OECD: Rosną podatki w Ameryce Łacińskiej i Karaibach

[2016-03-17 12:14:53]

Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju przedstawiła raport na temat wysokości podatków (wraz ze składkami na zabezpieczenia społeczne) w krajach Ameryki Łacińskiej i Karaibów w 2014 r. Zgodnie z nim w 2014 r. podatki (wraz z ubezpieczeniami społecznymi) w regionie stanowiły średnio 21,7% PKB. OECD wskazuje, że obciążenia fiskalne w tym obszarze świata od lat rosną i w 2013 r. stanowiły 21,5% PKB, w 2011 r. 20,8%, w 2004 r. 18,1%, w 2000 r. 17,2% a w 1990 r. 14,6%.

Jednocześnie podatki w tym regionie wciąż są znacznie niższe niż w krajach należących do OECD, w których obciążenia fiskalne średnio wynoszą 34,4% PKB. Jednocześnie różnica między Ameryką Łacińską i krajami OECD w poziomie opodatkowania zmniejsza się. W 1990 roku wynosiła ona 17,5 pkt proc., a obecnie 12,7 pkt proc.

W 2014 r. najwyższe podatki były w Brazylii, gdzie wynosiły one 33,4% PKB, w Argentynie – 32,2%, w Barbadosie – 30,4% i w Boliwii – 28,7%. Najniższe podatki były w Gwatemali – 12,6%, w Dominikanie – 14,1% i w Salwadorze – 16,5%.

OECD podało też informację o tym, jaki procent PKB w krajach Ameryki Łacińskiej i Karaibów stanowią podatki od dochodu i zysku oraz podatki od dóbr i usług.

Podatki od dochodu i zysku w 2014 roku w badanym regionie stanowiły średnio 6,1% PKB, czyli o prawie dwukrotnie mniej niż w krajach OECD (11,7% PKB). Najwyższe opodatkowanie tego rodzaju jest w Trynidadzie i Tobago – 20,1%, Jamajce – 8,7% i na Barbados – 8,1%, a najniższe w Paragwaju – 2,7%, w Gwatemali – 3,9% i w Kostaryce – 4,1%.

Podatki od dóbr i usług w 2014 roku wynosiły średnio 10,6% i były porównywalne do tych z państw OECD (według ostatnich danych z 2013 roku 11,0%). Najwyższe tego rodzaju obciążenia są w Boliwii – 18,4%, w Argentynie – 15,9% i na Barbados – 14,6%, a najniższe w Panamie – 5,4%, w Trynidad i Tobago – 5,9% oraz w Gwatemali – 6,7%.

Piotr Szumlewicz

Międzynarodowa konferencja "Gender, Generations, Communism in Central and South-Eastern Europe"
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 144
16-18 listopada 2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 listopada:

1892 - W Paryżu pod przewodnictwem B. Limanowskiego rozpoczął obrady zjazd 18 działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1905 - Urodził się Adam Ważyk, lewicowy poeta i prozaik, autor "Poematu dla dorosłych".

1944 - Albania: Komunistyczni partyzanci wraz z mieszkańcami miasta wyzwolili Tiranę spod okupacji niemieckiej.

1963 - Zmarł Franciszek Haluch, działacz PPS i związków zawodowych.

1973 - W Atenach wojsko dokonało masakry nie stawiających oporu studentów politechniki, protestujących przeciwko rządom junty czarnych pułkowników.

1983 - W Meksyku powstała Zapatystowska Armia Wyzwolenia Narodowego (EZLN).