Eurostat: Najwyższa dzietność we Francji, Irlandii i Szwecji

[2016-03-17 01:25:59]

Eurostat przedstawił dane na temat wskaźników dzietności w Unii Europejskiej w 2014 r. Wynika z nich, że w 2014 r. urodziło się w całej UE 5,132 mln dzieci, czyli o 69 tys. więcej niż rok wcześniej. Najwięcej dzieci urodziło się we Francji – 819 300, w Wielkiej Brytanii – 775 900, w Niemczech – 714900 i we Włoszech – 502600.

Kraje UE różnią się bardzo odnośnie poziomu dzietności. Najwyższe wskaźniki dzietności w 2014 roku były we Francji – 2,01, Irlandii – 1,94, Szwecji – 1,88 i Wielkiej Brytanii – 1,81. Najniższe odnotowano w Portugalii – 1,23, w Hiszpanii i w Polsce – po 1,32 oraz we Włoszech i na Słowacji – po 1,37.

W większości krajów nastąpił wzrost dzietności między 2001 i 2014 rokiem. Największy na Łotwie – o 0,43, w Czechach – 0,38, na Słowenii – o 0,37 i na Litwie – o 0,34. Największy spadek odnotowano w Portugalii – o 0,22 i w Luksemburgu – o 0,16. W całej UE nastąpił wzrost o 0,12, a w Polsce o 0,01.

Eurostat przedstawił też dane dotyczące wieku kobiet rodzących pierwsze dziecko. W 2014 r. w całej UE wyniósł on średnio 28,8 lat. Najniższy był w Bułgarii – 25,8, w Rumunii – 26,1, na Łotwie – 26,3, w Estonii – 26,6 I w Polsce – 26,9. Najwyższy we Włoszech – 30,7, w Hiszpanii – 30,6, w Luksemburgu – 30,2i w Grecji – 30,0 lat.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

26 marca:

1794 - W manufakturze Rehana w Warszawie wybuchł bunt przymusowo umieszczonych w niej robotników, spowodowany potwornymi warunkami bytowymi. Stłumiono go siłą.

1807 - W Lisowie urodził się Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1905 - Zamach bombowy bojowca PPS Stefana Okrzei na cyrkuł policyjny w Warszawie, dokonany w celu zwabienia i zamordowania oberpolicmajstra Nolkena. W toku walki Okrzeja został ranny i aresztowany

1936 - W Częstochowie policja zaatakowała protestujących bezrobotnych, zabijając jedną osobę i raniąc kilka.

1940 - W Baltimore urodziła się Nancy Pelosi, amerykańska polityczka, 2007-11 Spiker Izby Reprezentantów USA. Reprezentuje lewe skrzydło Partii Demokratycznej.

1942 - W Nowym Jorku urodziła się Erica Jong, amerykańska poetka, powieściopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze.

1995 - Zakończenie XXX Kongresu PPS - przyjęcie uchwały o zjednoczeniu PPS Mulaka i Ikonowicza.

2004 - Doszło do rozłamu w SLD. 26 byłych działaczy Sojuszu Lewicy Demokratycznej i Unii Pracy powołało nową partię – Socjaldemokrację Polską (SDPL).

2005 - Zmarł James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.