Eurostat: Najwyższa dzietność we Francji, Irlandii i Szwecji

[2016-03-17 01:25:59]

Eurostat przedstawił dane na temat wskaźników dzietności w Unii Europejskiej w 2014 r. Wynika z nich, że w 2014 r. urodziło się w całej UE 5,132 mln dzieci, czyli o 69 tys. więcej niż rok wcześniej. Najwięcej dzieci urodziło się we Francji – 819 300, w Wielkiej Brytanii – 775 900, w Niemczech – 714900 i we Włoszech – 502600.

Kraje UE różnią się bardzo odnośnie poziomu dzietności. Najwyższe wskaźniki dzietności w 2014 roku były we Francji – 2,01, Irlandii – 1,94, Szwecji – 1,88 i Wielkiej Brytanii – 1,81. Najniższe odnotowano w Portugalii – 1,23, w Hiszpanii i w Polsce – po 1,32 oraz we Włoszech i na Słowacji – po 1,37.

W większości krajów nastąpił wzrost dzietności między 2001 i 2014 rokiem. Największy na Łotwie – o 0,43, w Czechach – 0,38, na Słowenii – o 0,37 i na Litwie – o 0,34. Największy spadek odnotowano w Portugalii – o 0,22 i w Luksemburgu – o 0,16. W całej UE nastąpił wzrost o 0,12, a w Polsce o 0,01.

Eurostat przedstawił też dane dotyczące wieku kobiet rodzących pierwsze dziecko. W 2014 r. w całej UE wyniósł on średnio 28,8 lat. Najniższy był w Bułgarii – 25,8, w Rumunii – 26,1, na Łotwie – 26,3, w Estonii – 26,6 I w Polsce – 26,9. Najwyższy we Włoszech – 30,7, w Hiszpanii – 30,6, w Luksemburgu – 30,2i w Grecji – 30,0 lat.

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

22 czerwca:

1848 - W Paryżu rozpoczęło się powstanie robotnicze tzw. dni czerwcowe.

1899 - Urodził się Michał Kalecki, wybitny ekonomista polski. Członek PAN. Politycznie sympatyzował z lewicą, przed wojną z Komunistyczną Partią Polski.

1905 - Wybuch Powstania Łódzkiego. Robotnicy budują barykady i ścierają się z wojskami carskimi. Po stronie powstańców walczą bojowcy partii lewicowych. Walki trwają do 25 czerwca. Ginie kilkaset osób, gł. cywilów. Wojska carskie tracą kilkudziesięciu zabitych

1935 - W Warszawie zmarł Szymon Askenazy, wybitny historyk związany z centrolewicą.

1936 - Komisja Centralna Związków Zawodowych (KCZZ) uchwaliła protest przeciwko krwawym represjom wobec robotników i złożyła hołd poległym z rąk policji.

1937 - W Moskwie aresztowano a następnie zabito działacza KPP i redaktora organu prasowego KW Międzynarodówki Komunistycznej Maksymiliana Horwitz-Waleckiego.

1961 - Urodził się Jimmy Sommerville, szkocki piosenkarz, założyciel popularnych w latach 80. zespołów Bronski Beat i The Communards, ideowy lewicowiec, znany z walki o prawa gejów.

1976 - Kanadyjska Izba Gmin zniosła karę śmierci.

1986 - Hiszpania: Po wyborach parlamentarnych do władzy powrócili socjaldemokraci z PSOE.