzy. Wyniki mówią jednak o wygranej premier landu Malu Dreyer i jej partii (36,2 proc.) przed CDU z jej czołową kandydatką Julią Klöckner (31,8 proc.). Jeszcze kilka tygodni temu CDU prowadziła w sondażach przedwyborczych prawie dzięsięcioma punktami procentowymi.

Porażkę w Nadrenii-Palatynacie ponieśli jednak Zieloni, dotychczasowy partner koalicyjny SDP w tym landzie. 5 lat temu zdobyli ponad 15 proc. głosów, w tym roku zaledwie 5,3 proc. W parlamencie w Moguncji zasiądzie również AfD, którą poparło aż 12,6 proc. wyborców. I w tym landzie do łask powróciła FDP (6,2 proc.).

Saksonia-Anhalt

W tym landzie najsilniejszą partią pozostanie CDU z premierem Reinerem Haseloffem. (29,8 proc. głosów). Ze znacznymi stratami musi się jednak pogodzić SPD (10,6 proc.) – dotychczasowy partner koalicyjny chadeków. Jeszcze pięć lat temu na SPD w tym landzie głosowało ok. 21,5 proc. wyborców.

Straciła także die Linke (16,3 proc.), będąca do tej pory drugą siłą polityczną w Saksonii-Anhalt. Teraz jej pozycję w magdeburskim landtagu zajmie AfD (24,2 proc.). Ta ostatnia jest de facto zwycięzcą wyborów w tym landzie. AfD odnotowała najlepszy do tej pory wynik wyborczy. Natomiast Zieloni dostali 5,2 proc. poparcia.

*

W niedzielnych wyborach w trzech landach uprawnionych do głosowania było 12,7 mln obywateli.

W Badenii-Wirtembergii (w 2011: 66,2 proc.) i w Nadrenii-Palatynacie do urn poszło aż 70,4 proc. uprawnionych do głosowania. W Saksonii-Anhalt frekwencja wyniosła 61,1 proc., o 10 proc. wiecej niż w poprzednich wyborach.

Waldemar Chamala

Z czego wynika przewaga mediów prawicowo-liberalnych w Polsce?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
24 maja (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

24 maja:

1743 - W Boudry urodził się Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1945 - Utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską.

2013 - Rafael Correa został zaprzysiężony na trzecią 4-letnią kadencję.