Niemcy: Wyniki wyborów do 3 landtagów

[2016-03-15 15:47:41]

Badenia-Wirtembergia

Po raz pierwszy w historii tej partii Zieloni stali sie najsilniejszym ugrupowaniem w parlamencie krajowym. Zieloni osiągnęli 30,3 proc. głosów i pierwszy „zielony” premier Winfried Kretschmann będzie mógł pozostać na stanowisku, ale najprawdopodobniej nie wystarczy głosów do kontynuacji koalicji z chadecją. CDU zdobyła 27,0 proc. głosów (ponad 12 proc. mniej niż w 2011). Porażki doznała SPD (12,7 proc.), plasując się w tym landzie tuż za populistyczną Alternatywą dla Niemiec (AfD), na którą głosowało 15,1 proc. elektoratu.

Z ulgą odetchnie liberalna FDP (8,3 proc.), która ponownie zasiądzie w Landtagu w Stuttgarcie. Pięcioprocentowego progu wyborczego nie udało się w tym landzie przekroczyć die Linke (2,9 proc.).

Nadrenia-Palatynat

W tym landzie socjaldemokraci obawiali się do ostatniej chwili, czy uda im się utrzymać u władzy. Wyniki mówią jednak o wygranej premier landu Malu Dreyer i jej partii (36,2 proc.) przed CDU z jej czołową kandydatką Julią Klöckner (31,8 proc.). Jeszcze kilka tygodni temu CDU prowadziła w sondażach przedwyborczych prawie dzięsięcioma punktami procentowymi.

Porażkę w Nadrenii-Palatynacie ponieśli jednak Zieloni, dotychczasowy partner koalicyjny SDP w tym landzie. 5 lat temu zdobyli ponad 15 proc. głosów, w tym roku zaledwie 5,3 proc. W parlamencie w Moguncji zasiądzie również AfD, którą poparło aż 12,6 proc. wyborców. I w tym landzie do łask powróciła FDP (6,2 proc.).

Saksonia-Anhalt

W tym landzie najsilniejszą partią pozostanie CDU z premierem Reinerem Haseloffem. (29,8 proc. głosów). Ze znacznymi stratami musi się jednak pogodzić SPD (10,6 proc.) – dotychczasowy partner koalicyjny chadeków. Jeszcze pięć lat temu na SPD w tym landzie głosowało ok. 21,5 proc. wyborców.

Straciła także die Linke (16,3 proc.), będąca do tej pory drugą siłą polityczną w Saksonii-Anhalt. Teraz jej pozycję w magdeburskim landtagu zajmie AfD (24,2 proc.). Ta ostatnia jest de facto zwycięzcą wyborów w tym landzie. AfD odnotowała najlepszy do tej pory wynik wyborczy. Natomiast Zieloni dostali 5,2 proc. poparcia.

*

W niedzielnych wyborach w trzech landach uprawnionych do głosowania było 12,7 mln obywateli.

W Badenii-Wirtembergii (w 2011: 66,2 proc.) i w Nadrenii-Palatynacie do urn poszło aż 70,4 proc. uprawnionych do głosowania. W Saksonii-Anhalt frekwencja wyniosła 61,1 proc., o 10 proc. wiecej niż w poprzednich wyborach.

Waldemar Chamala

Czerwoni Kosynierzy Gdyńscy 1939 - prawda czy mit?
Warszawa, Siedziba Stowarzyszenia Wolnego Słowa, ul. Marszałkowska 7
25 września (poniedziałek), godz. 17.30-20.30
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.